Gözler ABD'de seçimlerinde: Yeni başkan kim olacak?

Dünya koronavirüs gölgesinde gerçekleştirilen ABD Başkanlık Seçimleri'ne kilitlenmiş durumda. Amerikalılar, ülkeyi 2024'e kadar kimin yöneteceğine karar verecek. Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'la mı devam edilecek yoksa Beyaz Saray'a Demokrat Joe Biden mi geçecek? Kıyasıya yarış tüm hızıyla sürüyor. Sandıklar açılıyor, sonuçlar geliyor. Delege ve oy oranında Biden, Trump'ın önünde seyrediyor. Bahis şirketleri Trump'ı favori gösterirken gelinen son noktada ise Biden favori konuma yükseldi. İşte son durum...

04 Kasım 2020 Çarşamba 09:30
Gözler ABD'de seçimlerinde: Yeni başkan kim olacak?

Trump uzun yıllardır kazananın ipi göğüslediği Florida'yı kazandı. Arizona ve Wisconsin'de ise gülen taraf Biden oldu. Amerikan yayın kuruluşu CNN iki kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Trump'ın dün Cumhuriyetçi valilere öfkeli telefonlar açtığını yazdı.

538 delege bulunan Seçici Kurul’dan 270 oyu alan aday ABD Başkanı olacak. 

06.10  

CNN: Trump sonucu duyunca talimat yağdırdı, valilere öfkeli telefonlar açtı 

Amerikan yayın kuruluşu CNN iki kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Trump'ın dün Cumhuriyetçi valilere öfkeli telefonlar açtığını yazdı. Trump'ın aradığı valiler arasında Arizona Valisi Doug Ducey, Georgia Valisi Brian Kemp ve Florida Valisi Ron DeSantis'in bulunduğu öğrenildi. Öte yandan CNN, "Demokrat Joe Biden'ın Arizona'yı kazandığı Amerikan Fox News tarafından duyurulduktan sonra Trump'ın yardımcılarına derhal dava açmaları yolunda talimat verdiğini" yazdı.

03.36

Trump'ın ekibi Chatham bölgesi için harekete geçti 

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışındaki kritik eyaletlerden Georgia'da, oy sayım işlemlerinin durdurulması talebinde bulundu.



Georgia Cumhuriyetçi Parti Başkanı David Shafer, yaptığı yazılı açıklamada, Trump'ın seçim kampanyası ile ortaklaşa olarak Chatham bölgesindeki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtığını belirtti.



Başka bölgelerde de benzeri davalar açmaya hazırlandıklarını belirten Shafer, Cumhuriyetçi gözlemcilerin sayıma dahil edilmeyen postayla oy pusulaları ile sayılanları birbirine karıştırdığına dair bildirimde bulunduğunu aktardı.

02.05

Joe Biden Michigan'ı kazandı 

ABD başkanlık seçimlerinde 16 delegeye sahip Michigan'da Demokratların adayı Joe Biden seçimi kazandı.

02.00

 Trump'tan Michigan iddiası

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina'da büyük fark atarak önde olduklarını belirterek, Michigan'da da önde olduklarını savundu.

00.15

 Bill Stepien: Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz 

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien: “Galibiyet aralığımızı daha büyük sayılarla koruma konusunda yüksek bir güvenimiz var, aslında Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor”

