SORU ÖNERGESİ MECLİS’TE
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sunan Ayhan Barut, “Yurt dışına çıkış harcı, yurt dışına seyahat eden vatandaşlardan alınan mali yükümlülüklerden biridir. Ancak son yıllarda döviz kurlarındaki artış, yüksek enflasyon, ulaşım ve konaklama giderlerindeki yükseliş, pasaport harçları, vize ücretleri ve diğer zorunlu seyahat masrafları, vatandaşların yurt dışına çıkış maliyetlerini önemli ölçüde artırmıştır” dedi.
ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Yurt dışına eğitim, çalışma, bilimsel araştırma, iş, ticaret, sağlık, aile ziyareti, kültürel etkinlik veya turizm amacıyla çıkan vatandaşların yaşadığı sorunlara işaret eden Barut, “Zaten vize sorunuyla yaşanan mağduriyet, seyahat öncesinde çok sayıda vergi, harç, ücret ve zorunlu giderlerle daha da büyüyor. Bu koşullarda yurt dışına çıkış harcındaki artışlar, özellikle öğrenciler, gençler, düşük gelirli yurttaşlar, iş arayanlar, sınır bölgelerinde yaşayanlar, yurt dışında ailesi bulunan vatandaşlar ve sık seyahat etmek zorunda olan kişiler açısından ek bir ekonomik yük oluşturmaktadır. Buna acilen çözüm üretilmelidir” diye konuştu.
“BU SORULAR YANIT BEKLİYOR”
Yeni Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut’un önergesinde şu sorulara yanıt istendi
“1- Yurt dışına çıkış harcından son on yılda yıllar itibarıyla ne kadar gelir elde edilmiştir?
2- Yurt dışına çıkış harcından elde edilen kamu gelirleri hangi bütçe kalemlerine aktarılmakta ve hangi hizmetlerde kullanılmaktadır?
3- Eğitim, bilimsel araştırma, uluslararası yarışma, kültürel etkinlik, sağlık hizmeti, iş görüşmesi veya aile ziyareti amacıyla yurt dışına çıkan belirli gruplar için harç muafiyeti ya da indirim uygulanması planlanmakta mıdır?
4- Yurt dışına çıkış harcının tamamen kaldırılması veya vatandaşların ekonomik koşulları dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi yönünde Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?”