CHP'li Tanal, bakan Özhaseki'nin ilginç tapu talimatını sordu

CHP'li Tanal, bakan Özhaseki'nin ilginç tapu talimatını sordu

12 Ağustos 2016 Cuma 13:53
CHP'li Tanal, bakan Özhaseki'nin ilginç tapu talimatını sordu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ,FETÖ-PDY Terör örgütü ile bağlantısı olduğu tespit edilen kişi ve kurumların  gayrimenkul araştırmaları ile ilgili olarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelindeki tüm  Tapu Müdürlüklerine listeler halinde binlerce kişinin, gayrimenkul varlığının araştırılması için gönderilen yazıya ilişkin bakan Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması talebiyle yazılı bir soru önergesi verdi. İşte Tanal'ın soru önergesinin tam metni:   “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ,FETÖ-PDY Terör örgütü ile bağlantısı olduğu tespit edilen kişi ve kurumların  gayrimenkul araştırmaları ile ilgili olarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelindeki tüm  Tapu Müdürlüklerine listeler halinde binlerce kişinin, gayrimenkul varlığının araştırılması için  yazı gitmektedir. Türkiye genelinde toplam 960 tane Tapu Müdürlüğü bulunmaktadır. Giden mal varlığı araştırması listeleri tapu müdürlüklerindeki rutin iş yoğunluğunu olumsuz etkilemekte olup, herhangi bir hak kaybına sebebiyet vermemek açısından işlemler durmaktadır. Son dönemde tapu müdürlüklerindeki bu yoğunluk nedeniyle işlemlerin durması vatandaşın zaman kaybı yaşamasına sebep olup, zaten iş yükü yüksek olan memur açısından da  ayrıca yoğunluk oluşturmaktadır. Gönderilen listelerin ilgili tapu müdürlüğüne ulaşması süresince gayrimenkulün el değiştirme olasılığı da ayrı bir mağduriyet konusudur. Ayrıca Bakanlığınızca ilgili tapu müdürlüklerine gönderildiği iddia edilen genelge nedeniyle özellikle şirket işlemlerinin sadece memur şüphesi nedeniyle durdurulduğu kamuoyuna yansımıştır” diyen Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

  • Genel Müdürlük bünyesinde ve Türkiye genelindeki toplam 22 Tapu bölge Müdürlüğünde mal varlığı araştırma birimi olmamasına rağmen mal varlığı sorgulamasının bu birimlerden yapılmama sebebi nedir?
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün  mal varlığı araştırmasını tek tek Tapu Müdürlüklerine gönderme sebebi nedir?
  • Mal varlığı araştırmasının TAKBİS sisteminde tek bir sorgulama ile yapılması mümkün iken bunun yerine 960 kere yapılma sebebi nedir? Bu uygulama hem evrak israfına , hem zaman kaybına neden olmaktayken , uygulamanın sebebi nedir?
  • Listelerde ismi olmayan vatandaşın işlemlerinin durması nedeniyle mağduriyet oluştuğu doğru mudur?
  • 15 Temmuz tarihi itibari ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne vatandaşlarca işlemlerin durması ile ilgili olarak kaç tane şikayet gelmiştir? Bu şikayetler karşısında sorunun giderilmesi için herhangi bir  tedbir alınmış mıdır?
  • Tapu memuru tarafından kişi veya firmaların FETÖ-PYD terör örgütü ile bağlantılı olduğundan şüphe edilmesi halinde satış işleminin durması için Bakanlığınızca bütün  tapu müdürlüklerine yazı yazıldığı bilgisi doğru mudur?
  • Bazı firmalarla ilgili olarak sadece Tapu memurunun şüphe beyanı ve insiyatifi ile  satışın yapılıp yapılamayacağı ile ilgili olarak Tapu Müdürlüğü tarafından  ilgili Kaymakamlığa, ilgili Kaymakamlıkça da Valiliğe, Valilik kanalı ile de Emniyet  Müdürlüğü’ne yazı yazıldığı, Emniyet Müdürlüğünce de aynı silsilede olumlu cevap gelmesi halinde işlem yapıldığı bilgisi doğru mudur?
  • Bakanlığınızca gönderilen bu genelge keyfiyete neden olmakta mıdır?
  • Şirket ve gerçek kişilerin satışlarının durması nedeniyle oluşan maddi zarar nasıl karşılanacaktır?
  • Mülkiyet ve tasarruf hakkının sadece şüphe nedeniyle kısıtlanması Anayasaya uygun mudur?
  • İstanbul 2.Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Beylikdüzü Tapu Müdürlüğünce şüphe olmaksızın tüm şirket satışlarının durduğu bilgisi doğru mudur? Bunun yasal dayanağı nedir?
  • Tedbir işlemi yapılan taşınmazların edinimi nasıl araştırılmaktadır? Edinim şekli ayırt edilmeksizin kişi ve şirketlerin tüm taşınmazlarına tedbir konulduğu doğru mudur?
  • İşlendiği iddia edilen suçla ilgisi bulunmayan taşınmazın, örneğin miras yolu ile kişiye intikal etmiş bir taşınmazın mülkiyetinin kısıtlanması ve tasarrufun engellenmesi, Anayasa’nın 35.Maddesine ,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 Nolu ek protokolünün 1.maddesine , TCK 54 ve 60 .maddeye aykırı değil midir?"

Son Güncelleme: 12.08.2016 13:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15