Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yasakların kalkacağı tarihi açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

21 Haziran 2021 Pazartesi 19:15
Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yasakların kalkacağı tarihi açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Temmuz’dan sonra uygulanacak yeni dönem kurallarını; “Tamamı da 1 Temmuz itibarıyla başlamak üzere, sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzik ile ilgili sınırlamayı da 24.00’a çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” sözleri ile açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık üç buçuk saat süren kabine toplantısından ardından konuşma yaptı.

Erdoğan'ın, koronavirüs karşısında alınan tedbirlerde yeni döneme ilişkin açıklamaları şöyle:

TÜRKİYE, SALGIN DÖNEMİNİN PARLAYAN YILDIZI OLDU: Türkiye; sağlık hizmetlerinden, gıda zincirinin devamlılığına kamu güvenliğinden sosyal dayanışmaya kadar her alanda, salgın döneminin dünyada parlayan yıldızı olmuştur. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerden etkilenen her kesimin üzerindeki yükü, destek ve teşvik paketleriyle azalttık. Kısıtlamaları, olumsuz etki yapmayacak şekilde uyguladık.

YEM HAMMADESİ SATIŞINI TEMMUZ AYINDA BAŞLATIYORUZ: Kuraklık sebebiyle, muhtemel sıkıntılara karşı tedbirlerimizi aldık, alıyoruz. Salgın ve kuraklık nedeni ile durumu istismar ederek; hububat, et, süt, yem fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara da izin vermeyeceğiz, gerekli dersi vereceğiz. Toprak Mahsulleri Ofisimizi, en etkin şekilde devreye sokarak uygun fiyatla yem hammaddesi satışını temmuz ayında başlatıyoruz.

TURİZME KDV DESTEĞİ BİR AY DAHA: Turizm sektörüne verdiğimiz KDV desteğini bir ay daha uzatıyoruz. Aşılmada dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldık. Haziran ayı ile birlikte, aşılamayı hızlandırarak, Türkiye’nin bu cendereden kurtulabilmesi içi ne gerekiyorsa yaptık, yapacağız. Oldukça iyi bir yere geldik. Yaptığımız aşı sayısı 43 milyon doza yaklaşmıştır. Son bir haftada nüfusuna oranla, dünyada en çok aşı yapan ülke konumundayız.

HEDEFİMİZ 18 YAŞ ÜZERİ NÜFUSUN TAMAMINI AŞILAMAK: 30 yaşa kadar indirdiğimiz aşılama faaliyetlerini, aynı hızla sürdüreceğiz. Hedefimiz, birkaç hafta içinde 18 yaş üzerindeki nüfusumuzu tamamen aşılamaktır. Yeni varyantlar sebebi ile dünyadaki sıkıntılar, bir müddet devam edecek olsa da Türkiye bu süreci başarı ile geride bırakacaktır.

1 TEMMUZ İTİBARIYLA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARINI TÜMÜYLE KALDIRIYORUZ: Tamamı da 1 Temmuz itibarıyla başlamak üzere, sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzik ile ilgili sınırlamayı da 24.00'a çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur.

SEYAHAT KISITLAMALARI SONA ERİYOR: Şehirlerarası seyahat kısıtlamaları ve şehir içi toplu taşıma sınırlamaları sona eriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor. Kamu ve özel sektörde iş ve işlemlerin tamamında Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberlere uyulması hassasiyetle takip edilecektir. HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürülecektir.

