Sağlar: Başbakana soruyorum, SADAT yanıtlıyor

Sağlar: Başbakana soruyorum, SADAT yanıtlıyor

19 Ağustos 2016 Cuma 18:05
Sağlar: Başbakana soruyorum, SADAT yanıtlıyor
CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlamasıyla verdiği yazılı soru önergelerine Başbakan'ın değil, SADT'ın yanıt verdiğini söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Sağlar, "Daha önce 30.06.2016 tarihli SADAT hakkında TBMM'ye, Başbakan tarafından cevaplanması üzere verdiğimiz soru önergemize SADAT cevap vermiştir. Başbakan ise sessizliğini hala korumaktadır. SADAT'ın Müslüman ülkelerin kontgerilla savaşındaki hassasiyetini ve İslami Harpten kasıtlarını yine Başbakana sorduk. Bakalım kim cevap verecek" ifadelerine yer verdi.
Sağlar'ın yeni önergesi ve önergesindeki soruları şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETİ BAŞKANLIĞINA Aşağıda belirtilen sorularımın Başbakan Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uluslararası savunma şirketi SADAT’ın kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’yi Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevine getirmiştir. Tanrıverdi, Erdoğan’ın 27’inci başdanışmanı olmuştur. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevine getirilen Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu SADAT A.Ş.’nin, geçen 7 Mart’ta Genelkurmay Plan Prensip Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy’la görüştüğü iddia edilmiştir. Ulusoy, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonda tutuklanmıştır. Cumhuriyet Gazetesi’nin iddiasına göre TSK’dan emekli edilen ve atılan askerlerden oluşturulan SADAT, Genelkurmay tarafından ilk olarak 7 Mart tarihinde resmen kabul edilmiştir. Bilginin, Tanrıverdi’nin birimlere yönelik iç yazısında yer aldığı öne sürülmüştür. Basında çıkan haberlere göre; Tanrıverdi’nin “Değerli arkadaşlarım” diye seslendiği yazısında, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la görüşme talebinin gündem yoğunluğu sebebiyle reddedildiği, daha sonra Ulusoy’un görüşme talebini kabul ettiği iddia edilmiştir. Yine iddialara göre; İki saati aşkın süren görüşmede gündeme gelen konular, yazışmada şöyle aktarılmıştır: “Yargıya kapalı ve açık idari işlemlerle TSK’dan çıkarılan askerlerin mağduriyetlerin giderilmesi için hazırlanan yasa teklifi ve SADAT A.Ş. ile ilgili olarak, Savunma Sanayi Hizmet sektörünün oluşmasını sağlayacak yasa teklifi ile İslam Ordusu kavramının içinin nasıl doldurulacağı hususu oluşturmuştur. Yasa tekliflerinin desteklenmesi için gayret sarf edeceklerine dair vaat alınmıştır.” Genelkurmay için “20 yıl sonra girdiğimiz” ifadesi kullanılan yazıda, görüşmeden memnun olunduğu da öne sürülmüştür. Arapça bir sözcük olan SADAT’ın Türkçe’de “büyük, efendi, reis” gibi anlamlara gelmektedir. SADAT’ın kendisi hakkın yaptığı “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülke ve askeri sahalardaki boşluğu doldurmak üzere kurulmuş yasal bir şirkettir” açıklaması kafa karıştırmaktadır. İddialara göre; TSK için dışarıda “ başka ordular” için çalışan SADAT, Emniyet teşkilatından da hizmetlerini esirgemeyeceğini belirtmiştir. Yine SADAT’ın kuruluş gerekçesinde; “Müslüman ülkelerin hassasiyetine uygun kontgerilla eğitimi vermek” olduğu göze çarpmaktadır. Müslüman ülke hassasiyeti ve Müslüman harp terimlerinin ne olduğu konusundaki tartışmalar kamuoyunun akıl erdiremediği bir biçimde devam etmektedir. Bu çerçevede:
  • SADAT’ ın kuruluş gerekçesinde; Müslüman ülkelerin hassasiyetini bilerek gayri nizami harp/kontgerilla eğitimi vermek üzere kurulduğu ifade edilmektedir. Müslüman ülkelerin kontgerilla savaşındaki hassasiyeti nedir? Müslüman Savaşının hassasiyeti nasıl olur?
