İşte 2016'nın "BASIN" röntgeni

CHP’li Barış Yarkadaş, 2016 yılında medyaya ve gazetecilere uygulanan baskının röntgenini çekti...

30 Aralık 2016 Cuma 11:41
İşte 2016'nın "BASIN" röntgeni

Uluslararası örgütlere göre, dünyada en çok gazetecinin hapiste olduğu ülke 2 yıl sonra yeniden Türkiye. Türkiye’de 148 gazeteci cezaevinde, 170’e yakın medya organı kapatıldı, binlerce medya çalışanı ve gazeteci işsiz.

CHP Medyaya Yönelik Baskıları Araştırma Komisyonu üyesi gazeteci Milletvekili Barış Yarkadaş, 2016 yılının gazetecilik mesleği ve medya sektörü için kara bir yıl olduğunu söyledi. 

‘İDDİANEMELER ORTADA YOK’

Yarkadaş,  15 Temmuz’daki alçak darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle, gazete, televizyon, radyo, haber ajansı, dergi ve yayınevi türünde toplam 170’e yakın medya organının kapatıldığını, bu kapsamda tutuklanan gazetecilerin  iddianamelerinin ise aradan geçen 130 güne rağmen hazırlanamadığını söyledi. 

FETÖ terör örgütüne ait yayın  organları dışında birçok muhalif  yayın organının da OHAL kapsamında kapatıldığını hatırlatan Yarkadaş, “Bu süreçte, 2 bin 500 civarında medya çalışanı ve gazeteci işsiz kaldı, yüzlerce gazetecinin basın kartları iptal edildi. Bilinmeyen sayıda gazetecinin pasaportu iptal edilerek, yurt dışına seyahat etmeleri fiilen yasaklandı, onlarca gazetecinin mal varlıklarına el konuldu” dedi.

‘REFERANDUM BASKISI’

2017 yılının gazetecilik ve medya sektörü için daha zorlu bir yıl olacağını kaydeden Yarkadaş,  “650 gazeteci hakkında attığı twitlerden dolayı soruşturma yürütüldüğünü biliyoruz. Devletin ajansı gazeteci Ahmet Şık’a yöneltilen suçlamaları servis ediyor. Yazarlar, aydınlar sokakta ölümle tehdit ediliyor. Hapisteki gazetecilerin sayısı gün geçtikçe kartopu gibi büyüyor. 2016 yılındaki medya ve gazeteciler üzerinde yaratılan korku iklimi çok ürkütücü. 

Türkiye’de gazeteciler genel olarak önümüzdeki yıldan da umutsuz. 2017’de yapılması muhtemel referandum nedeniyle basına yönelik baskının artabileceği endişesi hat safhada. 2016 yılının medya karnesi ülkemize yakışmayan, ucube bir tablo. Gazetecilik suç değildir. 2017’de hapisteki tüm gazeteciler için yargılama sürecinin başlamasını ümit ediyorum.”

Yarkadaş, medyaya yönelik baskıları, 16 sayfalık bir rapor haline getirerek meslektaşlarına da ulaştırdı.

YARKADAŞ'IN HAZIRLADIĞI RAPORA EKTEKİ BELGELERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ:

2016 MEDYA RAPORU

2016  OCAK-ŞUBAT-MART AYLARINA AİT BİLANÇO

n Süren davalar kapsamında 4 gazeteciye hapis cezası verildi. ‘Terör’ ve ‘hakaret’ suçlarından verilen cezaların toplamı 54 yıl 11 ay.

n 6’sı ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ olmak üzere gazeteci, köşe yazarı ve kurumsal olarak basın organları hakkında 12 soruşturma açıldı.

n 3’ü yabancı 20 gazeteci gözaltına alındı.

n 4 gazeteci tutuklandı.

n 6 gazeteci haklarındaki suç duyuruları üzerine emniyet ya da savcılıkta ifade verdi.

n 5 gazeteci hâkim karşısında haklarında açılan davalar kapsamında savunma yaptı.

n Gazetecilerin yanı sıra basın organlarının kurumsal olarak muhatap olduğu 8 dava açıldı.

n 3 muhabir PKK tarafından kaçırıldı.

n 1 yabancı gazeteci sınır dışı edildi.

n 6 toplumsal olay sonrası yayın yasağı kararı verildi. Yayın yasağı konulan gelişmeler içinde Ankara ve İstanbul’daki terör saldırılarıyla Ensar Vakfı’ndaki çocuklara taciz olayı da yer aldı.

n 2 basın organına saldırı oldu. 4 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.

n Bir gazeteci yaralandı.

n 1 gazete, 1 dergi ve 3 kitaba toplatma ya da dağıtım konuldu.

n Bazıları toplumsal olaylar sonrası tüm sosyal medyayı da kapsayacak şekilde 7 kez erişim engeli getirildi.

n  ‘Cenaze akreditasyon’ uygulaması yine yaşandı.

n İpek Medya Grubu’na ait 5 yayın organı kapatıldı.

n Zaman Gazetesi ile Cihan Haber Ajansı’na kayyum atandı.

n Olay TV Ankara Bürosu’nu, Doğan Medya Grubu da radikal.com.tr’yi kapattı.

n 723 basın emekçisi işinden çıkarıldı.