00.14

| Biden: Başkanlığı kazanmak için 270 delegeye sahibim 

ABD Başkan Adayı Joe Biden yaptığı açıklamada, "Bu akşam uzun bir akşam olacak. Basına çok teşekkür ederim buraya geldiği için. Değerli Amerikan halkı dün bir kez daha demokrasinin bu ulusun kalp atışı olduğu kanıtlandı. Salgının karşısında bile çok sayıda oy kullandı Amerikan halkı. Eğer bir şüpheniz varsa artık olmamalı. Çünkü hükümet halkı için çalışıyor. Burada halkın sözü geçer. Güç kimsenin eline geçemez. Halktan gelir. Onların iradesidir. Bu ABD başkanını belirler. Başkanlığı kazanmak için 270 delegeye sahibim. Burada başkanlığımı ilan edemem. Oyların sayılmasını bekleyeceğiz. Pennsylvania konusunda da umutluyum. Kalan oylar sayıldığında çünkü uzaktan kullanılan oylardır. Şahsen benim için önemli olan başka bir bölgede ABD'nin çoğunda kazanmamız. Bu çoğunluk da artacak. 3 milyon oy öndeyiz. Bu oy da daha açılacak. 70 milyondan fazla oydan bahsediyoruz. Kampanyamızdan gurur duyuyoruz" dedi.

Biden sözlerine şöyle devam etti: "Geçmişte 3 kampanya başkanı yenmeyi başardı. Bu seçim bittiği zaman her zaman ABD olarak yapmaya çalıştığımız şeyi devam edeceğiz. Birbirimizi tekrar dinleyeceğiz, birbirimize tekrar saygı göstereceğiz. Dinleyeceğiz bir araya geleceğiz. Bir ulus olarak bir olacağız. İlerlemek için rakiplerimize düşman muamelesi yapmayı bırakmalıyız. Biz düşman değiliz. Ben bir demokrat olarak kampanyamı yönetiyor olabilirim ama seçildiğimde ABD Başkanı olacağım.Şimdi her oy sayılmalı. Hiç kimse demokrasimizi elimizden alamaz. Ne şimdi ne de sonsuza dek. ABD çok savaş verdi demokrasimizi kaybetmemek için. Biz halk olarak teslim olmayacağız pes etmeyeceğiz. İnanıyorum ki zafer bizim olacak. Bu sadece bizim zaferimiz olmayacak. Bu ABD için bir zafer olacak."

19.23

Kritik eyalette oylar yeniden sayılabilir 

Trump'ın kampanya ekibinden medyaya bir açıklama yapıldı. BBC'in aktardığı gelişmeye göre; Trump'ın ekibi başkanlığa giden yolda gerekli delege sayısı olan 270'e ulaşacaklarından emin. Trump'ın kampanya danışmanı Jason Miller, "Yasal olmayan oyların sayılmamasını garanti altna almak istiyoruz" dedi.



Trump'ın seçim kurmayları, Biden'ın az farkla önde götürdüğü Wisconsin'de oyların yeniden sayılabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca Pennsylvania'daki azınlık oylarında da Trump'ın iyi bir performans sergileyeceğine inanıyorlar.

19.00 

Bıçak sırtı yedi eyalet dikkat çekiyor 

ABD seçimlerinde bazı eyaletlerdeki tablo projeksiyonlara göre ortaya çıkmış durumda. Fakat bunlar resmi sonuçlar değil. Bıçak sırtı yedi eyalet şu saat itibarıyla dikkatle takip ediliyor.



ARIZONA: Geleneksel olarak Cumhuriyetçilerin aldığı eyalet, bu yıl 'savaş alanı'na dönüştü Arizona. AP'nin hesaplamalarına göre eyaletteki oyların yüzde 84'ü sayıldı ve Demokrat Joe Biden, rakibinin bileğini bükmüş gibi görünüyor. Arizona 11 seçici kurul üyesine sahip. Bu eyalette yaşanabilecek değişiklik ibrenin Trump'tan yana dönmesine yol açabilir.

17.20

Kritik eyalet Biden'e geçti

Reuters'ın son dakika olarak geçtiği habere göre Joe Biden kritik öneme sahip Michigan eyaletinde oy sayısını artırarak öne geçti. Nevada ve Wisconsin'de de önde olan Biden, eğer bu üç eyalette oyların çoğunluğunu kazanırsa kesin olmayan sonuçlara göre 270 delegeye ulaşarak seçimi kazanmış olacak

