Nobel Fizik Ödülü 3 Bilim İnsanına Verildi

2021 Nobel Fizik Ödülü, karmaşık fiziksel sistemleri anlamaya yönelik çığır açan katkıları nedeniyle Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi'ye verildi.

05 Ekim 2021 Salı 14:51
Nobel Fizik Ödülü 3 Bilim İnsanına Verildi

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ödülleri’nin bu seneki kazananlarını açıklanmaya devam ediyor. 2021 Nobel Fizik Ödülü’nü üç bilim insanı aldı. Ödül, karmaşık fiziksel sistemleri anlamaya yönelik çığır açan katkıları nedeniyle Syukuro ManabeKlaus Hasselmann ve Giorgio Parisi'ye verildi.

Akademi’den yapılan açıklamaya şöyle:

“Syukuro Manabe, çalışmasında, atmosferde karbondioksit seviyelerinin yükselişinin, dünya yüzeyinde sıcaklık artışına nasıl yol açtığını gösterdi. Manabe’nin çalışmaları, mevcut iklim modellerinin geliştirilmesinin temelini attı.

Klaus Hasselmann, hava durumu ve iklimi birbirine bağlayan bir model oluşturarak, ‘hava değişken ve kaotik olmasına rağmen iklim modellerinin neden güvenilir olabileceği' sorusunu yanıtladı. Ayrıca metotları, atmosferde artan sıcaklığın, insan karbondioksit emisyonlarından kaynaklandığını kanıtlamak için kullanıldı.

Giorgio Parisi’nin buluşları, 'karmaşık sistemler’ teorisine en önemli katkılardan biridir. Yalnızca fizikte değil, aynı zamanda matematik, biyoloji, sinirbilim ve makine öğrenimi gibi çok farklı alanlarda rastgele materyalleri ve fenomenleri anlamayı ve tanımlamayı mümkün kıldı."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15