2016 YILI NİSAN-MAYIS-HAZİRAN AYLARINA AİT BİLANÇO

n Gazeteci ya da köşe yazarı toplam 27 basın çalışanı hakkında yeni soruşturma açıldı. Bu soruşturmalar kapsamında 13 gazeteci ifade verdi. 4’ü ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması olmak üzere 11 basın emekçisi hakkında dava açıldı.

n Muhabir, basın kuruluşu sorumlu yetkilisi ya da köşe yazarı olmak üzere toplam 78 kişinin, haklarında daha önce açılmış soruşturma ve davalar nedeniyle yargılanmasına devam edildi. 78 kişiden 10’u ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından hâkim karşısına çıkmak zorunda kaldı.

n Gözaltına alınan gazeteci sayısı 25 oldu. Bu gazetecilerden 1’i yabancı ülke vatandaşıydı. Gözaltına alınan gazetecilerden 10’u tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu dönemde sınır dışı edilen ya da Türkiye’ye girişleri engellenen yabancı gazeteci sayısı 5 oldu.

n 1 gazeteci başka bir gazeteci, 5 gazeteci de polis ya da siviller tarafından darp edildi; 5 gazeteci ve 1 gazete tehdit edildi; 1 gazetecinin evi basıldı; 1 gazeteciye silahlı suikast girişiminde bulunuldu; 1’i bıçaklı 2’si silahlı 3 gazeteci saldırıya uğradı; 1 gazeteci öldürüldü.

n Geçen üç ayda 9 haber sitesine haber bazlı ya da sitenin tamamını kapsayacak şeklide 7 kez erişim engeli konuldu.  Bu dönemde 6’sı bombalı terör saldırısı olmak üzere 7 olayın ardından yayın yasağı konuldu.

n Bu dönemde muhabir, köşe yazarı ve gazeteci yöneticileri hakkında açılan davalardan 9’u karara bağlandı. Bu 9 davada 13 kişi hapis cezasına çarptırıldı. 13 basın çalışanına verilen toplam hapis cezası ise 34 yıl 8 ay 20 gün oldu. Bu gazetecilerden 2’sine verilen cezanın gerekçesi ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması oldu.

n Biri gazete diğeri televizyon iki basın yayın organı kapandı; 6 basın yayın organından toplam 678 basın emekçisi işten çıkartıldı.

2016 YILI TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL AYLARINA AİT BİLANÇO

n184 basın emekçisi gözaltına alındı;

n56 basın mensubu tutuklandı;

n6 gazeteci hedef gösterildi ya da tehdit edildi;

n8 haberle ilgili erişim engeli getirildi;

n2 olaya ilişkin yayın yasağı konuldu;

n22 dava ve soruşturmaya devam edildi;

n6 yeni soruşturma ve dava açıldı;

n1 gazeteci hayatını kaybetti;

n6 gazeteci darp edildi;

n6 haber sitesine erişim engeli getirildi;

n2 haber sitesi kapatıldı;

n24 yayın lisansı iptal edildi;

n2 gazete hakkında yayın durdurma kararı verildi;

n116 yayın kuruluşu kapatıldı;

n29 yayın evi ve dağıtım şirketi kapatıldı;

nBir mizah dergisinin dağıtımı engellendi;

n3 basın merkezine polis baskını düzenlendi;

n866 gazeteci işinden oldu;

n32 parlamento muhabirinin kartı iptal edildi;

n620 basın kartı iptal edildi;

2016 YILI EKİM – KASIM- ARALIK AYLARINA AİT BİLANÇO

è Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)’nin saptamasına göre 23 Aralık 2016 tarihi itibariyle Türkiye cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan 13’ü imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü 148 gazeteci bulunmaktadır.

è Kasım’ın son haftasında basın mensuplarına yönelik soruşturma, gözaltı, basın kartı ve yurtdışı çıkış yasağı gibi uygulamalar devam etti.

è 29 Kasım günü Sözcü 18 Haber Sitesi genel yayın yönetmeni gazeteci Vedat Beki, Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü darbe soruşturması kapsamında Marmaris’te gözaltına alındı.

