Nursan Fabrikası'nda işçi dramı

CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’de yaşanan ekonomik dram nedeniyle Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

07 Nisan 2017 Cuma 10:52
Nursan Fabrikası'nda işçi dramı

Önergede; Türk demir çelik sektörünün, Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve endüstrileşmesindeki stratejik önemine işaret edilerek, “2012 yılından bu yana ihracat ve kapasite kullanımı açısından sürekli kan kaybeden sektör, 2016 yılında toparlanma eğilimi göstermiştir. Ancak sektördeki sorunlara köklü çözümler getirilmediği için 2011 öncesi pozitif tabloya dönüş zor görünmektedir” denildi.

Dış politikada komşularımız ve AB ile gerilen ilişkiler, Ortadoğu’daki iç savaşların yayılması sonucu Türkiye’nin çelik pazarı ve üretiminin küçülmeye devam ettiğini vurgulayan Dudu, “Yerli çelik üreticisine teşvik ve koruma tedbirleri uygulanmaması; Rusya ve Çin’in dampingli çelik satışına karşı hiçbir önlem alınmaması; dış politikada yaşanan gelişmeler sonucu ihracatın düşmesi; sektörün en önemli sorunları arasında yer almaktadır” tespitini yaptı.

Dudu önergesinde; Türkiye’nin sayılı fabrikalarından olan Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’nin çelik sektöründeki küçülmeye bağlı olarak bankalara olan borcunu çeviremediği için 17 ay önce üretimini durdurduğunu anımsattı.

950 İŞÇİ EYLEM YAPIYOR, 8 İŞÇİ AÇLIK GREVİNDE

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Nursan’da üretimin durdurulması sonucu 950 işçinin sigorta primlerinin ödenmesine karşın maaşlarının ödenemediğini vurgulayarak, “17 aydır süren bu durum işçileri büyük bir yıkıma sürüklemiştir. Sigorta primleri ödenen işçiler, açmaza düşmüş, ne kıdem tazminatı alabilmiş ne de işsizlik ödeneğinden yararlanabilmiştir” sözleriyle yaşanan sıkıntının nedenini ortaya koydu.

İŞÇİLERİN AİLELERİ PARÇALANIYOR

Dudu, önergesinde ailelerin yaşadığı dramdan örnekler verdi:

 “Ailelerinin tek geçim kaynağı olan işçilerin 17 aydır hiçbir ücret almaması, aile birliklerinin bozulmasına, maddi ve manevi yıkımlarına neden olmuştur.  Ev borcu olan binlerce aile icraya düşmüş, çoğunun elektrik ve suları kesilmiştir. Bilgimiz dâhilinde 6 işçi, yaşadığı maddi ve manevi çöküntü nedeniyle eşinden boşanmak zorunda kalmıştır. Çaresizlikten akıl sağlıklarını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kalan işçiler, 20 Mart 2017 tarihinden itibaren Nursan Fabrikası’nda eylem yapmaya başlamıştır. Ne yazık ki 8 işçi de Oksijen Kulesi’nde açlık grevindedir.”

Dudu, yaşanan sorunun acilen çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’ye bazı teşvik ve kredi programlarının uygulanabileceğini söyledi. Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’nin İstihdam Seferberliği çerçevesinde de desteklenebileceğini kaydeden Dudu, sorularını şöyle sıraladı:

1 Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’nin 17 ay önce ara verdiği üretime yeniden geçebilmesi ve şu ana kadar ödeyemediği kredilerini ödeyebilir hale gelmesi için teşvik kredisi gibi önlemleri devreye sokmayı düşünür müsünüz?

2 Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’nin çalıştırdığı işçilerin aileleriyle birlikte 5 bine yakın kişinin ekmek kapısı olduğu dikkate alınarak yeniden üretime geçebilmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

3 Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş’de çalışan işçilerin yaşadığı büyük ekonomik, sosyal ve psikolojik çöküntü dikkate alınarak, bu işçilere bugüne kadar ödenemeyen ücretlerinin ödenmesi için İŞ KUR üzerinden harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?

4 Nursan’da yaşanan trajedinin katlanarak büyümemesi için ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?

5 Çelik sektörünün toparlanması için dampingli mamul ithalatının önünü kesmeyi ve Türk üreticisini koruyacak önlemler almayı planlıyor musunuz?

6 ABD Başkanı Donald Trump’un tüm kamu projelerinde ABD çeliğinin kullanımını şart koşan kararnamesine benzer Bakanlar Kurulu Kararı çıkarmayı düşünür müsünüz? Türkiye’de Yap-İşlet-Devret modeli dahil tüm kamu projelerinde Türk üretimi çeliğin kullanılmasını sağlayacak önlemleri devreye sokacak mısınız?

Son Güncelleme: 07.04.2017 11:01
Anahtar Kelimeler:
Mevlut Dudu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15