CHP'li Kaya: GEÇ VE YETERSİZ bir fiyat açıklandı

CHP TRABZON MİLLETVEKİLİ AHMET KAYA: FINDIĞINI SATMIŞ ÜRETİCİNİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK? CHP'Lİ KAYA'NIN FINDIK FİYATINA İLİŞKİN YAZILI AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

27 Ekim 2018 Cumartesi 12:13
CHP'li Kaya: GEÇ VE YETERSİZ bir fiyat açıklandı

"Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, fındık alım fiyatı açıkladı.

Öncelikle belirtmeliyiz ki bu açıklama çok ama çok geç yapılmıştır.

Alım fiyatı, ya fındığın toplanmaya başlandığı ağustos başında, ya da üreticinin fındığı piyasaya hazır hale getirdiği eylül başında açıklanmalıydı.

Üretici, düğüne yetişmeyen kınayı ne yapsın ki?

AKP hükümeti sezon başında değil de sezon sonunda, hatta kışın fındık fiyatı açıklayan ilk hükümet olarak tarihe geçmiştir.

Bu sezon rekoltenin düşük olmasına, TL’nin dolar karşısında yüzde 30 civarında değer yitirmesine, her türlü mala yüksek ölçülerde zam gelmesine karşın, üretici malını uluslararası fındık tekeline ve tüccara zararına satmaya mecbur bırakılmıştır.

Fındığını satmayan ve elinde tutan üretici sayısı çok azdır.

Yevmiyeci paralarını ödeyebilmek ve bazı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fındığını 10-11 TL gibi fiyatlara elinden çıkaran üreticinin zararını kim karşılayacaktır?

Sayın Cumhurbaşkanınca açıklanan bu alım fiyatı yetersizdir.

Kur değişimleri ve zamlardan sonra fındığın olması gereken fiyatı en az 20 TL olmalıdır. Açıklanan 14 TL’lik fiyat bunun çok altındadır.

Bugün açıklanan bu fiyatlar sezon başında açıklanmış olsaydı ve TMO’nun zamanında piyasaya girmesine izin verilseydi fındık şu anda belki de 20 lirayı bulmuş olurdu!

Fiyat açıklamakta bu kadar geç kalınması izaha muhtaçtır!

Ya fındığın ne zaman çuvala girdiğini bilmiyorlar ya da milletle alay ediyorlar!

Bir de bunu bir müjdeymiş gibi, bir lütufmuş gibi sunuyorlar.

AKP hükümeti eğer üreticiyi düşünüyor olsaydı TMO'yu zamanında devreye sokar, fındık fiyatını fındık harmana inmeden açıklardı!

Doğru olan buydu!

Bu saatten sonra açıklanan fiyat üreticiye değil stokçulara yarar.

Şunu da belirtmek isterim ki, Erdoğan’ın açıklamalarındaki Fiskobirlik’e yapılacak desteği doğru ve değerli bulduk. Fındığın dermanı Fiskobirlik’tir. Fiskobirlik’in desteklenmesi fındık üreticisinin desteklenmesi ve güçlenmesi demektir. Üreticinin piyasada sahipsiz kalmaması, kurda kuşa yem olmaması demektir. O nedenle bu desteği önemli ve değerli bulduğumuzu belirtmek isterim.

Fındık fiyatlarını açıklamakta bu kadar geç kalan Sayın Erdoğan, şu sorulara da cevap vermelidir:

.  Fiyat açıklamakta neden bu kadar geç kalınmıştır?

Neyi beklediniz?

.  İtalyan firmanın milletin elindeki fındığını ucuza almasını mı?

Milletin fındığını bedavaya satmasını mı?

.  Birçok üreticinin elinde fındık kalmadığı bilinmiyor mu?

.  Madem fındık 14 TL değerindedir, neden piyasa 10-11 TL’den işlem yaparken hükümetçe zamanında bir müdahale yapılmamıştır?

.  Sayın Erdoğan üreticiyi ezdirmeyecekleri sözünü vermişti. Fiyat 14 TL açıklanmışken, bugüne kadar uygulanan 10-11 TL fiyat üreticinin ezilmesi değil midir?

.  Bu fiyatın doğru olduğunu kabul edersek, üreticinin kilogram başına yaklaşık 3 TL’lik kaybı ne olacaktır? Bunun hesabını kim verecektir?

Bu keyfiyetin sebebi bu millete açıklanmak zorundadır!"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15