CHP'li Toprak: Müteahhitlere açılan yoldan, 83 Milyon yararlansın

Pandemide on milyonlarca kişiye sağlanan nakdi desteğin tutarının sadece 53 milyar TL olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “Müteahhitlerin yabancı banka kredi borçlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlenip kefil oluyorsa; esnafın, sanayicinin, sanatçıların, çiftçilerin, öğretmenlerin, işçi-işsiz-emeklilerin TL kredilerini ilgili Bakanlıklar üstlenip, kefil olabilir” dedi.

07 Mart 2021 Pazar 13:51
CHP'li Toprak: Müteahhitlere açılan yoldan, 83 Milyon yararlansın

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, dünya hükümetlerinin peş peşe açtığı doğrudan yardım, nakdi destek paketlerine karşılık, Türkiye’de ise iktidarın tüm kaynakları birkaç müteahhit için seferber ettiğini, borçlarının devlet tarafından üstlenildiğini belirterek, anayasanın eşitlik ilkesi uyarınca bu olanağın diğer tüm kesimlere de sağlanması gerektiğini ifade etti.

Toprak yaptığı yazılı açıklamada iktidara çağrıda bulunarak, şu görüş ve önerileri dile getirdi:

“Sarayda düzenlenen infografik gösteriyle ilan edilen ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ ne içeride ne dışarıda hiçbir heyecan ve yankı yaratmadı çünkü artık sözlerin, merakları depreştirmek için ortaya atılan müjdelerin, inandırıcılığı kalmadı. İktidarın başı konumundaki Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir hafta öncesinden müjde vereceğini ilan edip herkesi ekran başına çağırıyorsa, çaresizlik duvarına dayanmış demektir. Gerek Erdoğan gerekse iktidar sözcülerinin birbirini tekzip eden, çelişen söylem ve eylemlerine güven azaldı, herkes gülüp geçiyor.”

"MİLYONLARCA KİŞİYE SAĞLANAN NAKDİ DESTEK TUTARI SADECE 53 MİLYAR TL"

Pandemide on milyonlarca kişiye sağlanan nakdi desteğin tutarının sadece 53 milyar TL olduğunu ifade eden Erdoğan Toprak, “Şimdi meclise getirdikleri torba yasayla birkaç müteahhidin yurt dışındaki yabancı bankalardan kullanacağı milyarlarca dolar-euro kredi borçlarına Ulaştırma Bakanlığı kefil ediliyor. Oysa ABD Kongresi’nin iki kanadı da, parti, siyaset iktidara yakınlık-karşıtlık ayrımı yapmaksızın yeni yönetimin halka karşılıksız, hibe olarak dağıtacağı, 1,9 trilyon dolarlık (14 trilyon 250 milyar TL) destek paketini alkışlarla onayladı. Biden’a halk desteği anketlerde yüzde 60’a çıktı” dedi. Öte yandan , Almanya’da hükümetin sanatçılara daha önce verdiği 1 milyar euro karşılıksız doğrudan nakdi desteği, 1 milyar daha artırarak 2 milyar Euro’ya (18 milyar TL) çıkartma kararı aldığını belirten Toprak, “İspanya’da sosyalist hükümet salgın süresince halka sağlanan 40 milyar Euro (360 milyar TL) doğrudan nakdi desteğin ardından, yaklaşan turizm sezonuna hazırlık için küçük turistik işletme ve pansiyonlara, lokanta, restoran, bar, eğlence işletmelerine 11 milyar doğrudan (95 milyar TL) ek yardım ödemesine başladı” dedi.

Toprak, turizm sektörünündeki desteklerin de dünyaki örneklere göre geride kaldığını şu sözlerler ifade etti:

“Türkiye’de turizm sezonuna böyle bir hazırlık, işletmelere bir destek planı, paketi var mı? Yok! İspanya, Yunanistan turizmde rakiplerimiz. İspanya ve Türkiye ekonomileri hemen hemen aynı büyüklükte ama İspanya’da destek Türkiye’nin yaklaşık üç katı. Sanatçılara salgında bir yıldır hiçbir destek verilmedi. Bazı seçilmiş olanlara sağlanan Cumhurbaşkanlığı destekli konserler dışında yüz binlerce sanatçı aylardır işsiz, parasız. İktidar için varsa yoksa bir kaç yandaş müteahhit. Her şey onlar için.”

"MÜTEAHHİTİN BORCUNA KEFİL OLUNUYORSA VATANDAŞIN BORCUNA DA OLUNUR"

Erdoğan Toprak, “Mademki müteahhitlerin yabancı banka kredi borçlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlenip kefil oluyorsa; esnafın, sanayicinin, sanatçıların, çiftçilerin, öğretmenlerin, işçi-işsiz-emeklilerin TL kredilerini ilgili Bakanlıklar üstlenip, kefil olabilir. Herkesin devlete ve bankalara olan tüm borçları kamulaştırılarak sıfırlanabilir” dedi.

Toprak, “Devlet, ilgili bakanlıklar bankalara, müteahhitlere yaptığı gibi ‘borç üstlenim taahhüdü’ versin. 83 milyon yurttaşımız yeni bir hayata, yeni bir beyaz sayfayla tüm borç ve yükümlülükten arınmış olarak başlamanın mutluluğunu yaşasın. Amerikan, Alman, İspanyol, Yunan hükümetlerinin yurttaşlarına sağladığı imkânlar karşısında bu imkân, yurttaşlarımıza çok görülmesin!” dedi. 

Son Güncelleme: 07.03.2021 14:18
Anahtar Kelimeler:
ChpPandemiErdoğan Toprak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15