Çavuşoğlu'ndan ortak basın toplantısında sert sözler

Çavuşoğlu'ndan ortak basın toplantısında sert sözler

29 Ağustos 2016 Pazartesi 12:19
Çavuşoğlu'ndan ortak basın toplantısında sert sözler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, "Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye çalışırken bu Türkiye'nin iç siyasetine karışmak olmuyor mu? Ancak Avrupa'daki Türklerle ilgili bir görüş bildirdiğinde iç siyasete karışmak oluyor. Böyle saçma anlayış olamaz, bu çifte standarttır" dedi.

Düzenlenen ortak basın toplantısında yapılan açıklamalar şöyle:

ÇAVUŞOĞLU:

"Türkiye- AB ilişkilerine verdiği destek takdire şayan. Hollanda ile ikili ilişkilerimiz iyi düzeyde. Türkiye’ye gelen yabancı sermaye bakımından yaklaşık 22 milyar dolar ileHollanda birinci sırada. Hollanda’da yaşayan Türklerin uyumu mutluluk verici.

Son zamanlarda maalesef bazı gerginlikler de ortaya çıktı. PKK’yı destekleyen veya FETÖ’cülerle Türkiye’yi sevenler arasında bazı gerginlikler ortaya çıktı. Hollanda’daki siyasi partinin artan eleştiri veya İslam karşıtı eğilimlerinden dolayı Türk toplumu etkilendi. Şimdi, Hollanda da bu trendin tersine döndüğünü görüyoruz.

HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI KOENDERS:

Hollanda'da yaşayan Türkler, Türkiye'de ne olup bittiğine dair hassasiyete sahip. Bu tür hissiyatların da Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerektiğini söylemem gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma yok. Sadece barışçıl bir şekilde bu hissiyatların farkında olmalıyız ve bunları da kabul etmeliyiz.

ÇAVUŞOĞLU

Bizim Hollanda siyasetine müdahale etmemiz sözkonusu değildir, doğru da değildir zaten. Bu tür haksız ithamları da reddediyoruz biz. Fakat Türkiye'de olanlardan Hollanda'da yaşayan Türkler'in etkilenmesi, reaksiyon göstermesi bir müdahale değildir. Hukuk dışına çıkılırsa ayrı bir şey, kimse hukuk dışına çıkmamalıdır.

Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili Türkiye'ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye çalışırken bu Türkiye'nin iç siyasetine karışmak olmuyor mu? Ama Türkiye orada yaşananlarla ilgili konuda görüş bildirildiğinde iç siyasetine karışmak oluyor, böyle bir saçma anlayış olmaz, bu çifte standarttır.

O nedenle en iyi yöntem, Türkiye ve Hollanda olarak, Türklerin yaşadığı ülkeler olarak diyalog ve işbirliğidir. Sorunları böyle aşabiliriz."

ÇAVUŞOĞLU CERABLUS HAREKATI HAKKINDA DA KONUŞTU

Her şeyden önce gerek Cerablus gerek Afrin'den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ'i temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü, kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor. Esasen yıllardır biz bunu söylüyoruz, sadece hava operasyonuyla DAEŞ'i yenmek mümkün değil, kara operasyonuyla birlikte hem Suriye'den hem Irak'tan temizleriz diye. Bırakın koalisyonun içindeki 65 ülkeyi, 5-6 ülke bile bu konuda iş birliği yapsaydı bugüne kadar Suriye ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Operasyonun yapıldı Menbiç dediğimiz bölgede Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor ve Türkiye'nin desteklediği güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Ve bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli, onlar yaşamalı. Ama YPG'nin amacı bu değil, gittikleri yerlerde kendileri gibi düşünmeyen, Kürtler dahil, göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor.

Esasen bu operasyondan YPG/PYD'nin rahatsız olmasının sebebi de budur. DAEŞ ile mücade ettiğini söyleyen bir terör örgütü, DAEŞ'e yönelik yürütülen bir operasyondan niye rahatsız olsun, madem hedef ortak? Burada YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an önce Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor, geçmediği taktirde hedef olacaktır. Ama Menbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar tabii ki hedef değildir, öncelikli amacımız DAEŞ'i temizlemektir. Alman milletvekillerinin İncirlik'e yapmak istediği ziyaret esasen bundan sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlıdır. Gerekli adımlar atılırsa ziyareti sağlarız, yapmazlarsa kusura bakmasınlar bizim adımlarımıza mani olanlar bizim hassas noktalarımıza da giremezler.

Son Güncelleme: 29.08.2016 12:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15