CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ CUMHUR UZUN: “SOKAK ÇETELERİ GENÇLERİMİZİ, MAHALLELERİMİZİ VE TOPLUMSAL HUZURU TEHDİT EDİYOR”
Uzun, son dönemde özellikle büyükşehirlerde artan silahlı saldırılar, haraç, uyuşturucu ticareti ve “mekan basma” olaylarının toplumsal güvenliği tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Sokak çeteleri yalnızca bir güvenlik sorunu değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir çöküşün göstergesidir. İşsiz, eğitimsiz, umutsuz bırakılan gençler, suç örgütlerinin ağına düşüyor. Devlet bu tabloyu seyredemez.”
SEFERBERLİK ÇAĞRISI
CHP’li Uzun, çetelerin çoğu zaman sosyal medya üzerinden örgütlendiğine, “Daltonlar”, “Casperlar”, “Redkitler” Vb. gibi isimlerle tanındıklarına ve mahallelerde korku ortamı yarattıklarına dikkat çekti. Emniyet operasyonlarının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Uzun, kapsamlı bir toplumsal seferberlik çağrısında bulundu:
“Bu çeteler, yoksulluğun, gelir adaletsizliğinin, genç işsizliğinin ve sosyal devletin zayıflamasının doğrudan sonucudur. Caydırıcı güvenlik önlemleri elbette şarttır ama esas mücadele, gençlerimizi suça iten koşulları ortadan kaldırmakla mümkündür.”
Uzun’un TBMM’ye sunduğu önergeyle;
• Sokak çetelerinin oluşum nedenlerinin,
• Kamu kurumları arasındaki koordinasyon eksikliklerinin,
• Sosyal politika ve eğitim alanındaki yetersizliklerin,
• Organize suç örgütleriyle olası bağlantıların araştırılması amaçlanıyor.
CHP’li Uzun açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Toplumun huzuru, çocuklarımızın geleceği ve hukuk devletinin itibarı için bu meseleye siyaset üstü bir ciddiyetle yaklaşılmalıdır. Meclis, sokak çeteleri gerçeğini görmeli ve çözüm için üzerine düşeni yapmalıdır.”