  • İslami harpten kasıt nedir? İslami harp nasıl yapılır? Gayrimüslimlerin harp tarifi ile farkları nelerdir? Cezayir vb. ülkelerde olduğu gibi; “İslam da öldürmek kan akıtarak ve bıçak ya da kılıçla olur” rivayeti mi kastedilmektedir?
  • SADAT, TSK’ya alternatif bir yapılanma mıdır? TSK’nın ülke ve askeri sahalardaki boşluğunu doldurmak üzere kurulduğu iddia edilen SADAT hangi boşluğu, nasıl dolduracaktır? Bu konudaki faaliyetleri neler olmuştur?
  • SADAT’ın faaliyetleri devlet kurumlarınca denetlenmiş midir ve denetlenecek midir?
  • Cumhurbaşkanı’na ait yeni muhafız gücü kurulacağı iddiası doğru mudur? FETÖ gibi dinci bir gruptan sonra tekrar benzeri cemaat yapılanmaları ile ilişki kurmayı güvenilir buluyor musunuz?
  • Güvenlik gücü, liyakat ve bilgi gerektirir. Bu doğrultuda bir güvenlik sistemi ne zaman oluşturacaksınız?
  • TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddesine göre; Milletvekili soru önergesi sorarak Bakanlar Kurulu adına sözlü ve ya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere bilgi edinebilir. Daha önce SADAT hakkında Başbakan’a sorulmak üzere vermiş olduğum 30.06.2016 tarihli soru önergem SADAT A.Ş. tarafından cevaplanmıştır. Soruyu sorduğum Başbakan cevap vermezken neden SADAT cevaplamıştır? (Cevaplar ektedir.)
  • Başbakana sorduğum soruyu cevaplamasına istinaden soruyorum; SADAT A.Ş. Başbakanlığın yerini mi almıştır?
======== EK 1) SADAT A.Ş. ‘nin kendi resmi hesabından, Başbakan’ın cevaplaması üzerine vermiş olduğum soru önergeme 12 Temmuz 2016 tarihli cevabı: http://www.sadat.com.tr/tr/haberler/haberler/339-sadat-as-tbmm-gundeminde.html Sayın Fikri Sağlar'ın Sorularına gelince;
  1. SADAT A.Ş. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanun'u hükümlerine uygun olarak kurulmuş ve Şirket Ana Sözleşmesi Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanarak kuruluşu onaylanmış bir Anonim Şirkettir. Anonim Şirketlerin kurulma prosedürüne uygun olarak kurulmuştur.
  2. SADAT A.Ş. kuruluşunu Ticaret ve Milli Savunma Bakanlıklarına haber vermiştir. İlgili Bakanlıklar kuruluşa engel olmamışlardır. SADAT A.Ş.'nin Türk Silahlı kuvvetlerine alternatif  olmak gibi bir amacı ve iddiası yoktur. Sadece TSK'nın ulaşamadığı İslam Ülkeleri üzerindeki, küresel güçlerin emekli askerlerinden oluşan şirketlerine alternatif olma gibi bir misyona sahip bulunmaktadır. SADAT A.Ş. ülke menfaatlerine ve resmi dış politikalarımıza katkı sağlayacağı düşüncesiyle Ülkemizde Savunma Danışmanlık Şirketlerinin sayısının artması için teşvik edilmesi gerektiğini de savunmaktadır.
