Tanal'dan SPY'de yüzde 33 CİNSİYET KOTASI değişikliği teklifi

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ AVUKAT MAHMUT TANAL: “CHP’NİN YÜZDE 33 CİNSİYET KOTASI SİYASİPARTİLER YASASINDA DA OLMALI”

06 Aralık 2018 Perşembe 12:43
Tanal'dan SPY'de yüzde 33 CİNSİYET KOTASI değişikliği teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Siyasi Partiler Yasasında yüzde 33 cinsiyet kotası getiren Kanun Teklifi verdi. Tanal, “Siyasi hayatı düzenleyen mevzuatımız, kadınlarımızın siyasi faaliyete katılma hakkı tanımakta ancak, siyasete katılımını sağlamak için yeterli düzenlemeyi içermemektedir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, kadınların siyasi hayata katılımının artmasını amaçlayan yüzde 33 cinsiyet kotasına ilişkin Kanun Teklifi verdi. Yüzde 33 cinsiyet kotasına ilişkin Tanal, şunları söyledi:

Yapılacak bu değişiklikler ile siyasi partiler yasasında yüzde 33’lük cinsiyet kotası hedefleniyor. Siyasi Partiler Yasasının yanı sıra il, ilçe ve belde teşkilatlarında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubu ile il genel meclisi ve belediye meclisi gruplarında kadınların siyasi hayata daha aktif şekilde katılabilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Anayasamızın “Kanun Önünde Eşitlik” başlığını taşıyan 10. Maddesinde 2004 yılında yapılan değişiklikle, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” hükmü eklenmiştir. Kadın ve erkek arasındaki eşitliğin yaşama geçirilmesi sadece siyasette değil her alanda olmalıdır. Hayatımızın tadı tuzu, annemiz, kardeşimiz, eşimiz kadınlar hayatımızı güzelleştirdiği gibi siyaseti de sakinleştirecek, ehlileştirecek, merhamet ortamı ve huzur ortamı sağlayacaktır. Öte yandan kadının mücadelesi İnsan Hakları ve demokrasi mücadelemize güç katacaktır. Kadına mücadele hakkı tanımış bir millet geleceğini garanti altına almış demektir. Cinsiyet kotasını en sağlıklı ve en tutarlı bir şekilde getiren Cumhuriyet Halk Partisidir. Yüzde 33 cinsiyet kotası,  Avrupa’daki en yüksek cinsiyet kotasıdır. Parlamentoda siyasi partiler yasasının da en az yüzde 33 oranında cinsiyet kotasını kabul etmesi lazım.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15