Adana Lavanta Hasadına Hazır

Adana’da İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD), 2019 yılında kamu kurumları iş birliğinde başlattığı Lavanta Projesi meyvelerini vermeye başladı. İŞKAD Başkanı Berman Mantı, Adana'nın lavanta hasadına hazır olduğunu söyledi.

15 Temmuz 2021 Perşembe 15:11
Adana Lavanta Hasadına Hazır

Adana’da İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD), 2019 yılında kamu kurumları iş birliğinde başlattığı Lavanta Projesi meyvelerini vermeye başladı. İŞKAD Başkanı Berman Mantı, Adana'nın lavanta hasadına hazır olduğunu söyledi.

Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, Adana Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde birçok bölgede üretimine başlanan lavantanın çiftçiler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Mantı, "Gelen hasat zamanıyla birlikte çiftçilerin yüzü gülmeye başladı. Çiftçilerimizin katma değerli ürünle tanışma konusunda lavanta öncü bir bitki oldu" dedi.

“FRANSA’DA REKOLTE DÜŞÜK, FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ”

Mantı, rekolte düşüş nedeniyle Fransa’nın lavanta ihtiyacını Bulgaristan'dan karşıladığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Ülke olarak biz de bunu bir fırsata çevirip Türkiye’yi bu pazarda lider konumuna getirebiliriz. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamalara göre lavantanın son 3 yıldaki üretimi 3,6 kat artışla 5 bin 300 tona, ihracatı ise 5,9 milyon dolara yükseldi. Böylesi bir ürünün bölgemizde yaygınlaşması hem ilimiz hem de vatandaşımız için büyük avantaj sağlayacak. İnanıyoruz ki, Adana lavanta yetiştiriciliği konusunda 5 sene içerisinde hatırı sayılı bir konuma gelecek."

“GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ İLE ÇOK SIK TERCİH EDİLİYOR”

Lavantanın geniş kullanım alanına sahip olan bir ürün olduğuna değinen Mantı, şöyle konuştu:

"Kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan lavanta yağı, dünyada pek bilinmeyen bir lezzet olan lavanta balı ve yine kozmetik alanında koku olarak kullanılan bu bitki sunduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde çok sık tercih edilmeye başlandı. Ayrıca Karaisalı bölgesinde yetiştirilmeye oldukça müsait olan bu bitki, orada bulunan endemik bitki örtüsünün yanı sıra bölgeye farklı bir doku getirecek. Lavanta yetiştiriciliği özellikle turizm alanında yeni bir kapı açacak. Bölgede bulunan Varda Köprüsü, Kapıkaya Kanyonu gibi turistik alanlarla birlikte geliştirilecek lavanta bahçelerindeki görsellik, yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çektirmek için öncellikli alanları haline dönüşecek. Bu yüzden bu ürünün üretimini bölgemizde yaygınlaştırmak önceliklerimiz arasında olmalıdır.”

Ali Güreli -  Anka

Son Güncelleme: 15.07.2021 15:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15