BİK'in zararı 12 milyon liraya ulaştı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun bir yılda yaptıklarını çetelesini açıklayarak, 2020 yılında gazetelere 803 gün ilan cezası verildiğin ve kurumun zararının yüzde 142 artışla 12 milyon liraya ulaştığını belirtti.

15 Nisan 2021 Perşembe 15:33
BİK'in zararı 12 milyon liraya ulaştı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun bir yılda yaptıklarını çetelesini açıklayarak, 2020 yılında gazetelere 803 gün ilan cezası verildiğin ve kurumun zararının yüzde 142 artışla 12 milyon liraya ulaştığını belirtti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dün TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak BİK’in harcamalarını ve gazetelere verilen ilan cezalarını gündeme getirdi. Çakırözer, 2020 yılında gazetelere 803 günlük ilan ambargosu uygulandığını belirterek, şunları söyledi:

“Cumhuriyet’e 110 gün, BirGün’e 112 gün, Evrensel’e hiç ilan verilmediği gibi üstüne 65 günlük yeni ceza, Korkusuz’a 29, Sözcü’ye 17 gün ilan kesme cezası verildi. Yeni Asya gazetesine 28 Ocak 2020’ den bu yana 440 gündür ilan verilmiyor. Bu yılın ilk üç ayında ise, sadece Evrensel ve BirGün’e 15 günlük ilan kesme cezaları verilmiş."

"ZARAR 12 MİLYON LİRAYA ULAŞTI"

Çakırözer 2019 yılındaki 5 milyon lira zararın, 2020 yılında yüzde 142 artışla 12 milyon liraya ulaştığını vurgulayarak, “36 kişilik Basın İlan Genel Kurulu’nda hükûmeti temsilen ilan veren idarelerin bağlı olduğu bakanlıkların üst düzey temsilcileri olurdu. Şimdi, bu yapı ortadan kaldırıldı. İletişim Başkanı’nın ekibi, Turkuazcılar, Pelikancılar oturuyor o koltuklarda. Komisyonlar var ama toplanmıyorlar” dedi.

Kurum içindeki olağan dışı personel değişimlerine de gündeme getiren Çakırözer, “Bir yıl içinde kurumda çalışan personelin yüzde 23’ü yer değiştirmiş, ya görevinden alınmış ya başka yere atanmış. Sanki AKP gitmiş yerine başka bir iktidar gelmiş, ki iktidar değişse bile bu yapılan doğru değildir” diye konuştu.

"TABELA GAZETELERE TİRAJ DENETİMİ GETİRİLMELİ"

Çakırözer Meclis’ten gazetelerin tiraj ve dağıtımlarının bağımsız bir denetimden geçirilerek kamu ilanlarının bu denetimler sonrasında dağıtılması için şu çağrıda bulundu:

“7’den 70’e yurttaşlarımızın vergilerinden toplanan paralar tabela gazete kuran bir kısım iktidar yalakasına peşkeş çekilmektedir. Bu kurum, kuruluş amacına, yani ulusalda olsun, Anadolu’da olsun tüm gazetelerin ekonomik bağımsızlıklarını sağlayarak, özgürce gazetecilik yapmalarını sağlama amacına uygun çalışmalıdır.”

Son Güncelleme: 15.04.2021 15:56
Anahtar Kelimeler:
ChpUtku Çakırözer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15