Anadolu’nun Nabzı Anketi: Her 3 iş insanından 2'si işçi çıkartmayı düşünüyor

Anadolu’nun Nabzı Anketi’nin 3. çeyrek sonuçlarına göre; iş dünyası son çeyreğe yüzde 43,4 ile siparişlerin azalmasının gölgesinde girdi. İş insanları ekonomide en büyük sorununun enflasyon olduğu görüşünde. Piyasadaki en büyük sorun ise hammadde fiyatındaki artış...

14 Kasım 2022 Pazartesi 09:05
Anadolu’nun Nabzı Anketi: Her 3 iş insanından 2'si işçi çıkartmayı düşünüyor

Yapılan araştırmaya göre her 3 iş insanından 2'si işçi çıkartmayı düşünüyor. 

Dünya gazetesinin 46 ilden 304 iş insanıyla gerçekleştirdiği Anadolu’nun Nabzı anketine göre iş dünyası, durgunluk endişesi yaşıyor. İş insanları ekonomide en büyük sorununun enflasyon olduğu görüşünde. Piyasadaki en büyük sorun ise hammadde fiyatlarında yaşanan artış olarak belirtildi. 

İş dünyası son çeyreğe girerken “siparişler azalıyor, hammadde fiyatları artıyor, tahsilat sorunu büyüyor, finansmana erişim sorunu var ve girdi maliyetleri artıyor” görüşünde. Avrupa’daki resesyondan ve iç pazardaki durgunluktan endişe eden her 3 iş insanından 2’si ise “işçi çıkartmayı düşünüyor musunuz” sorusuna “evet” yanıtını veriyor. Tüm bu can sıkıcı tabloya rağmen iş dünyası umudunu sağlam tutmaya devam ediyor. “Yılın son çeyreğinde yatırım yapacak mısınız” sorusuna ankete katılan iş insanlarının yüzde 46.7'si “Evet” diyor.

Şirketinin küçüldüğünü söyleyenlerin oranı arttı

“Son çeyrekte üretime yönelik olası riskler arasında hangisi öne çıkıyor?” sorusuna iş dünyasının neredeyse yarısı, yüzde 43.4’ü “Siparişlerde yavaşlama” dedi. Her 5 iş insanından 2’si yani yüzde 39.1’i de “Finansman temini”ni son çeyreğin riski olarak ikinci sırada gösteriyor. Ukrayna ve Rusya arasında süren savaş da son çeyreğin risklerinden biri olarak öne çıkıyor. Aynı soruya son çeyreğin üçüncü riski olarak “Enerji kesintileri” yüzde 13.8 ile belirtiliyor.

Öte yandan bu yılın 3’üncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre şirketinin küçüldüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 13.2’den 18.8’e çıktı.

304 iş insanına “Türkiye’nin ihracat pazarlarındaki ‘resesyon’ beklentisi ve iç pazardaki durgunluk nedeniyle işçi çıkartmayı düşünüyor musunuz?” şeklinde soru yöneltildi. İş dünyasından bu soruya yanıt yüzde 68.7 ile “evet” oldu. Bu sonuç da her 3 iş insanından 2’sinin işçi çıkartmayı düşündüğünü ortaya koydu. İşçi çıkartmayı düşünmeyenler ise yüzde 31.3 şeklinde.

Son Güncelleme: 22.11.2022 10:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15