Artan Limon Fiyatları Sonrası Şifahi İhracat Yasağı Geldi

Koronavirüs salgınıyla birlikte içerdiği C vitamini nedeniyle limona talep hızla arttı. 2019 limon rekoltesinin düşüklüğü de bu talep artışına eklenince limonun kilo fiyatı 20 TL’ye dayandı. Hükümet ise bu duruma önlem olarak şifahi ihracat yasağı getirdi.

01 Nisan 2020 Çarşamba 10:40
Artan Limon Fiyatları Sonrası Şifahi İhracat Yasağı Geldi

İhracatçı birlikleri tarafından 26 Mart’ta üyelerine gönderilen mesajda “Yetkili makamlardan alınan şifahi bilgiye göre,  COVID-19 salgını nedeniyle, 2019 yılında limon rekoltesinin düşük olmasına bağlı olarak, limon ihracatının Ağustos 2020 tarihine kadar "İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ" kapsamına alınacağı, bu süreç içerisinde de limon ihracatı için sağlık sertifikası düzenlenmesi gerekeceği belirtilmiştir” denildi. 


Bu bilgi mesajına sonrasında limonun ihracı yasak ve ön izne bağlı mallar listesine alınmasına ilişkin bir değişiklik hala Resmi Gazete’de yayımlanmış değil. Ancak limon ihracatı da yapılamıyor. Çünkü il tarım ve orman müdürlükleri ile ticaret müdürlükleri, gümrüğe ibraz edeceği gerekli evrakları, bu şifahi emre uyarak ihracatçıya vermiyorlar.

İHRACATA 10 NİSAN’A KADAR İZİN VERİLMELİ 
Konuya ilişkin bilgi veren CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur şunları kaydetti: “İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda limon ihracatının yasaklanması anlaşılabilir bir durumdur. Ancak böyle bir yasağın mevcut ihracat anlaşmaları gözetilmeden, birden ve şifahen yapılması çok yanlış. İhracatçı limon için anlaşmaları bağladı, limonlarını paketledi, konteynerleri kiraladı, hatta peşinatlarını aldı. Kimsenin zarar kaldıracak takati yok. Dolayısıyla söz konusu yasak, yapılmış ihracat anlaşmalarını zedelemeyecek biçimde, belirlenen bir tarihten sonra başlatılmalı. Limon ihracatına 10 Nisan'a kadar izin verilip, yasağın ondan sonra başlatılması en uygun yöntem olacaktır.”

Son Güncelleme: 01.04.2020 11:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15