CHP'den Kanal İstanbul İçin Araştırma Önergesi

CHP, Kanal İstanbul Projesi kapsamında meydana gelen mülkiyet değişikliklerinin incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından verilen önergede, Kanal İstanbul güzergahında Nisan 2011’den bugüne kadar yapılan mülkiyet değişiklikleri nedeniyle sağlanan maddi çıkarların tespit edilmesi, projenin ekosistem, tarım alanları, deprem riski ve canlı yaşamı başta olmak üzere yaratacağı tahribatların belirlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi.

26 Aralık 2019 Perşembe 14:22
CHP'den Kanal İstanbul İçin Araştırma Önergesi

ktidar ve muhalefet partileri arasında sert tartışmaların yaşanmasına neden olan Kanal İstanbul Projesi'nin Meclis'te araştırılması için CHP harekete geçti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından, "Kanal İstanbul Projesi kapsamında mülkiyet değişiklikleri ile eko sistem, tarım alanları, deprem riski ve canlı yaşamı başta olmak üzere yaratacağı tahribatın belirlenmesi" için Meclis Araştırma Önergesi verildi.

Önergede, Kanal İstanbul Projesi'nin açıklandığı günden bu yana büyük tartışmalara neden olduğu belirtilirken, TMMOB tarafından hazırlanan raporlarda projenin yaratacağı sıkıntılar ve bilimsel risklerin dile getirildiği bildirildi.

Meclis Başkanlığı'na bugün verilen araştırma Önergesinin gerekçesinde, "Bu raporlara göre yapılaşma yasağı bulunan ve 70 tür canlıya yuva olan sulak alanlar, akarsular, dereler ile Terkos Gölü projeden etkileneceği, Karadeniz’deki tuzluluk değerinin artması nedeniyle Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları ve karasal ekosistemin bozulacağı, heyelan riskinin artacağı, 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olacağı, Sazlıdere Barajı’nın tümüyle yok olacağı başta olmak üzere geri dönüşü neredeyse imkansız ekolojik hasarlar bırakacağı ifade edilmektedir" denildi.


Karaburun-Küçükçekmece hattında 26 bin hektar alana inşa edilmesi öngörülen Kanal İstanbul güzergahında, Kanal İstanbul Projesi’nin açıklandığı Nisan 2011’den bu yana büyük ölçekte mülkiyet değişiklikleri yaşandığına dikkat çekilen önergede, güzergah henüz kamuoyuna açıklanmadan çok sayıda mülkiyet değişikliği yapıldığı öne sürüldü.

Söz konusu değişikliklerle bazı şirket ve gerçek kişilerin rant elde etmesinin amaçlandığı belirtilen Meclis Araştırma Önergesinin gerekçesi şöyle:  

"Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin ÇED Raporu’na yansıyan bilgilere göre proje sahasının yüzde 52’sinin tarım arazisi olduğu, 458 hektarın orman, 503 hektarın mera, 743 hektarın göl, 559 hektarın kumul, 445 hektarın fundalık, 447 hektarın ise çayırlardan oluştuğu, projeden etkilenecek 8 bin 300 parselden 5 bin 908’inin ise özel mülkiyet olduğu ifade edilmektedir.
İlgili güzergahta Katar Emiri’nin annesinin arazi satın aldığının kamuoyuna yansımasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kanal İstanbul’la ilgili bir defa çok çirkin olan şey şu; Katar Emiri’nin annesinin gelip buradan yer alması vesaire… Yani bunu George, Hans vesaire gelip almaya kalksa herhalde kimsenin sesi çıkmaz. Katar emirinin annesi böyle bir alım yaptığı zaman niye rahatsız oluyorlar” ifadesini kullanmıştır.
Kanal İstanbul güzergahında fiyatların olağanüstü bir şekilde arttığı, Kuvet vatandaşı iş insanı Wael N.Y. Alnusef’in 53 dönüm, Suudi iş insanı Sulaiman Al Muhaidib’in de 9,5 dönüm arazi aldığı özellikle Ortadoğu ülkelerinden iş insanlarının bu güzergahta yoğun arazi alımına başladığı ifade edilmektedir.
Bilimsel olarak büyük riskleri bulunan, İstanbul gibi dünyanın en gözde kentlerinden birinde geri dönülmez hasarlar bırakacağı ortada olan Kanal İstanbul Projesi güzergahında mülkiyet değişikliklerinin araştırılması gerekmektedir. Bu mülkiyet değişiklikleri araştırıldığında, İstanbul ve ülkemiz başta olmak üzere bölge için ciddi felaketlere neden olacak Kanal İstanbul Projesi’nin inşası için hangi çevrelerin ısrarcı olduğu ve bu proje nedeniyle kimlerin rant elde ettiği de açığa çıkacaktır.
Kanal İstanbul güzergahında Nisan 2011’den bugüne kadar yapılan mülkiyet değişikliklerinin incelenmesi, bu değişiklikler nedeniyle sağlanan maddi çıkarların tespit edilmesi, bölgede arazi satın alan kişilerin ortaya çıkarılması, bilimsel raporlara da yansıdığı biçimiyle projenin ekosistem, tarım alanları, deprem riski ve canlı yaşamı başta olmak üzere yaratacağı tahribatların Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105.maddeleri göre Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederim."

(Anka)

Son Güncelleme: 26.12.2019 14:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15