15.00

 Donald Trump ve Joe Biden'ın kazandığı delege sayıları 

Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Wyoming'de 3, Nebraska'da 4, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6, Kansas'ta 6, Missouri'de 10, Utah'da 6, Texas'ta 38, Iowa'da 6, Idaho'da 4, Florida'dan 29, Montana'dan 3 ve Ohio'dan 18 delegeyi hanesine yazdırdı.(213)



Trump'ın rakibi Joe Biden ise Washington DC'de 3, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington'da 12, New Hampshire ve Rhode Island'da 4'er, New Mexico'da 5, Oregon'da 7, California'da 55, Arizona'da 11, Maine'den 3, Hawaii'den 4, Minnesota'dan 10 ve Nebraska'dan 1 delege kazandı.(238)

12.00 

Trump'ın Yüksek Mahkeme çağrısına Biden'dan cevap

Trump, seçimlerde büyük yolsuzluklardan şüphelendiklerini belirterek, gerektiği takdirde seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyabileceklerini ifade etmişti. Yüksek Mahkeme'ye çağrı yapan Trump, "Oy vermeleri durdurmalarını istiyoruz." ifadesini kullanmıştı.



Trump'ın bu sözlerine Biden cephesinden cevap geldi. Biden'ın avukat ordusu oy sayımının durdurulması durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı.

11.00

Kritik eyaletler arasında yer alan Arizona'yı Joe Biden'ın kazandığı belirtiliyor. ABD Başkanı Trump, basın toplantısında Arizona'yı kazandığını öne sürmüştü.Arizona'yı alan aday, 11 delegeyi de elde etmiş oluyor. Yaşanan son gelişmelerle birlikte Biden'ın seçici kuruldaki temsilcisi sayısı 238, Trump'ın ise 213 olarak kayıtlara girdi. Öte yandan, Arizona 1948'den bu yana ilk kez bir Demokrat aday tarafından kazanılıyor.

10.10

Nebraska'da Biden bir delege, Trump ise dört delege kazanmış durumda.

Buna göre Nebraska'da üç delege çıkaracağı tahmin edilen Trump, dört delegeye sahip olunca toplamdaki temsilci sayısı 213 oldu. Biden'ın seçici kurul temsili ise 224 olarak tahmin ediliyor.

10.00 

Trump seçim sonuçları ile ilgili canlı yayında açıklama yapıyor. 

Trump: "Bu benim yaptığım en son basın açıklaması tartışmasız olarak. ABD halkına bize verdikleri destek için teşekkür ediyorum."

Trump sözlerine şöyle devam etti:

"Öncelikle First Lady'ye, aileme, Başkan Yardımcısı Pence'e teşekkür ediyorum. Büyük bir kutlama için hazırlanıyoruz. Çok inanılmaz sonuçlar alıyoruz. Dışarı çıkıp bu kadar güzel bir şeyi, kutlamak istiyoruz. Bu ülkenin vatandaşları inanılmaz bir şekilde sandığa gitti. Florida'da kazanmayı beklemiyorduk. Orayı da kazandık. Ohio'yu, Texas'ı kazandık. 

Georgia'ya da açılmamış yüzde 7'lik oy kaldığına göre bizi yakalamaları asla mümkün değil. Arizona'da çok imkan var. Orada da bizim için zafer olacağını söyleyenler var. Trump bölgesi diye ne kast ediyorlarsa sadece oralarda değil oy aldığımız yerler. Biden'ın bizi yakalaması oldukça imkansız.

Fark çoktu ama çok az bir fark kaldı aramızda. Pensilvanya'yı da çok ciddi bir fark ile kazanıyoruz. 690 bin oy farkla öndeyiz şu anda. Biz yüzde 64'ünü almış durumdayız oyların. Bu noktadan sonra bizi yakalamaları imkansız. 

Texas'ı kazandık bu kesin. Orada harika bir vali var. Tebrik ettim onu, o da beni tebrik etti. Orada nerdeyse seçim sonucu belli olmuş gibi görünüyor. Oy farkına bakacak olursak sanki 12 oy farkıyla gidiyormuşuz gibi bir şey yok.

