Spor malzemeleri satan esnaf: "İnsanlar top patladıysa onu yaptırma yoluna gidiyor"

Osmaniye’de spor malzemeleri satan esnaf Metin Tosunöz, dolar kurundaki artıştan olumsuz etkilendiklerini belirterek, “İnsanlar almış oldukları ürünü daha uzun kullanma yollarını deniyorlar. Bir top patladıysa onu yaptırma yoluna gidiyor, bir daha gidiyor” dedi.

07 Kasım 2022 Pazartesi 12:37
Spor malzemeleri satan esnaf: "İnsanlar top patladıysa onu yaptırma yoluna gidiyor"

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’de spor malzemeleri satan esnaf Metin Tosunöz, dolar kurundaki artıştan olumsuz etkilendiklerini belirterek, “İnsanlar almış oldukları ürünü daha uzun kullanma yollarını deniyorlar. Bir top patladıysa onu yaptırma yoluna gidiyor, bir daha gidiyor” dedi.

 Osmaniye’de 25 yıldır spor malzemeleri satan Metin Tosunöz ve oğlu Onur Tosunöz, dolar kurunun artması nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Onur Tosunöz, şunları söyledi:

"DOLAR KURUNUN ARTIŞI İŞLERİMİZE SEKTE VURDU"

"Spor sektöründe yıllardır bulunmaktayız. Yaptığımız ticarette pandeminin olumsuz etkilerini son derece hissettik. Bu pandemiden çıktıktan sonra spor sektöründe bir açılma bekledik fakat dolar kurundaki aşırı artıştan dolayı işlerimize biraz sekte vurdu. İlerleyen dönem hakkında biraz umutluyuz diyemeyeceğim, bekliyoruz. Sattığımız ürünlerin dolar olarak değerleri aynı, dolar olarak değerleri değişmiyor. Fakat artan kur fiyatları atıyorum 6 dolarlık ürün 6 dolar olarak kalıyor. Fakat ürün bir anda 100 liralık ürün 300 liraya, 300 liralık ürün 1000 liraya çıkıyor. Bundan dolayı halkın alım gücü düşmüş durumda. Şu şekilde örnek verebilirim, kur yükseldikçe ürünün fiyatı artıyor onu engelleyemiyoruz. Bu konuda da halkın da suçu yok, vatandaşın da bir suçu yok. Biz satıcılar olarak biz de fiyat artırmıyoruz. Zam yapan biz de değiliz fakat biz kur neye geliyorsa ürünü matematiksel olarak çarpınca o rakama satmak zorunda kalıyoruz."

"100 TL'YE SATTIĞIMIZ VOLEYBOL TOPU BUGÜN 300 TL"

Baba Metin Tosunöz ise şunları söyledi:

"Yaklaşık 25 yıldan beri bu sektörün içerisindeyiz. Ürünlerin fiyatı ana üreticiler tarafından çok oynanmasa bile bizim paralarımıza vurduğumuz anda, örnek veriyorum 2 yıl önce 6 dolara aldığımız bir ürün bugün yine 6 dolara alıyorsunuz ama o zaman 6 TL olan dolar bugün 18 TL. Şöyle bir algı oluşuyor firmalar mı zam yapıyor? Hayır, o dolardaki yükseliş bütün sektörlerde olduğu gibi spor sektörünü de etkiliyor. 2 yıl önce 100 TL'ye sattığımız bir voleybol topu bugün 300 TL. Dolardan kaynaklı bir fiyat artışı var veya bir ayakkabıyı düşünün daha önce işte 200-300 lira bandında olan ayakkabılar şimdi 1000 TL civarında. Müşteriye tabi ki bizler de sonuçta bir müşteriyiz, yani bu sektörün içerisindeyiz ama bizlerde bir yerlerden mal alıyoruz. Gıda alıyoruz, giyim alıyoruz.

"İNSANLAR TAMİR ETTİRME YOLUNA GİDİYOR"

Fiyat artışlarını her tarafta görebiliyoruz. Tabi rahatsızlık oluyor olmuyor değil ama ne yapalım bu şekilde işlerimiz yürütmeye bakıyoruz. Örnek veriyorum 5 tane top alıyorsa okulun bütçesi neyse bunun sayısını 3’e düşürüyor gibi düşünüyorum. Veyahut da kendimiz bile senede 2 takım elbise alıyorsak iki senede bir alıyoruz, üç senede bir alıyoruz bu sizler içinde geçerli yani bütün sektörleri etkiliyor. Ne oluyor, insanlar almış oldukları ürünü daha uzun kullanma yollarını deniyorlar. Bir top patladıysa onu yaptırma yoluna gidiyor, bir daha gidiyor."

Anka

Son Güncelleme: 07.11.2022 12:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15