19 Mayıs’ın kahraman kaptanının adını taşıyan vapur, İstanbul Boğazı'nda yeniden sefere başladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadele yolculuğunu başlattığı Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu’nun adını taşıyan vapur, yıllar sonra İstanbul Boğaz’ı ile yeniden buluştu. Haliç Tersanesi’nde restorasyonu tamamlanan İsmail Hakkı Durusu vapuru, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda özel bir seferle yola çıktı. İBB iştiraki Şehir Hatları A.Ş. tarafından jilet olmaktan kurtarılan Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarının ardından İsmail Hakkı Durusu vapuru da İstanbullulara kazandırılmış oldu.

21 Mayıs 2024 Salı 14:21
19 Mayıs’ın kahraman kaptanının adını taşıyan vapur, İstanbul Boğazı'nda yeniden sefere başladı

(İSTANBUL)- Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadele yolculuğunu başlattığı Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu’nun adını taşıyan vapur, yıllar sonra İstanbul Boğaz’ı ile yeniden buluştu. Haliç Tersanesi’nde restorasyonu tamamlanan İsmail Hakkı Durusu vapuru, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda özel bir seferle yola çıktı. İBB iştiraki Şehir Hatları A.Ş. tarafından jilet olmaktan kurtarılan Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarının ardından İsmail Hakkı Durusu vapuru da İstanbullulara kazandırılmış oldu.

Haliç Tersanesi’nde, 1985 yılında “Karşıyaka” ismiyle inşa edilen ve ilk olarak İzmir’de çalışan vapura, 19 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından Bandırma Vapuru’nun kaptanının ismi olan “İsmail Hakkı Durusu” adı verildi. Bu tarih itibarıyla vapur; İstanbul Boğaz’ında görev yaptı. 2016 yılına kadar hizmet veren vapurun, Zonguldak İl Özel İdaresi’ne devri söz konusu oldu, ancak uygulama sonuçlanmadığı için İsmail Hakkı Durusu, uzun yıllar Haliç Tersanesi’nde bekletildi. Düzenli olarak periyodik bakımları yapılan vapurun restorasyon çalışmaları 24 Temmuz 2023 tarihinde başladı. 40 yaşındaki vapurun restorasyon sürecinde tüm detayları titizlikle yenilendi. Ana makine ve yardımcı makineler hariç geminin tamamı, silüetini bozmayacak şekilde restore edildi. Geminin iç ve dış yapısı, makineleri, elektrik devreleri, haberleşme sistemleri değiştirildi. Yolcu salonları daha emniyetli, konforlu ve engelli erişimine uygun hale getirildi. Çocuk oyun alanı ve Vapur Kafe de eklenerek daha geniş kapsamlı bir hizmet sunulması sağlandı.

"19 Mayıs kaptanının adı boğazda yaşayacak"

Aylar süren çalışmaların tamamlanmasının ardından kahraman kaptanın adını taşıyan İsmail Hakkı Durusu vapuru, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda özel bir seferle İstanbul Boğazı’na yeniden kavuştu. Kabataş’tan başlayan özel seferin yolcuları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ve yüzlerce genç de vardı. Bin 300 kişilik yolcu kapasitesine sahip olan İsmail Hakkı Durusu Vapuru Kadıköy-Beşiktaş, Kabataş-Adalar, Kadıköy-Karaköy-Eminönü, Uzun Boğaz Turu ve Boğaz Gidiş-Geliş hatlarında sefer yapacak. Şehir Hatları, İsmail Hakkı Durusu’dan önce, yine kentin sembollerinden Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarını da yok olmaktan kurtarıp restore etmiş ve İstanbullulara kazandırmıştı.

‘Kültürel mirasa saygımızın göstergesi”

Çevreci ve sürdürülebilir bir yaklaşımla deniz ulaşımını geliştirmenin yanı sıra denizcilik kültürünü yaşatma vizyonuyla çalıştıklarının altını çizen Şehir Hatları Genel Müdür Vekili Ercüment Güldik “Mustafa Kemal Atatürk’ü ve arkadaşlarını Samsun’a ulaştıran kaptanın adını taşıyan İsmail Hakkı Durusu vapuru, İstanbulluların belleğinde çok özel yeri olan bir simge. Bu vapurun yeniden İstanbul'a kazandırılması tarihe, denizcilik mirasına olan saygımızın bir göstergesi. Daha önce de İstanbul’un simgelerinden Paşabahçe ile Kızıltoprak vapurlarımızı yok olmaktan kurtarıp restore ederek İstanbullulara kazandırmıştık. İsmail Hakkı Durusu vapurunu da yenileyerek bağımsızlık mücadelesinin başladığı tarih olan 19 Mayıs’ta sefere başlatmak Şehir Hatları olarak bizim için büyük heyecan ve mutluluk kaynağı. Bundan sonra da kültürel mirasımızı koruyarak İstanbullulara kaliteli ve güvenli deniz taşımacılığı sunma misyonumuzla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

İsmail Hakkı Durusu kimdir? 

1871 yılında Kayseri’de doğdu. Babası da kendisi gibi kaptan olan İsmail Hakkı, 1891 yılında Leyli Ticari Bahriye Mektebi’ni bitirdi. Çok sayıda gemide kaptanlık yaptıktan sonra 1 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru’nun kaptanı oldu. 15 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa, İsmail Hakkı Kaptan’ı çağırttı ve Samsun’a, Bandırma Vapuru ile yapılacak seyahatin ayrıntılarını anlattı. Sirkeci açıklarında demirli Bandırma Vapuru, 16 Mayıs 1919 tarihinde işgalci İngiliz Yüksek Komiserliği askerleri tarafından arandı ve sefer izni verildi. 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa, öğle üzeri, Kız Kulesi açıklarından vapura bindi. Beraberinde 20 civarında subay, asker ve sivil memur bulunmaktaydı. İngiliz zırhlısı, Bandırma Vapuru’nun peşine düştü. Karadeniz’de fırtınalı havada, yola devam etme kararı alındı. İsmail Hakkı Kaptan, fırtınalı havada İngiliz zırhlısının takibinden kurtulup Mustafa Kemal Paşa ve maiyetini, 17 Mayıs’ta İnebolu’ya, 18 Mayıs’ta Sinop’a uğrayarak, kıyı şeridini takiben 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a getirdi. İsmail Hakkı Kaptan, soyadı kanunu çıktığında, “Durusu” soyadını aldı. 10 Ağustos 1922 tarihinde emekli olan Durusu, 1940 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Son Güncelleme: 21.05.2024 19:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.