è 1 Aralık günü endüstri, enerji, turizm ve sigortacılık sektörlerinde faaliyetleri bulunan ve medya alanında Hürriyet, CNN Türk, Kanal D, dijital televizyon platformu D-Smart ve birçok derginin sahibi olan Doğan Holding’in Ankara Sorumlusu Barbaros Muratoğlu, darbe soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Muratoğlu tutuklandı..

è 26 Kasım günü BBC Türkçe muhabiri Hatice Kamer haber takibi için gittiği Siirt'in Şirvan ilçesinde gözaltına alındı. 27 Kasım günü serbest bırakılan Kamer, Şirvan'da bulunan Türkiye'nin en büyük bakır maden sahasında meydana gelen heyelan sonrası madenci yakınları ile görüşmek üzere sabah saatlerinde ilçeye gitmişti.

è 25 Kasım günü kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Meltem Oktay ile Uğur Akgül’e sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek, örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla 4’er yıl hapis cezası verildi.  İki gazeteci, 11 Nisan günü gözaltına alınmış, Oktay 18 Ağustos tarihine kadar tutuklu kalmıştı.

è 26 Kasım günü kapatılan DİHA muhabiri Fethi Balaman Mardin Kızıltepe’de gözaltına alındı. Balaman’ın gözaltına alınma nedeniyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

è 30 Kasım günü, Defne Joy Foster’in ölümüyle ilgili 2011 yılında başlatılan soruşturmada hüküm giyen ve kararı kesinleşen gazeteci Kerem Altan’a yurtdışı çıkış yasağı getirildi. Kerem Altan’ın babası Ahmet Altan, darbe soruşturmasında tutuklanmıştı.

è Gazeteci Hüsnü Mahalli "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçlarından tutuklandı.

è Gazeteci Aydın Engin kimliği belirsiz kişilerce iki kez ölümle tehdit edildi.

è DİHABER Haber Şefi Ömer Çelik, DİHABER Diyarbakır muhabiri Metin Yoksu ile Diken Yazarı Tunca Öğreten gözaltına alındı.

è Yolculuk gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Eray Sargın ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan gözaltına alındı.

è  Gazeteci Oğuz Usluer tutuklandı.

è  Gazeteci Ahmet Şık terör örgütü propagandası gerekçesiyle gözaltına alındı.

è  YOL TV kapatıldı.

Erişim engelleri, basın kartı iptalleri

25 Kasım günü, bağımsız İnternet sitesi Dokuz8 haber, web sitesine erişim engeli getirildiğini duyurdu. Dokuz8 haberin kurucusu olan TODAY-TAREM adlı sivil toplum kuruluşu 22 Kasım günü yayınlanan bir KHK ile 374 dernekle birlikte kapatılmıştı.

23 Kasım günü, Kurultay.com.tr adlı İnternet gazetesine erişim mahkeme kararıyla kapatılırken, sitenin genel yayın yönetmeni ve Azadliq Gazetesi Türkiye temsilcisi Aydın Taş’ın basın kartı iptal edildi.

Ayrıca 30 Kasım günü, Adana'nın Aladağ ilçesinde 11 öğrenci ve 1 görevlinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin yaralandığı yangına ilişkin yayın yasağı getirildi. (Yasak CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın başvurusu sonrası kaldırıldı.)

Rapor ve yayınlar

Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Reuters haber ajansına, Türkiye'de bu ay yaptığı temaslarla ilgili bir makale yazdı. Kaye, Batı'yı Türkiye'yi hukukun üstünlüğü çizgisine çekmek için daha fazlasını yapmaya çağırdı ve temel haklar ve değerleri korumaya dönüş için çok geç olmadığını söyledi.

25 Kasım günü, Türkiye’de casusluk şüphesiyle iki ay hapiste tutulan bağımsız gazeteci Lindsey Snell, Türkiye’de cezaevinde yaşadıklarını anlattığı bir makale yayımladı.