Ne oldu diye sordu insanlar. Onlar kazanamayacaklarının farkına vardılar. İşi mahkemeye taşıyalım dediler. Bunu ilk günden itibaren söylemiştim.

Kuzey Carolina'da öndeydik. Sonra birden her şey durdu. Bu bir sahtekarlık; bu bir ABD kamuoyunu kandırma işi. Bu bir utanç ABD için. Açıkça söylemek gerekirse biz bu seçimi kazandık!

ABD yüce mahkemesini artık oy vermeleri durdurmasını istiyoruz. Artık sabahın dördünde açılmamış oylar çıktı denemsini istemiyoruz. Benim için çok üzücü bir an. Biz bunu kazanmış durumdayız."

09.05

California'nın ardından en fazla delegeye sahip olan eyalet niteliğindeki Teksas'ta tahminler yanılmadı ve Başkan Trump gülen taraf oldu. AP'nin projeksiyonuna göre Trump, 38 delege daha kazandı ve seçici kuruldaki temsilci sayısını 212'ye çıkardı.

09.00

Twitter, ABD Başkanı Trump'ın Demokrat rakibi Biden'ı seçimi çalmakla suçladığı tweet'ine uyarı mesajı ekledi. Twitter'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Bu Tweet'te paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir. "

08. 46

Joe Biden'ın kısa açıklamasına Trump'tan yanıt gecikmedi. Şahsi Twitter hesabından hemen paylaşımda bulunan Trump, Demokratların seçimi çalmaya çalıştığını iddia etti.

Trump'ın tweet'i şöyle: "Öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece bir açıklama yapacağım. Büyük galibiyet."

08.43

Demokrat Joe Biden seçim sonuçları açıklanmaya devam ederken Delaware'de destekçilerine hitap etti. "Geldiğimiz noktadan çok mutluyuz" diyen Biden, "Arizona'yı kazandığımızdan eminiz. Wisconsin ve Michigan konusunda da yol aldık" dedi.

Biden sözlerine özetle şöyle devam etti: "Oyları saymak uzun sürecek ama Pennsylvania'yı da kazanacağız. Seçimlerin sonuçlarını yarın sabaha kadar öğrenemeyebiliriz. Ama ben sonuçlar hakkında çok iyi şeyler hissediyorum. Hepinize minnettarım, tüm destekçilerime. Kazanacağız. Zafer bizim."

08.40

Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri olarak görülen Florida'da Trump ipi göğüsledi ve 29 delege daha kazandı. AP'nin tahminlerine göre; Trump bu sonuçla 174 delegeye ulaştı. 1964 yılından bu yana Florida'yı alan aday, başkanlık seçimini de kazanıyor.

8.25 

Son tahminlere göre; Minnesota eyaletini Joe Biden kazandı ve 10 delegeyi daha hanesine katmayı başardı. Böylece Biden'ın seçici kurulda temsilci sayısı 223 oldu. Trump ise Ohio'yu alarak 18 ve Güney Carolina'yı alarak da dokuz delege kazandı. Trump'ın seçici kuruldaki temsilci sayısı da 145'e yükseldi. 

8.18

Joe Biden'ın kampanya ekibinde yer alan Rufus Gifford, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kazanacağız" iddiasında bulundu.

08.15

Bloomberg muhabiri Saleha Mohsin, kritik konumdaki Wisconsin eyaletinde kazanan ismin bugün açıklanamayacağını yazdı. Pennylvania'da da benzer bir durum olduğunu aktaran Mohsin, Michigan'da sonuçların kesinleşmesi için cuma gününe kadar beklemek gerekebileceği tahmininde bulundu.

08.05

ABD'nin Kuzey Amerika dışındaki tek eyaleti olan Hawaii'de gülen isim Joe Biden oldu. Böylece Biden seçici kurul delege sayısını 213'e yükseltti.

