“MİLLİ SERVET YOK OLUYOR”
Yüreğir Ovası’ndaki Şahinağa Köyü’nde kesilen limon bahçesinde çiftçilerle buluşan YENİ Parti Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yurdun dört bir yanında çiftçilerin feryat ettiğini anımsattı. Bereketli Çukurova topraklarında ürünü para etmeyen narenciye üreticilerinin de ürün para etmeyince çaresizlikten ağaçlarını kestiğini belirten Barut, “Zeytincisinden üzümcüsüne, pamukçusundan incircisine tüm çiftçiler perişan. Narenciye üreticisi de perişan. Limon üreticisi artık dayanamayıp ağacı kesiyor. Çünkü ürettiği üründen para kazanamıyor. Bu milli servettir, şu an milli servet yok oluyor” dedi.
DALINDA ÜRÜNLERİYLE AĞAÇLAR KESİLDİ
Üzerinde tonlarca ürün bulunan kesilen ağaçları endişeyle takip edip iktidara tepki gösteren Barut, şunları kaydetti;
“Çiftçimiz alıcı bulamıyor, limon bir lira etmiyor. Kilogram maliyeti ise 10 lira. Gelin görün çiftçi masrafını çıkaramıyor, bahçesini boşaltmak için ağaç kesiyor. Yazıktır, günahtır. Üreticilerin bereketi başına bela oldu. Üretim rekoruyla övünenler görsün. Ürün ya dalında çürüyor ya da toprakta. Nakliyecisinden paketlemecisine herkes buradan para kazanıyor, tek para kazanamayanlar çiftçiler. İktidar bu yangını görsün, gelin çiftçiyi destekleyin. Çiftçiyi desteklemek tüketiciyi desteklemektir. Aksi takdirde ağaç kalmayacak. Kesim işini yapanlar, çiftçilerin sürekli ağacını kestirmek için sıra bulunamadığını söylüyor. Gelin bu yangını söndürün.
ÜRETİCİLER İSYAN ETTİ.
Çiftçilerin ürünü para etmeyince ağaçların kesildiğini vurgulayan aynı zamanda üretici olan Prof.Dr. Bülent Özekici ise, “Çiftçinin emeği yok oluyor. Kaç yılın emeği heba oluyor. Ancak ürün para etmeyince yılların emeği bir testerenin ucunda yok oluyor” diye konuştu. Şahinağa Köyü Muhtarı ve çiftçi olan Ramazan Gürbüz de, “Mandalinamı ücretsiz verdim. Bahçem boşalsın diye. Çiftçinin karnında umut varmış. Önümüzdeki sene de ürünün para etmeyeceğinden eminim” dedi. Ziraat mühendisi olan çiftçi Efe Soylu da, “Kesilen ağacımızın odunu meyvesinden daha fazla para ediyor. Katma değer yaratıp üretmeye çalışıyoruz lakin elimiz kolumuz bağlanmış vaziyette çaresiz bekliyoruz, devletimizden yardım istiyoruz” şeklinde konuştu. Yaklaşık 10 dönüm alandaki limon ağaçlarını kestiren çiftçi Kadir Soylu ise, “Bedava versem bu ürün markette 50 liraya satılıyor” diye isyan etti.
