8-20 Mayıs 2025 tarihleri arasında başvurular alınan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), 13 Temmuz 2025 tarihinde iki oturum olarak yapılacak.
Akademi Giriş Sınavı, saat 10.15’te başlayacak ve adaylara çoktan seçmeli 80 soru sorulacak, 110 dakika cevaplama süresi verilecek. Saat 14.45’te başlayacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde ise adaylara 50 çoktan seçmeli soru sorulacak ve alanlarına göre 90 dakika ya da
70 dakika cevaplama süresi verilecek.
Her iki oturum da 81 il ve KKTC/Lefkoşa dahil 103 sınav merkezinde uygulanacak. Kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri saat 10.00'a kadar açık bulundurulacak.
AGS ve ÖABT ile ilgili detay paylaşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, şunları kaydetti:
"MEB-AGS uygulamasına 411 bin 805 aday başvurdu. Adayların 314 bin 150’si kadınlardan, 97 bin 655’i de erkeklerden oluşuyor. Sınava başvuran 962 engelli aday için uygun sınav koşulları oluşturuldu, engel durumlarına göre çalışma yapıldı. Şehit ve gazi yakını 1.734 adaydan sınav başvuru ücreti alınmadı. MEB AGS’de 1.035 bina, 18 bin 090 salon kullanılacak. MEB-ÖABT uygulamasına ise 307 bin 376 aday başvurdu. Adayların 239 bin 883’ü kadınlardan, 67 bin 493’ü de erkeklerden oluşuyor. Sınava başvuran 615 engelli aday için uygun sınav koşulları oluşturuldu, engel durumlarına göre çalışma yapıldı. Şehit ve gazi yakını 1.293 adaydan sınav başvuru ücreti alınmadı. 813 binada gerçekleştirilecek uygulamada 13 bin 931 salon kullanılacak."
Akademi Giriş Sınavı’nın ilk defa uygulanacağını söyleyen ÖSYM Başkanı Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki oturum halinde gerçekleştireceğimiz uygulamaya öğretmen adayları katılacak. Atamalar, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarının birinden mezun ve MEB Akademi tarafından verilecek hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.
Sabah gerçekleştirilecek AGS uygulaması; sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi ile mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak. Öğleden sonra uygulanacak testlerde ise adaylara alanlarına göre sorular yöneltilecek. Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50'si ile ÖABT puanının yüzde 50'si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecek.
Yabancı dil alanında puan hesaplaması yapılırken adayların aynı yıl ve AGS'den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olan sınav notu kullanılacak. ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak. MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren, bir sonraki sınav sonuçlarının
açıklanmasına kadar geçerli olacak. Sınav sonuçları 13 Ağustos’ta ilan edilecek."