Boğaziçi Üniversitesi’nde 30 öğrenci gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu’nun görevden alınıp yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasından sonra da devam ediyor. Kampüste bugün nöbet çadırı kurmak isteyen öğrencilere güvenlik görevlileri engel oldu. Polisin de olaya dahil olması sonucu 30 öğrenci gözaltına alındı.

22 Ekim 2021 Cuma 21:49
Boğaziçi Üniversitesi’nde 30 öğrenci gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu’nun görevden alınıp yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasından sonra da devam ediyor. Kampüste bugün nöbet çadırı kurmak isteyen öğrencilere güvenlik görevlileri engel oldu. Polisin de olaya dahil olması sonucu 30 öğrenci gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne öğrencilerin ve akademisyenlerin rektör atamalarına yönelik protestoları bugün de sürdü. Öğrencilerin bu sabah Güney Kampüs'teki rektörlük binasının önünde kurduğu nöbet çadırı güvenlik görevlileri tarafından kaldırıldı. Yeni çadır kurmak isteyen öğrenciler ve akademisyenler ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı.

Güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonrası okula çevik kuvvet geldi. İkinci kez çadır kurmak isteyen öğrencilere bu kez polis müdahale etti. Müdahale sırasında öğrenciler ve akademisyenler ile polis arasında arbede yaşandı. Öğrenciler oturma eylemi yaptı. 30 öğrencinin gözaltına alınarak emniyete götürüldüğü öğrenildi.

MİLLETVEKİLİ BOĞAZİÇİ’NE ALINMADI 

Bu arada HDP Milletvekili Hüda Kaya da öğrencilere destek olmak için Boğaziçi Üniversitesi’ne geldi fakat güvenlik görevlileri tarafından kampüse alınmadı. Kaya, “Milletvekiliyim, benim girişimi engelleyemezsiniz. Bu yaptığınız doğru değil, kendinize gelin” dedi. Görevliler ise Kaya’ya “Ne emir aldıysak onu uyguluyoruz” diye yanıt verdi.  

Boğaziçili öğrenciler, arkadaşlarının gözaltına alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde 292 gündür süren direnişimiz kapsamında her günkü gibi kayyumluk önünde direniş çadırlarını açmak istedik, ancak özel güvenlik birliği tarafından darpla engellenerek çadırımıza el konuldu. Bu sırada üç otobüs dolusu çevik kuvvet güney kampüse giriş yaptı. İkinci kez çadır açma girişiminde bulunurken bizi ablukaya alan polis, çadırı kaldırmamız karşılığında okulu terk edeceğini söyledi. 

Öğrenciler çadırı kaldırdı ancak polis okulu terk etmedi, aksine okul içindeki polis mevcudiyeti giderek artarak devam etti. Bunun üzerine polisin okulu terk etmesi talebiyle oturma eylemine başlayan öğrenciler, saat 18:00’da güney kapıda basın açıklaması yaptıktan sonra dağılacaklarını duyurdular. 

Ancak özel güvenlik ve çevik kuvvet birlikleri kayyumluk önüne ve etrafına konuşlanarak öğrencileri abluka altına aldı, ardından dağılın ihtarı dahi yapmadan hiçbir açıklama, uyarı yapmaksızın darp ve şiddetle sayısını bilmediğimiz bir grup arkadaşımızı gözaltına aldı.”  

“BİZİ HAPSEDEN HUKUKUNUZU TANIMIYORUZ” 

İki arkadaşlarının 17 gündür gözaltında olduğunu belirten öğrenciler, “Direnişimizi kırmak, mücadelemizi sönümlendirmek üzere bizleri hapseden, gözaltına alan hukukunuzu tanımıyoruz. Baskıyla, şiddetle bizi korkutarak sindiremeyeceğinizi, zira taleplerimizin meşru ve itirazlarımızın haklı olduğunu biliyoruz. Mücadelemizi kriminalize etmeye, bizleri yalnızlaştırma çalışan kayyum Naci İnci'nin yalanlarının aksine bir avuç terörist değil, haklarını bilip bunlar için beraber mücadele eden binlerce öğrenciyiz” açıklaması yaptı.

Son Güncelleme: 22.10.2021 21:50
Anahtar Kelimeler:
Boğaziçi Üniversitesi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15