OLAĞANÜSTÜ HÂL SONRASI DARBE SORUŞTURMASINDA TUTUKLANAN GAZETECİLER

Abdullah Kılıç, Meydan Gazetesi köşe yazarı

Abdullah Özyurt, Zaman Gazetesi muhabiri

Ahmet Altan

Ahmet Memiş, Gazeteci, Haberdar İnternet Sitesi

Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar

Ahmet Turan Alkan, Eski Zaman yazarı

Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)

Alaattin Güner, Eski Cihan Medya Direktörü

Alaattin Kaya, Zaman eski imtiyaz sahibi

Ali Akkuş, Eski Zaman Gazetesi Genel Yayınlar Editörü

Ali Bulaç, Eski Zaman Gazetesi yazarı

Ali Ünal, Zaman köşe yazarı

Atilla Taş, Meydan Gazetesi Köşe Yazarı

Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış

Ayşenur Parıldak, Zaman

Aytekin Gezici, Gazeteci-Yazar

Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman Bölge Temsilcisi

Bayram Kaya, Zaman Gazetesi Muhabiri

Bünyamin Köseli, Aksiyon Dergisi Muhabiri

Bayram Parlak, Radyo Cihan (Diyarbakır)

Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı

Cihan Acar, Bugün Gazetesi Muhabiri

Cihat Ünal, Antalya Zaman gazetesi muhabiri

Cuma Kaya, Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar

Cuma Ulus, Millet Gazetesi Yayın Koordinatörü

Cumali Önal, Zaman Arapça servis sorumlusu

Eda Şanlı, Antalya yerel gazete sahibi, Bizim Antalya Gazetesi yazarı

Emre Soncan, Eski Zaman savunma muhabiri

Ercan Gün, Fox TV Haber Editörü

Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü

Faruk Akkan, Cihan Ajansı

Fevzi Yazıcı, Zaman Gazetesi

Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu Gazetesi yazarı

Gültekin Avcı

Habip Güler, Eski Zaman muhabiri

Hakan Taşdelen

Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)

Hanım Büşra Erdal, Eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı

Haşim Söylemez, Eski Aksiyon Dergisi yazarı

Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri

Hüseyin Turan, Zaman Gazetesi, Gazeteci-Yazar

İbrahim Balta, Eski Zaman ekonomi editörü

ibrahim Kareyeğen, eski Zaman gazetesi yazı işleri müdürü

İsa Siyi, Haberdar

İsmail Avcı, Zaman

Kenan Baş, Antalya Zaman muhabiri

Lokman Erdoğan, Çorum Manşet

Mehmet Altan

Mehmet Dener, Şanlıurfa.com sitesi yayın yönetmeni

Mehmet Kuru, Zaman Gazetesi Eskişehir muhabiri

Mehmet Özdemir, Zaman Gazetesi

Muhammet Taşçılar, Sanliurfa.com haber sitesi yayın yönetmeni.

Murat Aksoy,Yeni Şafak eski yazarı

Murat Avcıoğlu, Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar.

Murat Öztürk, Çorum Manşet sorumlu yazı işleri müdürü

Mustafa Erkan Acar, Bugün Gazetesi haber müdürü

Mustafa Ünal, Zaman Gazetesi eski Ankara Temsilcisi

Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü

Mümtazer Türköne, Zaman Gazetesi köşe yazarı

Nuri Durna, TRT

Nurullah Kaya, G.antep Zaman bölge temsilcisi

Olgun Matur, Antalya yerel gazeteci

Osman Yakut, Zaman Antalya

Özkan Mayda, Antalya Zaman Gazetesi muhabiri

Ramazan Alkan, Yeni Akit muhabiri

Resul Cengiz, Eski Zaman Denizli muhabiri

Seyid Kılıç, TRT Haber

Şahin Alpay, Zaman Gazetesi yazarı

Şeref Yılmaz, Irmak TV

Tuncer Çetinkaya, Zaman Antalya Bölge Temsilcisi

Ufuk Şanlı, Eski Vatan yazarı

Vahit Yazgan, İzmir Zaman Bölge Temsilcisi

Vedat Demir, Eski Yarına Bakış yazarı

Yakup Çetin, Eski Zaman muhabiri

Yakup Şimşek, Eski Zaman pazarlama müdürü

Yalçın Güler, TRT (Erzurum)

Yener Dönmez, Habervaktim sitesi

Yetkin Yıldız, Aktif Haber

Zafer Özsoy

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonda tutuklanan gazeteciler

Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı

Murat Sabuncu, Genel Yayın Yönetmeni

Kadri Gürsel, Yayın Döneşmeni

Turhan Günay, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni

Musa Kart, Karikatürist

Güray Tekin Öz, Yazar

Hakan Karasinir, Yazar

Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi

Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi

Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi

Olağanüstü Hâl sonrası darbe dışı soruşturmalarda tutuklanan gazeteciler

Ali Aşikar – Azadiya Welat

Arap Turan, Azadiya Welat

Aslı Erdoğan, (29.12.2016 da serbest bırakıldı)

Cemil Uğur, Evrensel Mersin muhabiri

Erdem Mühirci – DİHA

Ferit Toprak, Azadiya Welat

Hülya Karakaya, Özgür Halk Dergisi Yazı işleri Müdürü

İdris Sayılgan, DİHA

İlker İlkan, Azadiya Welat

İnan Kızılkaya, Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü

Mehmet Anıl, ETHA

Metin Bekiroğlu DİHA

Mizgin Çay – Radyo Karacadağ

Necmiye Alpay,  (29.12.2016 da serbest bırakıldı)

