Gürsel Tekin: "Kentsel dönüşüm, kentsel felakete dönüşmesin"

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Fikirtepe başta olmak üzere birçok alanda yapılan denetimsiz ve kontrolsüz yıkımların ardından oluşan, kanserojen etkisi olan asbest maddesinin çevreye yayılma tehlikesini Meclis gündemine taşıdı.

22 Kasım 2021 Pazartesi 15:06
Gürsel Tekin: "Kentsel dönüşüm, kentsel felakete dönüşmesin"

Halk sağlığı ciddi tehdit altında Kentsel dönüşüm kentsel felakete dönüşmesin.

Kontrolsüz yıkımların insan sağlığını ciddi boyutlarda etkiler konuma geldiğini belirten Tekin, “Uzmanlara göre, binlerce insan ciddi risk altında. Asbeste maruz kalma konusunda en önemli risk faktörlerinden biri de büyükşehirlerdeki kentsel dönüşüm ve yıkılan eski binalar. Örneğin İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşüm yapılıyor. Bu bölgedeki dönüşüm bakanlık tarafından yürütüldüğünden asbest raporları alınamıyor. Asbest tehlikesine karşı yıllardır bakanlıkları uyarmaya çalıştıklarını ifade eden Tekin “Halk sağlığı ciddi tehdit altında.” dedi

Fikirtepe’de yıkımlarının kontrolsüz ve denetimsiz yapılması neticesinde oluşabilecek sorunlara yönelik önlem alınması gerektiğini belirten Tekin, “kentsel dönüşüm bittikten sonra mı önlem alacaksınız ?" diye sordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması üzere soru önergesi veren Tekin “Asbestli binalar yüzünden kentsel dönüşüm kentsel felakete dönüşmesin.” dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:

Kentsel Dönüşümü Bakanlığınız tarafından gerçekleşen başta İstanbul Fikirtepe olmak üzere, yıkılan binalarda asbest araştırması yapılmakta mıdır? Asbest tespit edilen binalar yıkılırken alınan önlemler nelerdir?

Bakanlığınız tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleştirilen binaların kaçında ilgili yönetmelik gereği yıkımdan önce uzaklaştırılması gereken asbest, civa, asit vb. tehlikeli maddeler uzaklaştırılmıştır? Yıkılan binaların kaçında asbest tespit edilmiştir?

Yönetmelikteki “İşveren ve/veya temsilcileri, asbest söküm, yıkım, tamir, bakım, uzaklaştırma işlemleri tamamlandığında, işyerinde asbest tozuna maruziyet riskinin kalmadığını belirten ve ölçüm sonuçlarını da içeren bir belge düzenlenmesini sağlar” maddesine göre Fikirtepe özelinde somut düzenlenmiş kaç belge vardır?

Bakanlığınız tarafından kentsel dönüşümü yapılan, yıkımlarının yoğun olduğu bölgelerde çevreye yayılan asbest miktarını belirlemek için ortam ölçümü yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise sonuçları nelerdir? Yapılmamışsa sebebi nedir?

Bakanlığınızın gerçekleştirdiği yıkımlar sırasında ve ya sonrasında ortaya çıkan asbest ve diğer zehirli maddelerle ilgili olarak meydana gelmiş herhangi bir sağlık sorunu vakası var mıdır? Var ise alınan tedbirler nelerdir?

Son Güncelleme: 22.11.2021 15:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15