Irak: Türkiye Musul operasyonunda yok

Irak: Türkiye Musul operasyonunda yok

24 Ekim 2016 Pazartesi 12:34
Irak: Türkiye Musul operasyonunda yok

Irak ordusundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Musul operasyonunda yer aldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Irak ordusunun müşterek harekât merkezi sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, operasyonlara hiçbir Türk unsurunun dahil olmadığı ifade edildi. Türkiye dün Başika kampında bulunan askeri unsurlarıyla Musul operasyonuna katılan peşmerge güçlerine destek verdiğini açıklamış ve Musul çevresindeki IŞİD hedeflerinin topçu atışlarıyla vurulduğunu söylemişti. Başbakan Binali Yıldırım da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı sonrası, gazetecilerin ilerleyen günlerde Musul'a yönelik bir operasyon olup olmayacağına ilişkin sorusuna, "Bu ne? Yapılan ne?" yanıtını vermişti. Irak ordusunun yanı sıra Şii milisler ve peşmerge güçleri Musul'a ilerlemeye çalışıyor. Geçen hafta başlatılan kapsamlı operasyona ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon ise hava desteği veriyor. Türkiye, Başika'da eğittiği yerel Sünni güçlerin Musul operasyonuna dahil edilmesini talep etse de şu ana kadar Türkiye destekli güçler operasyonda rol oynamadı. Bağdat yönetimi Türkiye'nin Başika kampını terk etmesini istiyor ve bölgedeki Türk askeri varlığının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor. Türkiye ise Başika'ya Bağdat'ın daveti üzerine geldiğini anımsatıyor ve Başbakan Haydar el İbadi'yi mezhepçi politikalar izlemekle suçluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musul'un Türkiye'nin ulusal güvenliği için büyük önem arz ettiğini ifade ederek "Başika üssümüz konusunda da kimse konuşmasın. Bu üs orada duracaktır" demişti.

Son Güncelleme: 24.10.2016 12:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15