Nizamettin Yılmaz, Azadiya Welat

Özgür Tokay, Özgür Gelecek

Rabia Özkaya, Özgür Halk

Sadık Demir, Radyo Karacadağ

Salih Erbekler, Radyo Karacadağ

Sebahattin Koyuncu

Şirin Çoban, Azadiya Welat

Zana (Bilir) Kaya, Özgür Gündem Gazetesi Yayın Yönetmeni, (29.12.2016 da serbest bırakıldı)

Zehra Doğan, Jinha Editörü, Nusaybin Kapalı Cezaevi

Zeynel Abidin Bulut, Azadiya Welat gazetesi Editörü, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi

Olağanüstü Hâl ilanı sonrasında darbe soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteciler

Abdullah Alparslan Akkuş,Eski NTV haber editörü, Savcılıkça serbest bırakıldı

Arda Akın, Hürriyet Gazetesi Muhabiri, Tutukluluk itirazı sonrası mahkemece serbest bırakıldı

Ayhan Şimşek, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Bülent Mumay, Eski Hürriyet Dijital Yayınlar Koordinatörü, Mahkemece serbest bırakıldı

Dinçer Gökçe, Hürriyet Gazetesi internet editörü, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Hakan Bülent Yardımcı, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Hilmi Yavuz, Eski Zaman köşe yazarı, Sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldı

İhsan Duran Dağı, Eski Zaman köşe yazarı, İfade verdikten sonra savcılıkça serbest bırakıldı

İskender Yunus Tiryaki, Bugün Gazetesi muhabiri, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Levent Arap, Postmedya.com sitesi yöneticisi, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Mehmet Gündem, Eski Milliyet yazarı, Mahkemece serbest bırakıldı

Nurullah Öztürk, Yeni Şafak eski Genel Koordinatörü ve Zaman yazarı, Savcılıkça serbest bırakıldı

Osman Nuri Arslan, FİA Şirketi Ortağı, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Osman Nuri Öztürk, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Ömer Şahin, Meydan gazeteleri eski Ankara Temsilcisi, Savcılıkça serbest bırakıldı

Rasih Yılmaz, Samanyolu haber yazarı, Savcılıkça serbest bırakıldı

Rıfat Söylemez, Adana Haber, Mahkemece serbest bırakıldı

Taner Talaş, Adana Yerel, Elektronik kelepçeyle serbest bırakıldı

Yakup Sağlam, Eski Samanyolu muhabiri, Adlî kontrolle Serbest

Yüksel Evsen, Adana yerel gazeteci, Adlî kontrolle serbest bırakıldı

Zeki Önal, Yaşı ve hastalığı göz önünde tutularak yakalama yapılmadı, arama yapıldı

Bertan Golal, TRT İstanbul, Mahkemece serbest bırakıldı

Darbe soruşturması sırasında gözaltına alındığı bilinen gazeteciler

Abdullah Katırcıoğlu,

Emre Koçali, Haberdar

Erkam Büyük, Haberdar

Özcan Keser, TRT İstanbul

Vedat Beki, Sözcü28

Olağanüstü Hâl ilanından beri darbe soruşturması haricinde tutuklanan gazeteciler

Zeynel Abidin Bulut – Azadiya Welat

Zehra Doğan – JİNHA

Hülya Karakaya – Özgür Halk

Mehmet Arslan – DİHA (1 Eylül’de tahliye edildi)

Şermin Soydan – DİHA (23 Kasım günü tahliye edildi)

Lindsey Snell – Serbest Çalışan

Aslı Erdoğan – Özgür Gündem (29.12.2016 da serbest bırakıldı)

Metin Bekiroğlu – DİHA

İnan Kızılkaya – Özgür Gündem

Zana (Bilir) Kaya – Özgür Gündem (29.12.2016 da serbest bırakıldı)

Erdem Muhirci – DİHA

Ali Aşikar – Azadiya Welat

Necmiye Alpay – Özgür Gündem

Sabahattin Koyuncu - DİHA

Arap Turan - Azadiya Welat

Ferit Toprak - Azadiya Welat

Rabia Özkaya - Özgür Halk

Şirin Çoban – Azadiya Welat

İlker İlkan – Azadiya Welat

Mehmet Anıl – ETHA

Cemil Uğur – Evrensel

Sadık Demir – Radyo Karacadağ

Mizgin Çay – Radyo Karacadağ

Salih Erbekler – Radyo Karacadağ

İdris Sayılgan – DİHA

Perihan Kara – Gazeteci

Aysel Işık – Jinha

Darbe soruşturmasında hakkında gözaltı kararı çıkan “firari” olarak anılan gazeteciler