SIRASI GELEN HERKESİN AŞI OLMASI HAYATİ ÖNEME SAHİP: Güzel gelişmelerin devamı için sırası gelen herkesin aşı olması hayati öneme sahiptir. Vatandaşlarımızın aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini istiyorum.  Biz de aşımızı olarak, bilim insanlarımıza olan güvenimizi gösterdik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, NATO Zirvesi ile ilgili değerlendirmeleri ise özetle şöyle:

"TÜRKİYESİZ BİR NATO’NUN VARLIĞINI SÜRDÜRMESİ GÜÇ: NATO Zirvesi boyunca gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde dayanışma ruhuna vurgu yaptık. Salgın süreci tıpkı BM gibi, NATO'nun da dünyadaki yeni gerçeklere uygun şekilde kendini geliştirmesi gerektiği tespitinin haklılığını ispatlamıştır. Türkiye en çok desteğe ihtiyaç duyduğu dönemde yalnız bırakılmış olmasına rağmen, NATO'nun küresel güvenliği tesisi ve korunması konusundaki önemini kabul etmektedir. Bu anlayışla yükümlülüklerimizi yerine getirmeyi sürdürürken bir daha benzer sıkıntılar yaşanmaması hususundaki tespit ve tekliflerimiz her platformda tekrarlamış sürdüreceğiz.

TEMASLARIMIZI SIKILAŞTIRMA KARARI ALDIK: Sayın Macron, Sayın Miçotakis ve Sayın Biden ile doğrudan temaslarımızı sıklaştırma kararı aldık. Ülkelerimiz arasında yaşanacak sorunları, küresel gelişmeleri süratle görüşerek çözüm yollarını bulma kararlılığımızı karşılıklı olarak ifade ettik.

BIDEN İLE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATMAK ÜZERE BİR ARAYA GELDİK: Sayın Biden ile görüşme kendisi ile göreve geldiğinden sonraki ilk yüz yüze temasımız olması bakımından ayrıca önemliydi. Yaklaşık 17 yıllık bir geçmişiz olan Sayın Biden ile bu defa ABD Başkanı sıfatı ile ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatmak üzere bir araya geldik. Bu görüşmede ülkelerimiz arasındaki bilinen sorunları karşılıklı olarak ifade ederek karşılıklı pozisyonlarımızı tekrar ortaya koyduk.

İŞ BİRLİĞİ ALANLARIMIZIN ÇOK DAHA GENİŞ VE KARLI: Ancak bununla kalmadık. Asıl bundan sonraki iş birliği alanlarımız hususunda, kendisi ile çok daha kapsamlı ve verimli görüş alışverişinde bulunduk. Hem baş başa hem heyetler arası görüşmelerimizde, muhatabımızla; Amerika ile üstesinden gelinemeyecek hiçbir meselemizin bulunmadığı, tam tersine iş birliği alanlarımızın çok daha geniş ve karlı olduğu üzerinde mutabık kaldık.

‘ÖNCE BELİRLEDİĞİMİZ İSİMLER, SONRA BİZ’ KARARI: Amerika ile diyalog kanallarımızı güçlendirmek suretiyle Biden ile yakaladığımız bu güzel iklimi ülkelerimiz bakımından maksimum faydaya dönüştürmekte kararlıyız. Gerek ikili görüşme, gerek heyetler arası görüşmelerle bundan sonraki süreçte belirlediğimiz isimlerle önce kendileri bir araya gelsin ardında biz bir araya gelelim, kararına vardık 

SORUNLARI ZAMAN İÇİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ: Aramızdaki sorun başlıklarını ise karşılıklı hassasiyetlerimiz ve beklentilerimiz ekseninde zaman içinde çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz. Türkiye'nin tek talebi siyasi ve ekonomik her alandaki egemenlik haklarına saygı duyulması, sınırları içinde ve dışında terör örgütleri ile yürüttüğü mücadeleye destek verilmesidir. Bu şartla her ülke ile olduğu gibi Amerika ile de yakın müttefiklik ilişkileri kurmaya ve geliştirmeye hazırız.

HİÇBİR DEVLETLE İLİŞKİ DİĞERİNİN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR: Ülkemizin hiçbir devletle kurduğu ilişki, diğerlerinin alternatifi değildir. Tam tersine iş birliği arayışlarımızın hepsini de kendimiz, muhataplarımız, bölgemiz ve tüm insanlık için birbirlerinin tamamlayıcısı olarak görüyoruz. ABD ile de olumlu ve yapıcı temelde yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz."

Son Güncelleme: 21.06.2021 20:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15