Erdoğan'dan Libya Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Alman Üniversitesi açılış töreninde konuştu. Konuşmasında Libya meselesine de değinen Erdoğan, bir an önce sükunet sağlanmazsa bölgedeki durumun Akdeniz'i etkileyeceğini söyledi.

24 Ocak 2020 Cuma 13:30
Erdoğan'dan Libya Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Alman Üniversitesi açılış töreninde konuştu. Konuşmasında Libya meselesine de değinen Erdoğan, bir an önce sükunet sağlanmazsa bölgedeki durumun Akdeniz'i etkileyeceğini söyledi. Erdoğan, "2400'den fazla kişinin ölümüne 7 bin 500'den fazlasının yaralanmasına sebep olan, 300 binin üzerinde Libyalıyı yerlerinden eden bu krizi sonlandırmak en büyük hedefimizdir. Bu doğrultuda dostumuz ve müttefikimiz Almanya ile güç iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Sayın Putin ile beraber yaptığımız ateşkes çağrısı 19 Ocak'ta düzenlenen  Berlin Konferansı'nın önünü açmıştır. Sayın Merkel nezdinde tüm Alman makamlarına ev sahiplikleri için de teşekkür ediyorum. 55 maddeden oluşan barış planı Libya'da siyasi istikrarın yeniden tesisi yönünde önemli bir adım olmuştur. Ancak bu planın başarısı alınan kararların sahada uygulamaya geçirilmesine bağlıdır. Bu konuda özellikle darbeci Hafter ve destekçileri üzerinde baskı kurulması önem arz ediyor. Dünden itibaren Trablus'taki sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıların artması MİTİKA Havalimanı'nın hedef alınması kimin barıştan kimin barıştan kimin de kan ve gözyaşının sürmesinden yana olduğunu göstermiştir. Son birkaç haftada yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur. Bu gerçekler ışığında uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü özellikle hataya Libya'da düşmemesini temennii ediyoruz. Libya ile beş asırlık tarihi, beşeri ve kültürel ilişkileri olan bir ülke olarak duruşumuz nettir" dedi. 

Erdoğan konuşmasında "Türk-Alman Üniversitesi'nin iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla 10 Nisan 2010’da kurulan devlet üniversitesidir. Çift dilli eğitim veren üniversitemiz, ülkemizin saygın eğitim kurumlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türk Alman Üniversitesi'ne her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. İkili ilişkilerimizin yanı sıra Libya başta olmak üzere bölgesel meseleleri ayrıntılı şekilde ele alacağız" ifadesine yer verdi. 

"1,5 asırlık yolculuğu olan Alman Lisesi gibi Türk Alman Üniversitesi'nin de Türk ve Alman dostluğunun sembolü haline gelmesini diliyorum" diyen Erdoğan, "Ülkemizdeki yükseköğretim seviyesinin hem nicelik hem de nitelik olarak yükseltilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir dönem ülkemizde marjinal odakların sürekli istismar ettiği yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını biz kaldırdık. Uluslararası öğrenci sayımız, 15 binden 172 bine ulaştı. Beklentimiz ülkemizin nitelikli yabancı öğretim elemanları için cazip hale gelmesi, beyin göçünün çekim merkezi durumuna dönüşmesidir. Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türk-İtalyan Üniversitesi gibi ortak üniversitelerin kurulmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Türk-Alman Üniversitesinin başarısı, bu anlamda yeni ortak üniversitelerin kuruluş süreçlerinde örneklik teşkil edecektir" açıklamasında bulundu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.