Sivas YHT projesi yılan hikayesine döndü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; hazırladığı raporda Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesiyle ilgili ihalenin 2007 yılında yapıldığını, 2008 yılında başlanan inşaatın bugüne kadar devam ettiğini anımsattı. CHP’li Akın; proje kapsamında bugüne kadar pek çok ihale yapıldığını, inşaat halinde güzergâhın bile değiştirildiğini belirterek, “YHT projesi iktidarın plansızlığının ve kamu parasını nasıl savurduğunun en açık örneğidir” değerlendirmesinde bulundu. CHP’li Akın’ın raporunda özetle şunlar yer aldı:

11 Haziran 2021 Cuma 15:08
Sivas YHT projesi yılan hikayesine döndü

TÜNEL VE VİYADÜK BOYUTU 4 KAT ARTTI: Ankara-Sivas YHT projesinin inşaatına 2008 yılında başlandı. Yanlış planlama nedeniyle inşaat çalışmaları devam ederken hattın güzergâhı da büyük oranda değiştirildi. Güzergahın değişmesi nedeniyle 10 bin 618 metre olan tünel boyutu 43 bin 742 metreye; 2 bin 730 metre olan viyadük boyutu da 11 bin 263 metreye çıktı. Başka bir deyişle yanlış planlama nedeniyle tünel ve viyadük boyutu neredeyse 4 kat arttı.

HARCAMA 10 MİLYARIN ÜZERİNDE: Ankara – Sivas YHT hattının yapımında yaşanan karmaşa büyük bir kamu zararı ve zaman kaybı da neden oldu. Proje kapsamında bugüne kadar yapılan harcamanın bugünkü değere göre 10 milyar TL’nin üzerinde olduğu hesaplanıyor. Bugüne kadar kaybedilen zaman ve yapılan harcamaya karşın projenin hala tamamlanmamasının nedeni ihalelere gerçek metrajlar üzerinden çıkılmaması ve projenin zemin-sontaj etütlerine dayalı olarak hazırlanmaması olarak belirtiliyor.

YARIM YAMALAK AÇILIŞ HAZIRLIĞI: İktidarın vaatleri tutmayınca Ankara – Sivas YHT hattının bir bölümü henüz tamamlanmadan eski raylı sistem üzerinden çalışmasına karar verildi. Bu kapsamda proje henüz tamamlanmadan Eylül ayında açılışın yapılması için hazırlıklara başlandı. Hattın yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Ankara-Kırıkkale arasında mevcut konvansiyonel hat kullanılacak. Buna göre; Ankara – Sivas arasında çalışacak hızlı trenler hattın yaklaşık 5’te birlik bölümünde eski raylar üzerinden yol alacak.

AÇILIŞ İÇİN 6 KEZ FARKLI TARİH VERİLDİ

Ankara-Sivas YHT hattıyla ilgili yaşanan ve yılan hikâyesine dönen süreç 2007 yılında yapılan ihale ile başlarken; günümüze kadar yaşanan süreç özetle şöyle:

  • Hattın ilk olarak 2012 yılında hizmete açılacağı duyuruldu.
  • .2015 yılında inşaat çalışmaları sürürken yanlış planlama nedeniyle hattın güzergâhı değiştirildi. Bu nedenle ihale edilen proje ile yapılan proje arasında büyük farklar ve beraberinde kamu zararı oluştu.
  • Şubat 2017’de dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın hattın 2018 yılında işletmeye alınacağını söyledi.
  • Şubat 2019’da başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; hattın Ramazan Bayramı’na (Haziran 2019) yetişeceğini söyledi.
  • Ekim 2019’da dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan hattın gelecek Ramazan Bayramı’nda (Mayıs 2020) hizmete alınacağını söyledi.
  • Mayıs 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yıl içinde (2020) içinde hattın açılacağını duyurdu.
  • Mart 2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haziran 2021’de hattın açılacağını bir kez daha ilan etti.
  • Mayıs 2021’de Ulaştırma Memur Sen Şube Başkanı Ankara-Sivas YHT hattının 4 Eylül 2021’de açılacağını kaydetti.

Son Güncelleme: 11.06.2021 16:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15