07.50

Delege sayısı açısından çok kritik olan Teksas'ta Biden üstünlüğünü kaybetmiş durumda. Oyların yüzde 78'i sayıldı. Trump'ın yüzde 52 ile 38 delegeyi alması bekleniyor. Teksas'ta uzun yıllardır Cumhuriyetçilerin ağırlığı var. 2016 seçimlerinde de eyaleti Trump kazanmıştı.

07.40

Seçimin en kritik eyaletlerinden Florida'da oyların yüzde 98'i sayıldı. Buna göre; Trump yüzde 51.3'le 29 delegeyi hanesine yazdırmak üzere. Seçimde ilk el değiştiren eyaletin ise Arizona olma ihtimali var. Arizona'da oyların yüzde 73'üne göre Biden, Trump'ın epey önünde. Biden'ın oy oranı yüzde 53.6, Trump'ın ise 45.1.

07.20

AP'nin öngörülerine göre Joe Biden, Batı Yakası'nı silip süpürdü. Beklendiği üzere 55 seçici kurul üyesi bulunan California'yı Biden kazandı. Yedi delegeli Oregon ve 12 delegeli Washington eyaletleri de Biden'ı Amerikan Başkanı olarak görmek istiyor. Doğu Yakası'nın kuzeyindeki New Hampshire eyaletini de kazanan Biden, seçici kurul delege sayısını 209'a çıkardı.

Tahminlere göre; Donald Trump ise 10 delegeli Missouri'yi, dört delegeli Idaho'yu ve altı delegeli Utah'ı da alarak seçici kurul üye sayısını 118'e yükseltti.

06.50

ABD'de başkanlık seçimlerinin sonuçları yavaş yavaş belli olurken şirketleri Trump'ın ikinci kez Beyaz Saray'a gitme ihtimalini yükseltti. BBC'nin haberine göre; Betfair, Trump'ın seçilme olasılığını yüzde 60'a çıkarırken, Biden'ı yüzde 40'a çekti. İngiltere merkezli Smarkets Exchange de Trump'ın yeniden kazanma şansını yüzde 39'dan yüzde 65'e yükseltti. Biden'ın kazanma ihtimali de yüzde 61'den yüzde 35'e geriledi.

06.30

ABD'de başkanlık seçimlerinin yanı sıra 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tümü ve Senato'nun üçte biri için de seçim yapıyor. Türkiye'nin yakından tanıdığı Kuzey Carolina Senatörü Lindsey Graham, Demokrat rakibi Jaime Harrison'a karşı Senato'daki koltuğunu korumayı başardı.

Trump'ın Senato'da sadık bir müttefiki olan Graham, Başkan'la dış politika konularında zaman zaman ayrışıyor. Graham'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine karşı başlattığı harekâtlara da karşı çıkmıştı.

06.00

Donald Trump, Kansas eyaletinde ipi göğüslemiş gibi görünüyor. Oyların yüzde 75'i sayılmış durumda ve Trump yüzde 53.6 ile seçici kurul delege sayısını 98'e yükseltti. Biden'ın oy oranı ise yüzde 44.3'te kaldı.

05.45

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin yanı sıra yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi seçiminde sandalye dağılımı belli olmaya başladı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 43'e, Cumhuriyetçiler 37'ye yükseltti. Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 73 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 54 oldu.

05.35

Associated Press haber ajansının sabaha karşı yayınladığı son tahminlere göre Biden 131, Trump ise 92 delegeyi hanesine ekledi.

Adayların büyük oranda kazanmasının beklendiği eyaletler ve delege sayıları şu şekilde:

Donald Trump: Kuzey Dakota (3), Güney Dakota (3), Nebraska (3), Wyoming (3), Indiana (11), Batı Virginia (5), Kentucky (8), Arkansas (6), Güney Carolina (9), Oklahoma (7), Mississippi (6), Alabama (9), Tennessee (11), Louisiana (8)

Joe Biden: New York (29), Maryland (10), New Jersey (14), Illinois (20), Vermont (3), Virginia (13), New Mexico (5), Colorado (9) Connecticut (7), Massachussets (11), Rhode Island (4), Delaware (3), Washington D.C. (3)

05.30

Oyların henüz yüzde 12'sinin sayıldığı kritik eyalet Pennsylvania'da Demokrat Biden'ın yüzde 60.9 ile Trump'a karşı üstünlüğü bulunuyor. Sonuçlara ilişkin net bir tablo sunmayan bu verilere göre; ABD'nin mevcut başkanı Trump yüzde 38 bandında...