Asım Yıldırım, eski STV spikeri

Ayşe Özkalay, eski Yeni Hayat yazarı

Behçet Akyar

Bilal Şahin, Özgür Düşünce, AA’ya göre yurtdışında

Bülent Ceyhan, Özgür Düşünce muhabiri, AA’ya göre yurtdışında

Bülent Keneş, Eski Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni

Bülent Korucu, Eski Zaman yazarı

Can Bahadır Yüce, eski Zaman yazarı

Celil Sağır,Today's Zaman Yazıişleri Müdürü

Cevheri Güven, Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Ergun Babahan, AA’ya göre yurtdışında

Erhan Başyurt, eski Bugün GYY

Erkan Akkuş, Eski Bugün TV Sunucusu

Ertuğrul Erbaş, Eski Nokta Dergisi editörü

Eyüp Can Sağlık, eski Radikal GYY

Faruk Arslan, eski Zaman yazarı

Faruk Kardıç

Fatih Akalan, Samanyolu Haber Tv yorumcusu, AA’ya göre yurtdışında

Fatih Yağmur, Eski Radikal muhabiri, AA’ya göre yurtdışında

Hamit Bilici, Eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Hamit Çiçek

Hasan Cücük, eski Zaman muhabiri

Hüseyin Döğme

İbrahim Öztürk, eski Zaman yazarı

İhsan Yılmaz, eski Today's Zaman yazarı

Kamil Maman, Eski Bugün muhabiri, AA’ya göre yurtdışında

Kemal Gülen, STV spikeri

Kerim Balcı, Turkish Review dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Kerim Gün, Eski Zaman editörü

Levent Kenez, Meydan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Mahmut Akpınar, eski Millet gazetesi yazarı

Mahmut Hazar, Cihan Haber Ajansı, AA’ya göre yurtdışında

Mehmet Akif Afşar

Mehmet Kamış, Eski Zaman köşe yazarı

Melih Kılıç, Zaman Medya Grubu Satış Departmanı

Metin Tamer Gökçeoğlu

Metin Yıkar, Samanyolu Haber

Muhammed Fatih Uğur, Eski Zaman Haber Müdürü

Mürsel Genç, Eski Cihan muhabiri

Nevzat Güner

Oktay Vızvız

Osman Özsoy, eski Rota Haber yazarı, akademisyen

Ömer Karakaş

Önder Deligöz, eski Yeni Şafak muhabiri

Sait Sefa, Haberdar

Savaş Genç, eski TRT muhabiri ve akademisyen

Sedat Yetişkin

Selahattin Sevi, Eski Zaman Fotoğraf Koordinatörü, AA’ya göre yurtdışında

Selçuk Gültaşlı, Zaman Brüksel Temsilcisi ve Köşe Yazarı

Sevgi Akarçeşme, Eski Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni

Süleyman Sargın

Şemsettin Efe, AA’ya göre yurtdışında

Şenol Kahraman

Turan Görüryılmaz, Can Erzincan TV sunucusu, AA’ya göre yurtdışında

Turhan Bozkurt, eski Zaman yazarı

Ufuk Emin Köroğlu, Karşı Gazete muhabiri, AA’ya göre yurtdışında

Veysel Ayhan

Yavuz Baydar, Haberdar.com yazarı

Yonca Kaya Şahin, Rotahaber sitesi yazarı

Yüksel Durgut

Olağanüstü Hâl ilanından beri darbe soruşturması haricinde gözaltına alınan gazeteciler

Selami Aslan – DİHA, Serbest bırakıldı

Selman Keleş – DİHA, Serbest bırakıldı

İdris Yılmaz – DİHA, Serbest bırakıldı

Mehmet Sıddık Damar – DİHA, Serbest bırakıldı

Esra Aydın – JİNHA, Serbest bırakıldı

Geylan Arslan – JİNHA, Serbest bırakıldı

Nizamettin Yılmaz – Azadiya Welat, Serbest bırakıldı

İdris Yılmaz – DİHA, Serbest bırakıldı

Haydar Ergül – Demokratik Modernite, Gözaltında

Hasan Akbaş – Evrensel, Serbest bırakıldı

Fırat Topal – Evrensel, Serbest bırakıldı

Serpil Berk – Evrensel, Serbest bırakıldı

Sertaç Kayar – Serbest Gazeteci, Serbest bırakıldı

Engin Eren – DİHA, Serbest bırakıldı

Fatma Edemen – ETHA, Serbest bırakıldı

Davut Uçar– Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Doğan Güzel– Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Ersin Çaksu – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Günay Aksoy – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Kemal Bozkurt – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Reyhan Hacıoğlu – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Önder Elaldı – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Ender Önder – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Sinan Balık – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Fırat Yeşilçınar – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Özgür Paksoy – DİHA muhabiri, Serbest bırakıldı

