İSO gıda sanayicileri için yol haritası hazırladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk gıda sanayisinin Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndaki düzenlemelere uyum sağlayabilmesi için yol haritası hazırladı.

12 Ekim 2021 Salı 18:57
İSO gıda sanayicileri için yol haritası hazırladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk gıda sanayisinin Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndaki düzenlemelere uyum sağlayabilmesi için yol haritası hazırladı.

İSO'nun bünyesindeki 55 meslek komitesinin gruplandığı 10 ayrı sektör için küresel pazarda sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmak amacıyla hazırladığı rehberlerden ikincisinde, AB’ye yoğun ihracat yapan Türk gıda sanayisinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki düzenlemelerin devreye girmesiyle birlikte çeşitli riskler ile karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Rehberde, Avrupa Yeşil Mutabakatı çağrısında yer alan “Tarladan Sofraya” stratejisinin, gelecek 30 yıl içerisinde AB'nin tarım ve gıda stratejisinin temelini oluşturduğuna dikkat çekildi. Bu doğrultuda dünya tarımsal üretim değerinin yaklaşık yüzde 5'ini üreterek 7'nci sırada yer alan Türkiye için, AB tarafından belirlenen bu stratejinin çok önemli olduğunun altı çizildi. 

İSO’dan yapılan açıklamada, “Bu stratejinin temel hedeflerinin, AB gıda sisteminin çevresel ayak izini azaltmak, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı karşısında gıda güvenliğini sağlamak ve tarladan sofraya rekabetçi sürdürülebilirliğe ve yeni fırsatlardan yararlanmaya yönelik küresel bir geçişe öncülük etmek oluşturuyor” denildi.

Açlıktan etkilenen insan sayısının 2030’a kadar 840 milyonu, yani dünya nüfusunun yüzde 9,8’ini aşacağının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, yetişkin obezitesinin, 2025’e kadar 2012 seviyesine göre yüzde 40 artmasının beklendiği tahmini paylaşıldı. Bu kapsamda, paydaşlarla ortak hareket edilerek, sağlıklı ve besin değeri yüksek ürünler geliştirmek gerektiğine vurgu yapıldı.

Son Güncelleme: 12.10.2021 18:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15