05.10

Amerikan yayın kuruluşu CNN, New York ve New Jersey eyaletlerini Demokrat Joe Biden'ın kazanacağını öngörüyor. New York'un 29, New Jersey'nin ise 14 seçici kurul delegesi bulunuyor. Söz konusu iki eyaleti de 2016 seçimlerinde Demokratların adayı Hillary Clinton kazanmıştı.

05.00

BBC'nin dezenformasyon ve sosyal medya muhabiri Marianna Spring, sakin bir seçim günü olmakla birlikte, kritik eyaletlerden biri olan Pennsylvania'da teyit edilmemiş oy sahteciliğine ve kirli oyunlara ilişkin iddialar olduğunu duyurdu. Fakat Spring, dayanaksız bu iddiaların kritik eyaletleri hedef aldığı görüşünde.

Philadephia'da bir gözlemcinin seçim merkezine girmesinin engellendiği iddiasıyla bir videonun sosyal medyada yayıldığı belirtildi. Videonun Twitter'da 2 milyon kez izlendiği ve Trump yanlısı hesaplardan paylaşıldığı görülüyor. Videonun sahte olmadığı ve olayın hile değil seçim kurallarıyla ilgili bir karışıklıktan kaynaklandığı düşünülüyor.

Videodaki bir adam, yetkililer tarafından dışarıda durması için uyarılıyor. Bir kadının adı bilinmeyen şahsa, "şehir geneli" sandık izleme belgesinin bazı özel oy merkezlerinde geçerli olmadığını söylüyor. Sandıkları gözlemlemek isteyenlerin bazı oy merkezlerine girmesine izin verildiği biliniyor. Videodaki şahsın da sonradan özür dilenerek merkeze alındığı görülüyor.

04.45

Tahmini sonuçlara göre; Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasına kesin gözüyle bakılan eyaletler şöyle: Kentucky, Indiana, Batı Virginia, Güney Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Tennessee...

Yine tahminlere göre; Demokrat Joe Biden ise Vermont, Virginia, Maryland, New Jersey, Illinois, Connecticut, Massachussets, Rhode Island, Delaware eyaletleri ile Washington DC'yi kazanıyor.

Bu sonuçlara göre; Biden'ın seçici kurul delege sayısı 86, Trump'ın ise 66 olarak görülüyor.

04.30

California'nın ardından Texas 38 delegeyle en çok üyeye sahip seçici kurulun bulunduğu eyalet özelliği taşıyor. 1990'lardan bu yana geleneksel olarak Cumhuriyetçileri seçen Texas'ta oyların yüzde 46'sına göre; Joe Biden yüzde 50.4, Donald Trump yüzde 48.3'te görülüyor.



ABD'de halk başkan ve yardımcısını doğrudan seçmiyor. Eyaletlerin büyük oranda nüfusa göre belirlenen sayıda delegenin bulunduğu seçici kurulları bulunuyor. Amerikalılar verdiği oylarla bu seçici kurulları belirlerken, seçici kurullar da başkan ve başkan yardımcısını seçiyor. Toplamda 538 delege bulunurken, 270 delegenin desteğini kazanan aday seçimi kazanıyor.



04.12



Florida'da seçim başa baş gidiyor. 1964'ten bu yana Florida'yı alan adayın başkan seçildiği göz önünde bulundurulursa eyaletin önemi kolayca anlaşılabilir. Oyların yüzde 85'ine göre, Trump üstünlüğü az farkla ele geçirmiş durumda. Buna göre; Trump yüzde 50.3, Biden 48.8 bandında seyrediyor. 2016 seçimlerini Trump çok küçük bir farkla kazanmıştı.

