MERSİN’DE SİNEKLE MÜCADELEDE BİYOLOJİK YÖNTEM BAŞLIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sivrisinekle mücadelenin kimyasal yöntemlerin yanı sıra biyolojik yöntemlerle de yapılması için ilk adımları attı. Şehir genelinde 1000 adet sulama havuzuna, sivrisinek larvalarıyla beslenen lepistes balıkları bırakıldı. Böylece hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan sulama havuzlarında sivrisinek oluşmasının önüne geçilecek.

22 Mayıs 2020 Cuma 11:33
MERSİN’DE SİNEKLE MÜCADELEDE BİYOLOJİK YÖNTEM BAŞLIYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sinekle mücadelede biyolojik yöntemleri daha geniş alanda kullanmayı hedeflediklerini belirterek, “Bir taraftan sivrisinekle biyolojik mücadeleyi yaparken diğer taraftan da hem çevre kirliliğini önlüyoruz, hem ekonomik olarak belediyemizi iktisatlı duruma getiriyoruz” dedi. Seçer, sulama havuzlarına bırakılacak lepistes balıklarının Mersin’den Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından üretileceğini de vurguladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sivrisinekle mücadelenin kimyasal yöntemlerin yanı sıra biyolojik yöntemlerle de yapılması için ilk adımları attı. Bu çerçevede şehir genelinde 1000 adet sulama havuzuna, sivrisinek larvalarıyla beslenen lepistes balıkları bırakıldı. Böylece hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan sulama havuzlarında sivrisinek oluşmasının önüne geçilecek. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen sivrisinekle mücadelede lepistes balıklarının kullanılması uygulamasının başlangıç çalışmasına katıldı. Başkan Seçer, Eski Mezitli Mahallesi’nde bir tarımsal sulama havuzuna, sinek larvalarıyla beslenen, böylece sinek üremesini önleyen lepistes balıklarını bıraktı.

Kimyasal yöntem hem pahalı, hem kirli

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın 1 yıllık süre içinde pilot bölge olarak seçilen 4 havuza lepistes balıkları bıraktığını, bu balıkların sivrisinek larvalarıyla beslendiğini gözlediklerini kaydetti. Başkan Seçer, “Bir gram dahi ilaç kullanmadan sivrisinek larvalarının burada çoğalmasını lepistes balıkları vasıtasıyla önlemiş olduk. Yaptığımız bu pilot çalışmadan sonra şimdi daha geniş bir alanda, daha kapsamlı bir çalışmaya girdik. Biz sinekle mücadeleye çok büyük paralar ödüyoruz. Çok büyük emek sarf ediyoruz. Yüzlerce araç gereç, yüzlerce çalışan, aldığımız kimyasal ilaçlar, bunlara ödediğimiz milyonlarca lira. Hepsi bir tarafa bir de doğayı kirletiyoruz. Kimyasallarla kirletiyoruz. Bu biyolojik mücadele tarzı ekolojik denge açısından, çevrenin temizliği açısından, kimyasalların çevreye verdiği etkiyi azaltma açısından son derece önemli bir mücadele yöntemi” dedi.

İlk etapta 1000 havuza 26 bin balık bırakılacak

Uygulamanın ilk aşamasında, 1000 adet tarımsal sulama havuzuna, 26 bin balık bırakacaklarını ifade eden Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Sivrisinekler daha çok durgun sularda ürüyor. Bunlar sulama havuzu veya bırakılan bir bidon olabilir. Bir bardak suda 6 bin sivrisinek ürüyor. Kanalizasyonlar, foseptikler, özellikle apartman altlarında su birikintileri oluyor. Maalesef apartman sakinleri, yöneticileri buna duyarsız kalıyorlar ve bu bizim işimizi çok güçleştiriyor. Aslında kendi yaşamlarını da kalitesiz hale getiriyor. Çünkü sivrisineğin çok olduğu bölgede, Çukurova’da yaşamak bir azap. Vatandaş bana şikayetlerde bulunuyor. Çocuklar beni arıyorlar, yazıyorlar, ‘Vahap Amca sinek bizi yedi bitirdi, lütfen tedbir al’ diye.  Geçtiğimiz dönem, ilk göreve geldiğimizde, bu zamanlar çok şikayet alıyorduk. Şimdi daha iyi noktadayız. Geçtiğimiz yıl mücadele biraz geç başladı. Seçimlerin tarihinden kaynaklı bir durumdu. Ama bu yıl bunları aştık. Daha erken başladık. Şu anda larva ile mücadele yoğun bir şekilde devam ediyor.”

“Balık üretimini kadınlar gerçekleştirecek”

Başkan Seçer, sinekle mücadelede lepistes balıklarının kullanılması uygulamasını bir Avrupa Birliği projesi kapsamına da dahil etmek istediklerini, bunun için çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, şunları söyledi:

“Burada bir anlamda sivrisinekle biyolojik mücadeleyi yaparken diğer taraftan da hem çevre kirliliğini önlüyoruz, hem ekonomik olarak belediyemizi iktisatlı duruma getiriyoruz. Bir de istihdam sağlayacağı konular var. Lepistes balıkları aynı zamanda süs balığı olarak da kullanılıyor. Vatandaşlarımız bunları akvaryumlarında kullanabilirler. Kadın Kooperatifimizle anlaşma yaparak 20 kadın üreticimize bu balıklardan vereceğiz, bunları çoğaltmalarını sağlayacağız, daha sonra biz onlardan satın alacağız. Onlara da bir ekonomik katkı sunmuş olacağız. Bölgemizde yaklaşık olarak 46 bin civarında sulama havuzu var. Sivrisinekle mücadelede bizi sıkıntıya sokan havuzlar. Kısa bir süre içinde, gelecek yıl daha geliştirerek, diğer yıllar daha iyi noktalara getirerek bütün bu sulama havuzlarında, durgun su havuzlarında balıklardan faydalanarak biyolojik mücadeleyi geliştirmek istiyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15