Çinli yazılım çetesine operasyon: 24 kişi gözaltına alındı, 91 mağdur kurtarıldı

İstanbul'da Çin, Tayvan ve Singapur gibi ülkelerden iş vaadiyle getirdikleri yazılım mühendislerinin pasaportlarına el koyarak; oyun, sanal kumar ve porno siteleri kurdurup milyonlarca liralık vurgun yapan çeteye operasyon düzenlendi. Çoğu Çinli 24 şüphelinin gözaltına alındığı 91 mağdurun ise kurtarıldığı operasyonda, yaklaşık 53 milyon 250 bin lira değerinde para ve ziynet eşyası ele geçirildi.

24 Mayıs 2021 Pazartesi 19:48
Çinli yazılım çetesine operasyon: 24 kişi gözaltına alındı, 91 mağdur kurtarıldı

İstanbul'da Çin, Tayvan ve Singapur gibi ülkelerden iş vaadiyle getirdikleri yazılım mühendislerinin pasaportlarına el koyarak; oyun, sanal kumar ve siteleri kurdurup milyonlarca liralık vurgun yapan çeteye operasyon düzenlendi. Çoğu Çinli 24 şüphelinin gözaltına alındığı 91 mağdurun ise kurtarıldığı operasyonda, yaklaşık 53 milyon 250 bin lira değerinde para ve ziynet eşyası ele geçirildi.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, bir yazılım çetesinin Çin, Tayvan ve Singapur gibi ülkelerdeki yazılım mühendislerini iş vaadiyle Türkiye’ye getirerek, pasaportlarına el koyarak zorla çalıştırıldıkları ihbarı üzerine harekete geçti.

Yapılan tespitlere göre, havalimanlarında İ.Ö. (35) ve Ö.B. (29) tarafından karşılanan yazılım mühendisleri Alimire P.’ye ait şirkete işçi olarak kaydedildi.

Çoğu Çin uyruklu olan yazılımcılar, daha sonra İstanbul’un çeşitli yerlerinde kiralanan adreslere yerleştirildi. Yazılım uzmanlarına önce oyun programları hazırlatıldı. Daha sonra ise bu oyun programlarından oluşturulan uzantılarla, sanal , kripto para ve sayfaları yapmaları istendi.

Evlerde zorla tutuldukları öne sürülen yazılımcılar, şebeke üyelerinin isteklerini yerine getirince büyük bir para vurgunu başladı. Özellikle Uzak Doğu’daki kullanıcıları hedef alan şebeke, karşılığı olmayan sanal , sanal para ve sitesi üzerinden büyük vurgun yaptı.

24 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Emniyet güçleri, bu bilgiler ışığında 21 Mayıs günü İstanbul'daki 24 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi.

Adreslerde; Çin, Tayvan, Singapur, Uganda ve Türk vatandaşlarının da yer aldığı 115 kişi tespit edildi. Bunlardan, 24'ünün suç örgütü organizasyonunda yer aldığı belirlenirken, zorla çalıştırılan 91 kişi kurtarıldı. Mağdur olduğu anlaşılan 91 kişi gerekli adli ve idari işlemler için Göçmen Kaçakçılığı ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.

ELE GEÇİRİLEN PARA 53 MİLYON LİRA

Adreslerde yapılan aramalarda 4 milyon 876 bin dolar (40 milyon 860 bin lira), 11 milyon 908 bin lira, 1 milyon lira değerinde dijital para, 18 bin 315 Euro, 17 bin 510 Yuan, 42 bin 750 baht, bin 705 drahmi, 3 bin 200 dinar ve bir miktar altın ele geçirildi. Ayrıca 254 cep telefonu, 96 diz üstü bilgisayar, 10 tablet, 29 flash disk, 4 kayıt cihazı, bir dijital soğuk cüzdana el konuldu.

Ele geçirilen paranın yaklaşık değerinin 53 milyon 250 bin lira olduğu belirtildi.

Son Güncelleme: 24.05.2021 19:53
Anahtar Kelimeler:
IstanbulÇİn
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15