Adana'da dolu yağdı, ürünler ziyan odu

Adana'da dolu yağdı, ürünler ziyan odu

22 Mayıs 2016 Pazar 12:28
Adana'da dolu yağdı, ürünler ziyan odu

Adana'da dolu yağdı, ürünler ziyan oldu

 
Mayıs ayının sonuna doğru yaklaştığımız şu günlerde Çukurova'nın incisi Adana'da önceki gece etkili olan dolunun, yaklaşık 20 bin dönümlük ekili alan ile narenciye ağaçlarında yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere çok büyük zarar verdiğini bildirildi.
Bu konuda yazılı bir açıklama yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana'da, önceki gece etkili olan sağanak ve şiddetli dolunun ekili alanlarda büyük tahribata yol açtığını vurguladı.
Dolunun, özellikle tarlalarda hasat edilmeyi bekleyen karpuz ve kavunlara zarar verdiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti: HASARLI MEYVENİN DEĞERİ YOK
"Adana'da önceki gece etkili olan dolu, yaklaşık 20 bin dönümlük karpuz, kavun,domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanlar ile narenciye ağaçlarında yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere milyonlarca liralık zarar verdi. Manzara korkunç. Tarla ve bahçelerdeki hasarın tarifi mümkün değil. Ekili alanlar tamamen yerle bir olmuş durumda. Durum çok vahim. En yoğun hasar karpuz ekili alanlarda görülüyor. Doluyla birlikte karpuzun hem bitkisi hem de meyvesi zarar gördü. Narenciye de tamamen kayıp diyebiliriz. Hasarlı meyvenin hiçbir değeri yok, marketlerde raflarda kendine yer bulamaz." EN AZINDAN MASRAFLAR KARŞILANMALI Hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü, ürünü hasar gören çiftçiler arasında tarım sigortası yaptırmayanların da bulunduğunu belirten Doğan, şu ifadeleri kullandı: "Bu üreticilerimizin bankalara borçları var. Bu borçların şu durumda ödenmesi mümkün değil. Biz devletimizden, bakanlığımızdan çiftçilerimize destek olunmasını istiyoruz. Borçlar ertelenecektir belki ama bu yetmiyor. Bu çiftçilerimize en azından masraflarının karşılanması şeklinde bir destek verilmesini bekliyoruz. Ayrıca, afetten zarar gören bütün çiftçilerimiz, kredilerle ilgili ertelemeler olması durumunda bundan mahrum kalmamak adına, mutlaka il ve ilçe tarım müdürlüklerinden ekspertiz yaptırmalı."

Son Güncelleme: 22.05.2016 12:28
Anahtar Kelimeler:
DOLU ADANAYI VURDU
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15