Cumhuriyet'i bombayla tehdit eden Akit TV Rtük'e şikayet edildi

CHP’li vekil Mahmut Tanal, sunucusunun Cumhuriyet gazetesine yönelik “bombalı saldırı” tehdidi nedeniyle Akit TV’yi RTÜK’e şikayet etti.

28 Aralık 2019 Cumartesi 11:36
Cumhuriyet'i bombayla tehdit eden Akit TV Rtük'e şikayet edildi
İktidar yandaşı Akit TV sunucusunun, “Şeriat Çalıştayı” başlıklı manşet haberini beğenmediği Cumhuriyet gazetesine yönelik “bombalı saldırı” tehdidine ilişkin cumhuriyet savcılarının ve RTÜK’ün sessizliği sürerken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, “Yayın Hizmeti İlkeleri”ni ihlal ettiği gerekçesiyle Akit TV’yi RTÜK’e şikayet etti.

Tanal, şikayet dilekçesinde, Akit TV’deki “Manşetlerin Dili” programında Akit Medya Grubu’nun sahibi Mustafa Karahasanoğlu’nun kardeşi Ali İhsan Karahasanoğlu’nun karşısında oturan sunucu Fatin Dağıstanlı’nın, “Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” sözlerini canlı yayında sarfettiğini aktardı.

ŞİDDETİ MEŞRU GÖSTERDİ, SUÇ İŞLEMEYE TEŞVİK ETTİ
Tanal, Dağıstanlı’nın tepki çeken ifadelerinin şiddeti meşrulaştıran, suç işlemeye teşvik eden, suçu ve suçluyu öven, terör örgütlerini cesaretlendiren beyanlar olduğunu kaydetti.
Bu ifadelerin basın özgürlüğü ya da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Tanal, “Nitekim hiçbir hukuka uygunluk nedeni dahi bulunmamaktadır” dedi.
Tanal ayrıca, Akit TV’deki “Manşetlerin Dili” programında dile getirilen ifadelerin Anayasa kapsamında güvence altına alınan laiklik ilkesine de açık bir şekilde aykırı olduğunun altını çizdi.

AKİT’İN HEDEF GÖSTERDİĞİ KİŞİLER KATLEDİLDİ
Akit TV tarafından yapılan bu yayın ile Cumhuriyet gazetesinin hedef gösterildiğini belirten Tanal, Cumhuriyet’in geçmiş dönemlerde el bombalı saldırıların hedefi olduğunu anımsattı. Tanal, 5 Mayıs, 10 Mayıs, 11 Mayıs 2006 tarihlerinde Cumhuriyet gazetesine tam üç kez el bombası atıldığına dikkat çekti.
Akit Medya Grubu’nun hedef göstermeyi alışkanlık haline getirdiğine işaret eden Tanal, geçmiş dönemde de birçok kişi ve kurumun bu medya grubu tarafından hedef gösterildiğini, Akit’in adeta ‘savaş açtığı’ kişilerin farklı zamanlarda farklı yöntemlerle katledildiğini ifade etti.
Tanal, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Uğur Mumcu’nun, Prof. Ahmet Taner Kışlalı’nın, Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday’ın ve Danıştay Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in Akit’in hedef göstermesi sonrası bombalı saldırı ya da silahla katledilen isimlerden bazıları olduğunu aktardı.

KANUN AÇIK, AKİT TV’NİN TEHDİDİ CEZASIZ KALMAMALI
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Akit TV’nin söz konusu programla 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesi 1. fıkrasında yer alan “Yayın Hizmet İlkeleri”ne aykırı davrandığını vurguladı.
Tanal ayrıca, Akit TV’nin yayınının Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen “Tehdit”, “Hakaret”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçları hükümlerinin suç unsurlarını taşıdığını belirtti.
CHP’li Mahmut Tanal, RTÜK’ten “Yayın İlkeleri”ni ihlal eden Akit TV’nin 6112 Sayılı Kanun’un 32. maddesi uyarınca cezalandırılması ve hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verilmesini talep etti.


Anahtar Kelimeler:
ChpMahmut TanalRTÜKAkittv
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15