KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Artık Federasyon Defteri Kapandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (KKTC) Ersin Tatar, Mersin Tarsus’ta Kıbrıs gazileri ile buluştu. Tatar, “Amacımız devletimize sahip çıkmak, devleti yaşatmak ve artık bu federasyon masallarına bir dur demek. Federasyon temelinde bir anlaşma için 50 yıldır görüşmeler sürüyor. Ama benim Cumhurbaşkanı olmam dolayısıyla artık o defter kapandı” dedi.

13 Temmuz 2021 Salı 14:49
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Artık Federasyon Defteri Kapandı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mersin’de yapacağı bir dizi ziyaret kapsamında Tarsus ilçesindeki Nusret Mayın Gemisi'ni ziyaret etti.

Tatar, Nusret Mayın Gemisi önünde yaptığı açıklamada, sıkıntılı günleri Türkiye sayesinde atlattıklarını belirtti. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı Kıbrıslı Türk için önemli bir tarih olduğunu vurgulayan Tatar, şunları söyledi:

“KIBRIS DAVASI MÜŞTEREK DAVADIR”

“O gün Kıbrıs Türkleri tekrar özgürlüğe, bağımsızlığa ve hürriyete kavuşmuştur. O günden bugüne artık Kuzey Kıbrıs Türk çatısı altında, Kıbrıs Türk halkı; onurlu yaşamaya devam etmektedir. Bunu Türkiye’nin desteğiyle başardık. Kıbrıs davası bizlerin müşterek davasıdır. Sadece Kıbrıslı Türklerin sürdüreceği bir mücadele olamazdı. Her daim Türkiye’yi yanımızda gördük. Her daim Türkiye en sıkıntılı günlerimizde bizlerle beraber olmuştur. Gerek siyasi gerek ekonomik her türlü desteği vermiştir, hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız.”

"BENİM CUMHURBAŞKANI OLMAMLA O DEFTER KAPANDI"

Gelinen aşamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığına işaret eden Tatar, şöyle devam etti:

“Zamanında yapılan birtakım girişimler ve dolayısıyla elde edilmiş başarılar Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarların korunmasını sağlamıştır. Amacımız devletimize sahip çıkmak, devleti yaşatmak ve artık bu federasyon masallarına bir dur demek. Çünkü artık onun defteri kapanmıştır. Bildiğiniz gibi federasyon temelinde bir anlaşma için 50 yıldır görüşmeler sürüyor. Ama benim Cumhurbaşkanı olmam dolayısıyla artık o defter kapandı.”

Tatar, federasyon temelli çözümün çoğunluğun azınlığı yöneteceği tek egemenlik çatısı altında Rumların hakimiyetini öngördüğüne dikkat çekti. Böyle bir çözümle Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’nin kuzeyle birlikte Avrupa Birliği’ne (AB) kabul edilerek Türkiye’ye “Artık sen üçüncü ülkesin, bu anlaşmanın şartlarına göre yavaş yavaş Kıbrıs’tan çekilmelisin” deneceğini söyledi.

Tatar, Türkiye’nin de Avrupa’da ve dolayısıyla Kıbrıs’tan tamamıyla çekilmesi halinde ise Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarların tehlikeye girmesi anlamına geldiğini vurguladı.

“HİÇBİR EŞİTLİK ANLAŞMASINA EVET DENİLMEDİ”

Gelinen aşamada federasyon konusunda bütün fırsatların geçiştirildiğini de vurgulayan Tatar şunları söyledi:

“Çünkü Kıbrıslı Rumlar, bizim iyi niyetimize rağmen hiçbir zaman eşitlik anlaşmasına ‘evet’ dememiştir. Onların bütün derdi federasyon çatısı altında Türklerin tamamen Kıbrıs’ta çekilmesindir. Bunlara Cumhurbaşkanı seçildiğimde ‘dur’ dedim. Egemen bir Türk devletinin ne kadar önemli olduğuna sözler yetmez. AB, ekonomik vaatlerle siyasi irademizi ipotek altına alamayacaktır. Kıbrıs davası milli bir davadır. Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin bağımsızlık, özgürlük ve hürriyeti için çok bedeller ödendi. Yine ödemekten geri durmayacağız. Kıbrıs Türk halkı egemenliğini içermeyen, Türk Cumhuriyeti’nin garantörlüğünü kapsamayan bir anlaşmaya hiçbir zaman evet demeyeceğiz.”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ziyaretinde Vali Ali İhsan Su, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Kaymakam Kadir Sertel, Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, KKTC Mersin Konsolosu Zelihe Mendelli ile kent protokolü de yer aldı. Tatar’a, günün anlam ve önemine ilişkin çeşitli hediyeler verildi. Tatar ve protokol mensupları Nusret Mayın Gemisi önünde fidan dikimi yapıp, gemiyi gezdi. Kıbrıs gazileriyle tarihi gemi önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15