Zeki Erden – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Elif Aydoğmuş – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Ersin Çaksu – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Mesut Kaynar – DİHA, Serbest bırakıldı

Sevdiye Gürbüz – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Amine Demirkıran – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Bayram Balcı – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Burcu Özkaya – Özgür Gündem, Serbest bırakıldı

Yılmaz Bozkurt – İstanbul Tabip Odası Basın Bürosu, Serbest bırakıldı

Gülfem Karataş – İMC TV, Serbest bırakıldı

Gökhan Çetin – İMC TV, Serbest bırakıldı

Hüseyin Gündüz – Doğu Yayınevi , Serbest bırakıldı

Halil Polat – Adlî kontrol şartıyla serbest

Cemil Uğur – Evrensel, Serbest bırakıldı (6 Ekim’de tekrar tutuklandı)

Yasemin Sayın– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Hayat Yılmaz– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Ahmet Kızılay– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Arap Turan– Azadiya Welat, Tutuklu

Berxwedan Tulpar– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Sürreya Dal– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Zeynep İzgi– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

İbrahim Bayram– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Engin Özelçi– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Ahmet Boltan– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ceylan İpek– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Mehmet Emin Kaya– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Ziyan Karahan– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Veysi Altın– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ercan Yeltaş– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Azime Tarhan– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Serdal Polat– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Cengiz Aslan– Azadiya Welat, Emniyetteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ferit Toprak– Azadiya Welat, Tutuklandı

Mehmet Hüseyin Şahin– Azadiya Welat, Serbest bırakıldı

Mehmet Aydın– Azadiya Welat, Serbest bırakıldı

Pusat Bulut– Azadiya Welat, Adlî kontrol şartıyla serbest

Mehmet Emin Akgün – Azadiya Welat, Serbest bırakıldı

Mecrum Tokal, Adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı, tekrar gözaltına alındı (6 Eylül)

Mehmet Ali Ertaş – DİHA, Serbest bırakıldı

Murat Özyaşar - Yazar, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Rênas Jiyan - Şair-yazar, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Zeynep Derya Yıldız – Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ali Sönmez Kayar - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Sinan Gerçek - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ardanuş Ateş - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Arzu Demir - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Sedat Şenoğlu - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Deniz Bakır - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ahmet Ayva - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Ekin Saygılı - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Pınar Türk - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Can Karabulut - Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Deniz Bakır - Atılım, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Önder Öner – ETHA, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Öykü Dilara Keskin - JİNHA, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

İdris Sayılgan – DİHA, Tutuklandı

Arjin Dilek -- DİHA, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Beritan İrlan -- DİHA, Polisteki işlemleri ardından serbest bırakıldı

Lindsey Snell -- Serbest gazeteci. Tutuklandıktan sonra 18 Ekim’de tahliye oldu.

Stefan Asberg ve Niclas Berglund – SVT, İsveç – Sorgulama sonrası serbest bırakıldılar

Fethi Balaman --  DİHA

Olağanüstü Hâl’den önce tutuklanan gazeteciler listesi

Abdulkadir Turay, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Ali Konar, Azadiya Welat Gazetesi Temsilcisi, Hükümlü

Arafat Dayan, Demokratik Ulus Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü

Cebrail Parıltı, Anadolu Ajansı (AA) Derik Muhabiri

Emin Demir, Serbest Gazeteci

Erdal Süsem, Eylül Dergisi Editörü, Hükümlü

Erol Zavar, Odak Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Hükümlü

Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat Gazetesi Gaziantep Temsilcisi, Hükümlü

Feyyaz İmrak, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Gurbet Çakar, Hevi Kadın Dergisi, Hükümlü

Hamit Dilbahar, Azadiya Welat Gazetesi Yazarı, Hükümlü

Hatice Duman, Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Hükümlü

Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı

Kamuran Sunbat, DİHA Çukurova Eski Muhabiri, Hükümlü

Kenan Karavil, Radyo Dünya Genel Yayın Yönetmeni,Hükümlü

Mazlum Dolan, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Mehmet Baransu, Taraf Gazetesi Yazarı

Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski Editörü, Hükümlü

Miktat Algül, Mezitli FM Genel Yayın Koordinatörü,Hükümlü

Muhammed Doğru, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara Temsilcisi, Hükümlü

