ABD'den nükleer santral uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, Rusya'nın kontrolündeki Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ne ilişkin yaptığı açıklamada, "Hiçbir ülke bir nükleer santrali aktif bir savaş alanına çevirmemeli. Rusya'nın santraldeki enerjiyi silahlandırmaya veya başka bir yere yönlendirmesine yönelik herhangi bir çabasına karşıyız" dedi.

26 Ağustos 2022 Cuma 09:57
ABD'den nükleer santral uyarısı

Rusya'nın 4 Mart'ta kontrolünü ele geçirdiği Ukrayna topraklarındaki Zaporijya Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk kez kesildiğinin bildirilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Patel, Zaporijya Nükleer Santrali’nde üretilen elektriğin haklı olarak Ukrayna’ya ait olduğunu vurgulayarak, Rusya'nın santrali Ukrayna elektrik şebekesinden ayırma ve işgal altındaki bölgelere yönlendirme girişiminin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Santral çevresindeki çatışmalara değinen Patel, “Hiçbir ülke bir nükleer santrali aktif bir savaş alanına çevirmemeli. Rusya’nın santraldeki enerjiyi silahlandırmaya veya başka bir yere yönlendirmesine yönelik herhangi bir çabasına karşıyız” dedi.

Santral bölgesinde anormal seviyede radyasyon olduğuna dair hiçbir belirti olmadığına değinen Patel, tesisteki Ukraynalı personelin “cesaretini ve özverisini” takdir ettiğini dile getirdi.

“CİDDİ BİR NÜKLEER OLAY”

Silah Kontrolünden Sorumlu Devlet Müsteşarı Bonnie Jenkins ise yaptığı açıklamada, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın tesisin güvenliğinden sorumlu olduğunu belriterek, “Onların Zaporijya nükleer santralindeki eylemleri, yalnızca Ukrayna halkını ve çevresini değil, aynı zamanda komşu ülkeleri ve tüm uluslararası toplumu da tehdit edebilecek ciddi bir nükleer olay riski, tehlikeli bir radyasyon salınımı oluşturuyor” dedi.

Jenskins, “Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali'nin kontrolünü Ukrayna’ya geri verir ve Ukrayna’nın egemen topraklarından tamamen çekilirse, radyasyon salınımı riski neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
ABDNükleer Santral
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15