CHP’li Tanal: Esnafın Mağduriyeti Giderilecek mi?

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, esnaf ve sanatkarların daha önce Halkbank’ta kullandıkları ve taksit ödemeleri devam eden kredilerdeki faiz oranının, “güncelleme” adı altında arttırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Bakan Mehmet Şimşek’e esnafın mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceğini sordu.

17 Mayıs 2024 Cuma 11:53
CHP’li Tanal:  Esnafın Mağduriyeti Giderilecek mi?

CHP’Lİ VEKİL MAHMUT TANAL, BAKAN ŞİMŞEK’E SORDU ESNAFA “KREDİ FAİZİ GÜNCELLEMESİ” DARBESİ MECLİS’E TAŞINDI!

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan hazine destekli kredilerin, devam eden taksit ödemelerinin, ‘faiz güncelleme’ uygulamasıyla kademeli olarak arttırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, Esnaf Kefalet kredisi kullanan vatandaşların sayısına ilişkin bilgi talep etti.

Esnaf Kefalet kredisi faiz oranlarının son dönemde arttırıldığına dair iddiaların doğru olup olmadığını soran Tanal, 2020 yılı kredi faiz oranının ne kadar olduğu, 2024 yılı Mayıs ayında kredi kullanmak isteyen yurttaşlar için uygulanan kredi faiz oranının ne kadar olduğunu sordu.
ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?

2020 yılı veya daha öncesinde kredi kullanan ve hala kredi ödemesine devam eden esnaf ve sanatkarların, kredi sözleşmelerini imzalarken ödemeleri gereken faiz oranlarının sözleşmeye aykırı olarak yıllara göre arttırıldığı iddialarına dair bilgi talep eden Tanal, bu durumun Anayasal güvence altına alınan çalışma ve sözleşme hürriyetine aykırılık teşkil ettiğinin altını çizdi.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti: “Şayet faiz oranları idarenin tek yanlı ve icrai işlemi ile arttırıldıysa, bu faiz artırımı yüzünden borç batağına düşen yurttaşlarımızın idare eliyle çaresiz bırakılmasının gerekçesi nedir?
Kredi faiz oranının arttırıldığına ilişkin Bakanlığınızın ilgili, bağlı, ilişkili kurum ve kuruluşlarına yapılan şikayetler var mıdır? Şayet şikayetler varsa bakanlığınızca bu şikayetlere karşı hangi işlemler yapılmıştır? Herhangi bir işlem yapılmadı ise gerekçesi nedir?

Esnaf Kefalet kredisi kullanan yurttaşlarımızın kredi oranının arttırılması nedeniyle uğradığı zararlar giderilecek midir? Giderilmeyecekse gerekçesi nedir?”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.