Nedim Türfent, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Nuri Yeşil, Azadiya Welat Gazetesi Dersim Temsilcisi, Hükümlü

Özgür Amed (Ethem Çağır), Özgür Gündem Gazetesi Yazarı, Hükümlü

Sami Tunca, Mücadele Birliği Dergisi Yazı İşleri Müdürü, Hükümlü

Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri

Seyithan Akyüz, Azadiya Welat Gazetesi Adana, Hükümlü

Şahabettin Demir, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri, Hükümlü

Şerife Oruç, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Şermin Soydan, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

Yılmaz Kahraman, Özgür Halk Dergisi Editörü, Hükümlü

Ziya Ataman, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Stajyer Muhabiri

Olağanüstü Hâl’de Kapatılan Yayın Organlarının Listesi

Kapatılan televizyon kanalları: Barış TV, Bugün TV, Can Erzincan TV, Dünya TV, Hira TV, Irmak TV, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap TV, Merkür TV, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT TV, Tuna Shopping TV, Yumurcak TV, İMC TV, Hayat’ın Sesi TV, Özgür Gün TV, Van TV, Van Genç TV, TV 10, Jiyan TV, Azadi TV, Denge TV, Mezopotamya TV, Med Nuçe TV, Birlik Medya TV. YOL TV

Kapatılan haber ajansları: Cihan Haber Ajansı, Muhabir Haber Ajansı, SEM Haber Ajansı, Dicle Haber Ajansı, Jin Haber Ajansı.

Kapatılan gazeteler: Adana Haber, Adana Medya, Akdeniz Türk, Şuhut’un Sesi, Kurtuluş, Lider, İscehisar, Durum, Türkeli, Antalya, Yerel Bakış, Nazar, Batman, Batman Postası, Batman Doğuş, Bingöl Olay, İrade, İskenderun Olay, Ekonomi, Ege’de Son Söz, Demokrat Gebze, Kocaeli Manşet, Bizim Kocaeli, Haber Kütahya, Gediz, Zafer, Hisar, Turgutlu Havadis, Milas Feza, Türkiye’de Yeni Yıldız, Hakikat, Urfa Haber Ajansı, Ajans 11, Yeni Emek, Banaz Postası, Son Nokta, Merkür Haber, Millet, Bugün, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today’s Zaman, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Batman Çağdaş Gazetesi,Cizre Postası Gazetesi,Güney Express Gazetesi, İdil Haber Gazetesi, Kızıltepe’nin Sesi Gazetesi,Prestij Haber Gazetesi, Urfanatik Gazetesi, Yüksekova Haber, Express Gazetesi (Adana), Türkiye Manşet (Çorum), Dağyeli Gazetesi (Hatay), Akis Gazetesi (Kütahya), İpekyolu Gazetesi (Ordu), Son Dakika Gazetesi ( İzmir), Yedigün Gazetesi (Ankara).

Kapatılan dergiler: Akademik Araştırmalar, Aksiyon, Asya Pasifik, Bisiklet Çocuk, Diyalog, Avrasya, Ekolife, Ekoloji, Fountain, Gonca, Gül Yaprağı, Nokta, Sızıntı, Yağmur, Yeni Ümit, Zirve, Özgür Dünya, Tiroj, Evrensel Kültür. ), Haberexen Dergisi (Samsun) .

Kapatılan radyolar: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Radyo Bamteli, Radyo Cihan, Radyo Fıkıh, Radyo Küre, Radyo Mehtap, Radyo Nur, Radyo Şemşik, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur, Rengin Radyo, Özgür Radyo, Ses Radyo, Radyo Karacadağ, Özgür Güneş, Patnos FM, Dünya Radyo, Batman FM:

Kapatılan yayınevleri: Altınburç, Burak Basın Yayın Dağıtım, Define, Dolunay Eğitim Yayın Dağıtım, Giresun Basın Yayın Dağıtım, Gonca, Gülyurdu, GYV, Işık Akademi, Işık Özel Eğitim, İklim Basın Yayın Pazarlama, Kaydırak, Kaynak, Kervan Basın Yayıncılık, Kuşak, Muştu, Nil, Rehber, Sürat Basım Yayın Reklamcılık Eğitim Araçları, Sütun, Şahdamar, Ufuk Basın Yayın Haber Ajans Pazarlama, Ufuk, Waşanxaneya Nil, Yay Basın Dağıtım, Yeni Akademi, Yitik Hazine, Zambak Basın Yayın Eğitim Turizm

OHAL’de kapatılıp açılmasına izin verilen yayınlar: Zarok TV (Yüzde 40 Türkçe yayın şartı ile), Yön Radyo.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15