Uzmanlar uyardı: Tavuklarınızı öpmeyin, lütfen öpmeyin!

ABD’de arka bahçede kümes hayvanı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, Salmonellayla bağlantılı vakaları da beraberinde getirdi. Çok sayıda eyalette Salmonella görülme sıklığının artmasının ardından bir açıklama yapan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), insanlara kümes hayvanlarını öpmemeleri, onları koklamamaları ve onlarla aynı yerde yemek yememeleri uyarısında bulundu

17 Eylül 2019 Salı 16:43
Uzmanlar uyardı: Tavuklarınızı öpmeyin, lütfen öpmeyin!

CDC’in uyarısını haberleştiren CNN ’den Harmeet Kaur da bu uyarının ardından tavuk besleyenlere, “Yani özetle hayvanlarınıza biraz alan tanıyın” yorumunda bulundu.

Hastalık Önleme Merkezi’nin verilerine göre, 23 Ağustos itibariyle 49 eyalette binden fazla Salmonella vakası görüldü, iki kişi enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti ve 175 kişi de hastanede yatarak tedavi gördü. CDC’in 2016’da yaptığı bir çalışmaya göre, Salmonella vakalarının yüzde 13’ünde hastalar hayvanlarını öptüklerini, yüzde 49’u onlara sırnaştıklarını, yüzde 46’sı da hayvanları evin içinde beslediklerini söylemişti. O sebepten uzmanlar uyarıyor: Tavuklarınızla aranıza biraz mesafe koyun!

Salmonella nedir? 

Salmonellalar doğada çok yaygın olarak bulunan Enterobacteriaceae familyasına bağlı bakterilerdir. Adlarını Salmon adlı araştırıcıdan almışlardır. Kuşlar olmak üzere diğer hayvanların ve insanların bağırsak sistemlerinde yaşamaktadırlar. Genellikle hayvan dışkısı ile dışkı teması gerçekleşmiş gıdalar yenmesiyle insanlara bulaşır.

Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları , et , pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu , peynir , kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir. Gıdaların iyi pişirilmesi salmonellayı öldürür.(T24)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15