Hindistan ve ABD arasında S-400 gerilimi

ABD bir S-400 krizini de Hindistan’la yaşıyor. Hindistan’ın Rusya’ya hava savunma sistemi için ödeme yaptığı iddia ediliyor

16 Kasım 2019 Cumartesi 09:48
Hindistan ve ABD arasında S-400 gerilimi

Hindistan’ın, ABD’nin satın almasına karşı çıktığı Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerinin toplam ücretinin yüzde 15’ini ödediği ileri sürüldü. Hindustan Times’ın, adının açıklanmasını istemeyen ve S-400 satışıyla ilgili gelişmelerden haberdar olan kaynaklara dayandırılan haberinde, Yeni Delhi hükümetinin geçen eylülde S-400 hava savunma sistemi için Rusya’ya 850 milyon dolar ödeme yaptığı belirtildi.

Haberde kaynaklardan birinin, “Beş sistemin hepsinin teslimatının 2025 yılına ertelenmesi konusunda bazı endişeler vardı. Ancak ödeme yapıldı, ilk sistemin 16 ila 18 ay içinde teslim edilmesi bekleniyor” dediği aktarıldı.

Rusya, teslimata 2020’ye kadar başlayacağını, Yeni Delhi’nin son parçaları en erken 2025’te almasının öngörüldüğünü açıklamıştı. İki ülkenin ABD yaptırımlarından kaçınmak için alternatif ödeme modelleri üzerinde çalıştığı belirtiliyordu.

MISIR’A DA Su-35 UYARISI

Öte yandan Mısır’ın Rusya’dan Su-35 savaş uçağı alma kararı üzerine ABD’den Türkiye’nin de Rusya’dan S-400 almasıyla gündeme gelen Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) uyarısı geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper bir mektup aracılığıyla Mısır Savunma Bakanı’na Rus Su-35 savaş uçaklarını alma kararını iptal etme çağrısında bulundu.

ABD üsleri için Güney Kore’ye çağrı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Güney Kore’nin ülkede konuşlu 28 bin ABD askerinin masraflarına daha fazla katkıda bulunabilecek kadar zengin olduğunu söyledi. Esper, Güney Kore’de konuşlu 28 bin ABD askerinin masraflarını paylaşma konusunda da “Güney Kore zengin bir ülke, savunma maliyetinin karşılanmasına yardım için daha fazla ödeme yapabilir ve yapmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

(BirGün)

Son Güncelleme: 16.11.2019 10:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15