Kemal Türkler Mezarı Başında Anıldı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, ölümünün 40. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Anma Töreninde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Artık bu düzen, bu sistem, işçi sınıfına, kadınlara, gençlere, emekçilere, bütün dünya halklarına açlık, yolsulluk, işsizlik, çatışma, savaş, kutuplaştırma, kadın cinayetleri, işçi cinayetlerinden başka iyi olan güzel olan hiçbir şey vaadetmiyor" dedi.

22 Temmuz 2020 Çarşamba 13:13
Kemal Türkler Mezarı Başında Anıldı

Evinin önünde 22 Temmuz 1980'de uğradığı silahlı saldırıcı sonucu hayatını kaybeden DİSK kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, ölümünün 40. yıldönümünde İstanbul Topkapı Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anma törenine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler Soydan, konfederasyona bağlı Nakliyat İş, Genel İş, çok sayıda sendika temcilcisi ve üyeleri katıldı. 

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Türkler'in mezarı başında yaptığı konuşmada, "Bütün acılarla, zorluklarla, baskılarla yaşanan bu 40 yıllık sürecin, öykünün sonuna geldik. Artık bugün dünyada ve Türkiye'de mevcut sistemin, adına ne dersek diyelim, emperyalizm, kapitalizm, faşizm, neo liberal kapitalizm, işçi sınıfına, kadınlara, gençlere vaat edeceği hiçbir şeyin kalmadığı, bütün yaldızların döküldüğü, masalların bittiği tarihsel bir evredeyiz. Artık bu düzen, bu sistem, işçi sınıfına, kadınlara, gençlere, emekçilere, bütün dünya halklarına açlık, yolsulluk, işsizlik, çatışma, savaş, kutuplaştırma, kadın cinayetleri, işçi cinayetlerinden başka iyi olan güzel olan hiçbir şey vaat edemiyor" dedi. 

KEMAL TÜRKLER KİMDİR? 

Türkler, 1926 yılında Denizli'de doğdu. 1958 yılında Türkler, eşi Sabahat Türkler ile evlendi ve 1959 yılında Yasemin, 1961 yılında Nilgün adlı çocukları dünyaya geldi. Türkiye Maden İş Sendikası'nda aktif görev alan Türkler, Türk İş'ten ayırlarak 19687 yılında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu kurarak ilk genel başkanı oldu. 1970 yılında sendikaların aleyhinde olan maddeleri protesto ettiği için Türkler ve arkadaşları tutuklandı. Ardında 17976 yılında Devlet Güvenlik Yasası tasarısına karşı genel grev başlatması nedeniyle tekrar tutuklandı. 

Türkler, 1977'de DİSK'in 6. Genel Kurulu'nda genel başkanlık seçimlerini kaybetti. Maden İş Sendikası'nın 1979 yılındaki 23. Genel Kurulu'nda Enternasyonal Marşı okumadı nedeniyle üçüncü kez tutuklandı. 22 Temmuz 1980'de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıcı sonucu 54 yaşında hayatını kaybetti.   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15