'Cumartesi Anneleri'nin Yargılanmasına Başlandı

Yıllardır çocuklarını arayan "Cumartesi Anneleri"nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesi sonrası haklarında iddianame hazırlanan 46 kişinin yargılanmasına bugün başlandı. Kayıp yakınları hakkında açılan davada, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis isteniyor.

25 Mart 2021 Perşembe 15:54
'Cumartesi Anneleri'nin Yargılanmasına Başlandı

Cumartesi Anneleri'nin 23 Ağustos 2018'de eylemlerinin 700’üncü haftasında polisin müdahalesiyle karşılaşmıştı. Polis müdahalesi sırasında gözaltına alınan 46 kişi hakkında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla dava açılmıştı. 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezaları istenen davanın ilk duruşması bugün 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Sera Kadıgil, Ali Şeker, Turan Aydoğan, Ahmet Şık, Gülizar Biçer Karaca, Onursal Adıgüzel ve senema yapımcısı Baran Seyhan da izledi.

“ADLİYELER ADALET DAĞITMAK İÇİN VARDIR, ADALET ARAYANLARI SUSTURMAK İÇİN DEĞİL”

Haklarında dava açılan 46 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması için İstanbul Adliyesi Önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı, Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu adına Jiyan Tosun okudu.

Tosun, “ Adliyeler adalet dağıtmak için vardır, adalet arayanları susturmak için değil” diyerek başladığı açıklamada, “Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha geri dönemeyen, akıbetleri bir sır perdesiyle örtülüp kaybedilenlerin  aileleri ve hak savunucuları olarak buradayız" ifadesini kullandı. 

“ADLİYELER ADALET DAĞITMAK İÇİN VARDIR”

Jiyan Tosun'un okuduğu açıklamada şöyle denildi:

“Bizler, bir insanı yönelmiş en vahşi saldırı olan gözaltında kaybetmek gerçeğini hazırlatmak, unutturmamak için 699 hafta boyunca Galatasaray Meydanı'nda, Türkiye’nin en uzun barışçıl buluşmalarını gerçekleştirdik. Galatasaray Meydanı'nı hakikatin seslendirildiği bir Agora’ya dönüştürdük. O meydanda, inkara karşı hakikatin tarihini yazdık. Galatasaray’ı bir hafıza mekanına çevirdik.

“SİYASİ İKLİMİN ETKİSİ İLE DÜZENLENMİŞ BİR İDDİANAME”

Bizleri işkence ederek yaraladıkları için kamu görevlileri hakkında şikayetçi olduk. Darp görüntülerini ve darp raporlarımızı sunduk. Ancak tüm başvurularımız, suç duyurularımız hakkında işleme konulmama kararı verildi. Bu karara yaptığımız itiraza da ‘incelenmeksizin reddine' denilerek yok sayıldı. Savcılık makamı hakkımızda düzenlediği iddianame ile iç hukuka ve evrensel hukuk değerlerine meydan okudu, ceza yargılamasına dayanak oluşturabilecek hiçbir delil solmayan bu iddianameyi kabul eden mahkeme hukukun temel prensiplerini ihlal etti. Siyasi iklimin etkisi ile düzenlenmiş bir iddianame ve açılmış bir dava ile karşı karşıyayız.”

1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bu arada, açıklama sonrasında 1 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin Birhat Avcı olduğu öğrenildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15