03.50

Trump'ın kazanmak zorunda olduğu eyalet olarak değerlendirilen Ohio'da büyük bir sürpriz yaşanıyor. 2016 seçimlerini 8 puan farkla kazanan Trump, oyların yüzde 20'den fazlası hesaba katılarak yapılan projeksiyona göre; yüzde 36.7'de kalmış görünüyor. Biden'ın oy oranı ise yüzde 62.2.

03.40

Associated Press'in aktardığı verilere göre; kritik eyalet Florida'da Biden yüzde 50.5, Trump ise 48.8 düzeyinde seyrediyor. Oyların ise 76 sayılmış durumda...

03.33

Joe Biden'ın yardımcısı olarak ABD'yi yönetmek için yarışan Kamala Harris, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kurallara riayet edin" mesajı verdi. Ardından Joe Biden da aynı mesajı Twitter hesabından paylaştı.

03.30

Hürriyet Gazetesi ABD Temsilcisi Razi Canikligil, gelen ilk sonuçları değerlendirdi: "Florida'nın Miami bölgesinde Biden yönünde üstünlük var ancak beklediğim oranda değil. Daha fazla fark atması gerekiyordu. Florida için her şey değişebilir. Kübalıların çok yoğun olduğu bölge. 10 puan fark atmış durumda Biden. Ama Florida'nın diğer yerlerine baktığımız zaman onlar Cumhuriyetçi. Bütün Florida'yı alabilmesi için farkın çok daha yoğun olması gerekiyor."



03.20

İkinci dönemi için yarışan Donald Trump'ın genel olarak Cumhuriyetçilerin aldığı West Virginia'yı kazanıp, hanesine bu eyaletin sahip olduğu beş delegeyi yazdırması bekleniyor. West Virginia'yı alan son Demokrat ise 1992 yılında Bill Clinton olmuştu.

03.10



Amerikan medyası, sekiz seçici kurul üyesine sahip Kentucky'nin Trump tarafından kazanılacağını, üç üyeli Vermont'ta ise Biden'ın galip çıkacağını öngördü.

03.05



BBC'nin projeksiyonuna göre; 11 delegenin bulunduğu Indiana'da Trump kazanıyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence'in memleketi olan Indiana'yı genel olarak Cumhuriyetçiler kazanıyor. 2008'de Demokrat Barack Obama az bir farkla bu eyaleti kazanmıştı.



02.15



ABD Başkanı Donald Trump, şahsi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Tüm ülkede gerçekten çok iyi görünüyoruz. Teşekkürler" mesajını paylaştı. 



SANDIKLAR KAPANMAYA BAŞLADI

Indiana ve Kentucky eyaletlerinin bazı noktalarında sandıklar TSİ ile 02.00'da kapandı. Kritik eyaletler arasında yer alan Florida ve Georgia'da ise oy verme işlemi 03.00'da sona erdi.

03.30'da ise seçimin kaderine etki edecek North Carolina'da sandıklar kapandı. TSİ 04.00'da Pennsylvania'da oy kullanma süreci sona erdi. 05.00'da kapanan sandıklar ise Arizona, Michigan ve Wisconsin.

REKOR KATILIMA ULAŞMASI BEKLENİYOR

ABD 3 Kasım öncesi şahsen ya da posta yoluyla oy kullanan seçmen sayısı 100 milyonu aştı. Rekor olan bu rakama koronavirüs pandemisi yol açtı. Ülkede sadece dün 90 bini aşkın kişiye koronavirüs teşhisi kondu.



Florida Ünversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael P. McDonald, ABD genelinden elde ettiği verileri baz alarak, kullanılan oy sayısının 160 milyona ulaşmasını beklediğini aktardı. Yüzde 65'lik bu oran, 1908 yılındaki seçimlerden bu yana ulaşılan en yüksek düzey.

Son Güncelleme: 05.11.2020 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15