  3. SADAT A.Ş. tanıtım ve bir kısım ülkelerle proje bazında görüşme faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurulduğu günden bu güne kadar herhangi bir ülke veya gruba, yurt içinde ve yurt dışında nizami-gayri nizami veya herhangi bir konuda eğitim hizmeti vermemiştir. SADAT A.Ş. bazı ülkelerin resmi makamları ile savunma ve iç güvenlik alanlarında danışmanlık, eğitim ve donatım (Silahlı Kuvvetlerin bakım onarım sistemlerinin kurulup işletilmesi)konularında, ilgili devletlerin kendi ülkelerinde ve kendi mevzuatlarına uygun olarak proje bazında görüşmeler yapılmaktadır. SADAT A.Ş.'nin Savunma Sanayi ürünü alıp - satma için girişimleri bulunmaktadır. Savunma Sanayi ürünlerinin ithalat, ihracat ve transit geçişleri kontrole tabidir. Uluslararası sözleşmelerle, bu malzemelerin üretimi, alımı ve satımı anlaşmaya taraf devletlerin denetimi altındadır. MSB ve Dış İşleri Bakanlıklarının izni olmadan, savunma sanayi ürünlerinin yurt içi ve uluslararası sevkiyatı mümkün değildir. SADAT A.Ş. de aynı hükümlere tabidir.
  4. SADAT A.Ş.'nin yurt içinde ve dışında herhangi bir eğitim tesis ve kampı bulunmamaktadır. Bu alandaki bütün iddialar iftiradan ibarettir. Yurt içinde, MSB'lığının kontrolünde faaliyet gösterecek bir eğitim merkezinin kurulabilmesi, yurt dışında yapılacak savunma ve iç güvenlik alanlarında danışmanlık, eğitim ve donatım hizmetlerinin de savunma sanayi üretiminde olduğu gibi Milli Savunma Bakanlığımız tarafından kontrol edilmesine imkan sağlayacak bir yasa teklifimiz (5201 ve 5202 sayılı yasalarla Savunma Sanayi Hizmet Sektörünün oluşmasını sağlayacak değişiklik teklifi)bulunmaktadır. Uluslararası alanda Ülkemizin menfaatine, dış politikamızın desteklenmesine, savunma sanayimizin gelişmesine ve savunma işbirliği imkanlarının artmasına imkan sağlayacak bu hayırlı hizmet kapısı, dış güçlerin tetiklediği benzer karalama kampanyalarıyla 2012 yılından beri engellenmektedir.
  5. SADAT A.Ş.'nin eğitim kampları yoktur. SADAT A.Ş.'nin İŞİD (DAEŞ - DEAŞ - ISIS - ISIL) ile ve başka her hangi bir terör örgütü ile hiç bir ilgi ve bağlantısı yoktur ve olması da mümkün değildir.
  6. SADAT A.Ş. yurt içinde ve dışında hali hazırda hiç bir ülkeye veya örgüte gerilla eğitimi vermemiştir. SADAT A.Ş. ihtiyaç duyan ülkelerin Silahlı Kuvvetlerine kendi ülkelerinde, kendi yasal mevzuatına uygun olarak Gayri Nizami Harp (GNH) eğitimi verme imkan ve kabiliyetine sahiptir. Şu ana kadar her hangi bir ülkeye GNH eğitimi verilmemiştir. Şu anda ihtiyaç duyan ülkelere küresel güçlerin benzer şirketleri bu eğitimi vermektedir. SADAT A.Ş. için kuşku ile bakılan bu husus ülkelerin milli ihtiyaçlarına bağlıdır. Özellikle küresel güçlerin kontrolündeki terör örgütleri ile mücadelede İslâm Ülkeleri bu tür özel eğitimli birlikler yetiştirme ihtiyacı duymaktadırlar. SADAT veya bir başka Türk şirketi veya TSK bu talebi karşılamazsa, ilgili ülkedeki teröristi de, terörle mücadele kuvvetlerini de küresel güçler eğitmektedirler. Bu tür eğitimlerin yurt dışında SADAT A.Ş. tarafından verilmesinin devlete her hangi bir sıkıntı vermesi mümkün değildir. Sadece bu imkandan haberi olmayan devlet, bu imkanı bir dış politika enstrümanı olarak kullanmaktan mahrum olacaktır. Bu imkana sahip olması için SADAT A.Ş.'nin yasa teklifi ciddiye alınıp TBMM'den geçirilmesi gerekmektedir. Bu sayede, yurt içinde de devletin sıkı kontrolü altında bu eğitimlerin verilmesi imkanı doğacaktır. SONUÇ; SADAT A. Ş. Ülke çıkarları için endişe edilecek değil teşvik edilecek bir şirkettir."

Son Güncelleme: 19.08.2016 18:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15