Önce İyi Parti Genel Başkanı Akşener, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Grup toplantılarında dile getirdi, 
5’li çete siyaset sigortası yaptırmış! 
Belli ki ateş bacayı sarmış. 

5’li çetenin apar topar siyaset sigortası yaptırmasının nedeni, Millet İttifakı'nın iktidar vaatlerine dayanıyor. 
Zira Millet İttifakının birleşenleri çeşitli defalar, bu AKP’nin yarattığı sermaye sınıfına verilen tüm imtiyazların ve ihalelerin tek tek iptal edileceğini söylemiş, 
Hatta bir adım daha ileri giderek kamulaştırmadan söz etmişlerdi. 

Muhalefetin sözünü ettiği 5’li çete, Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol’dan oluşuyor. 
AKP iktidarı süresince kamu ihaleleri alarak, kamu özel sektör işbirlikleri çerçevesinde yapılan projeleri yürüten şirketler... Hemen hemen tüm kamu ihalelerini bu beş şirket aldı. Hatta aldıkları ihaleler ile dünyada en fazla devlet ihalesi alan 10 şirket arasındaki 5 büyük şirket oldular. 
Aldıkları ihaleler arasında köprüler, otoyolları, havalimanları, tüneller ve şehir hastaneleri var. 

CHP’li Ali Mahir Başarır’a göre üstelik alınan tüm bu ihalelerin büyük bölümü de usulsüz! 
Bunu sadece siyasetçiler değil yargı da söylüyor. Küçük bir örnek, Kanal İstanbul projesinden. Danıştay 13. Dairesi Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılması planlanan Halkalı-Ispartakule demiryolu hattının pazarlık usulü ile ihale edilmesini hukuka aykırı bularak, iptal etmişti. Danıştay kararı sadece buz dağının görünen yüzü. 
Kamu İhale Kanu’nun AKP’nin iktidar olduğu 2003 yılından bu yana 191 kez değiştirildiği de düşünülünce, her ihalede bir şekilde kılıf bulunmuş. Kanuna uygun ihalelerin bile hukuki olup olmadığı tartışmalı, bu anlamda. 

Tüm bu nedenlerden dolayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen sene hayli tartışılan bir çıkış yaptı ve dedi ki: 
“Kamu özel işbirliği projeleri devleti soyan projelerdir. …Gidip de malına el koymayacağız. Makul bir kar koyacağız, karı vereceğiz, al maliyetini bunu kamulaştıracağız diyeceğiz…” 

Uzun süredir tartışılan “kamulaştırma” ve “usulsüz ihale” söylemleri belli ki 5’li çeteyi bayağı korkutmuş. Seçim anketleri iyi gelmeyince, çareyi siyaset sigortası yaptırmak da bulmuşlar. 
Edindiğim bilgiye göre 5’li çetenin siyaset sigortası yaptırdığına dair belgeler, muhalefete bir şekilde sızdırılmış. Ticari sır niteliğinde olduğundan açıklanmayan belgelere göre, 5’li çete bu siyaset sigortası kapsamında olası bir iktidar değişikliğine karşı koruma altında olacak. 

Nasıl mı? 
Biz siyaset sigortası diyoruz ama resmi tanımı “Politik risk sigortası”
Politik risk sigortası, şirketleri, “İhracat/ithalat sözleşmeleri, müteahhitlik projeleri, yurt dışı yatırımları, makine ve ekipmanlar, teminat mektupları, tedarik zinciri, krediler, savaş, politik şiddet, (buraya dikkat) kamulaştırma, sözleşme ihlalleri gibi politik risklere maruz kalabilecek konulara karşı koruma” altına alıyor.
Politik risk sigortası ile şirketler, “İç mevzuatta meydana gelen değişimler, özelleştirme ya da kamulaştırma, lisansın iptal olması, sözleşmelerin devlet tarafından onay alamaması, siyasi rejimin değişmesi, hükümetin değişmesi, vergi kanunları kapsamında yapılan değişikliklere” karşı teminat altına alınıyor.

Peki olası bir kamulaştırma hamlesinde, politik risk sigortası ne yapıyor? 
“Kamulaştırma karşısındaki teminat, doğrudan veya dolaylı olarak garanti edilen yatırımın tümü veya önemli bir kısmı için teminat sahibinin mülkiyet haklarını veya etkin kontrolünü önleyen veya yoksun bırakan ayrımcı ve/veya keyfi olaylar ile garanti edilen yatırım ve/veya proje kuruluşunun genel mali yaşayabilirliğine ilişkin gerekli temel bir haktan mahrum bırakan ve ev sahibi ülke hükümetinden kaynaklanan mevzuat, idari işlem veya eksiklikten ileri gelen zararları kapsıyor.” 
Kamulaştırmayı önlemiyor ama “Kamulaştırma kapsamında ödenecek tazminat proje kuruluşunun net defter değeri ya da firma değerini veya haczedilen bir maddi varlığın (veya kamulaştırılan ilgili kısmının) defter değerini” karşılıyor. 
Teminat sahibinin ev sahibi ülkeden adaletsiz bir tazminat alması durumunda, sigortacılar, adil tazminat tutarı ve ev sahibi ülke hükümeti tarafından ödenen tutar arasındaki farkı karşılıyor. 
Yatırıma kredi sağlayan finansman kuruluşları açısından teminat, proje kuruluşu veya borçlanıcı ve/veya mal varlıklarına karşı yapılan kamulaştırma, haciz veya devletleştirmenin doğrudan veya dolaylı olarak neden olduğu, borçlunun geri ödemeyi yapamamasını da kapsıyor. Ödenecek tazminat, alacak ve ödenmemiş anapara ve faiz tutarlarını içeriyor. 

Politik risk sigorta sağlayıcıları da 3 ana kategoride toplanıyor. İhracat kredi kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve özel sigorta şirketleri ile reasürörleri. Munich Re, Hannover Re, Swiss Re, Berkshire Hathaway politik risk sigortasında önemli reasürörler arasında.

Durum böyle… 5’li çete politik risk sigortasına başvurduğuna göre, 
Korku AKP’nin sermaye sınıfını şimdiden sarmış görünüyor…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15