Filtreli selfie düşkünlerine kötü haber

Meslekleri bile dönüştüren ve birkaç yıl sonra bazılarını tarihe gömeceği söylenen yapay zekanın ölümsüzlüğü bile keşfedeceği beklentisi hakimken, dünyanın en ileri teknolojileri, insanların güzellik ve beğeni algısına ise müdahale edemiyor. Bu sebeple geçmeyen selfie modası da yapay zekadan etkilenmeyecek tek teknoloji-insan iş birliği olarak yorumlanıyor. Ancak uzmanlar özellikle filtreli selfie modasının, psikolojik bazı sorunları gizlemek için tercih edilen yöntemlerden biri olduğu konusunda uyarıyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan NLP Uzmanı Zihin Eğitmeni Burak Dalgül, “Filtreli selfie çekimi aslında kişinin özsevgi, özsaygı, özdeğer ve özgüven kavramlarında kendisini yetersiz gördüğünün göstergesidir. Kişi içgüdüsel olarak kendisini yetersiz gördüğünün farkında olsa da bu durumdan kaçınmak için hile yaparak aslında durumun öyle olmadığını gösterme çabasındadır” dedi.

24 Kasım 2023 Cuma 13:30
Filtreli selfie düşkünlerine kötü haber

Meslekleri bile dönüştüren ve birkaç yıl sonra bazılarını tarihe gömeceği söylenen yapay zekanın ölümsüzlüğü bile keşfedeceği beklentisi hakimken, dünyanın en ileri teknolojileri, insanların güzellik ve beğeni algısına ise müdahale edemiyor. Bu sebeple geçmeyen selfie modası da yapay zekadan etkilenmeyecek tek teknoloji-insan iş birliği olarak yorumlanıyor. Ancak uzmanlar özellikle filtreli selfie modasının, psikolojik bazı sorunları gizlemek için tercih edilen yöntemlerden biri olduğu konusunda uyarıyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan NLP Uzmanı Zihin Eğitmeni Burak Dalgül, “Filtreli selfie çekimi aslında kişinin özsevgi, özsaygı, özdeğer ve özgüven kavramlarında kendisini yetersiz gördüğünün göstergesidir. Kişi içgüdüsel olarak kendisini yetersiz gördüğünün farkında olsa da bu durumdan kaçınmak için hile yaparak aslında durumun öyle olmadığını gösterme çabasındadır” dedi.

Yapay zekanın insan psikolojinin devrede olduğu konularda dönüştürücü değil, teşvik edici kötü özelliklerle de insan hayatına girdiğini söyleyen Dalgül özetle şunları kaydetti:

NEDEN SELFİE İHTİYACI DUYUYORUZ?

"Neden selfie çekme ihtiyacı doğdu? Vesikalık fotoğraflar dışında hiçbir fotoğraf çekiminde bu kadar yakın çekim yapmıyoruz. Dolayısıyla da hiçbir fotoğrafta kendimizi bu kadar yakın görmüyoruz ve göstermiyoruz. Bu nedenle selfie çekimi modası geçmeyen bir çekim olarak hayatımızda yerini aldı ve fotoğraf çekeceğimiz her ortamda, koşulda vazgeçilmezimiz oldu. Fakat bu yakın çekimler kusurlarımızı da göz önüne seriyordu. Bu noktada telefonlar üreticilerinin kullandığı yazılımları hazırlayan yazılımcılar kullanıcıların imdat çağrısına yetişti. Bu defa filtreli selfie modası başladı."

"FİLTRE KAMUFLAJ İHTİYACIDIR"

Makyajsız bile olsanız makyajlı gösteren, yüzünüzde pürüzler bile olsa pürüzsüz bir cilt gösteren, kilolu bile olsanız sizi fit gösteren yani gerçekte olmayan sizi, siz olarak gösteren filtreler selfie çekimini başka bir noktaya taşıdı. Bu davranış eğiliminin nedenini sorguladığımızda; filtreli selfie çekim davranış tercihini yaratan nedenin, kendisinden ve bedeninden memnun olmayan insanların kendilerini farklı gösterme veya kendini kamufle etme düşüncesinin olduğunu görürüz.

"ÖZSEVGİ EKSİKLİĞİNİN GÖSTERGESİ"

"Bunu daha da derinden sorguladığımızda filtreli selfie çekimi aslında kişinin öz sevgi, öz saygı, öz değer ve öz güven kavramlarında kendisini yetersiz gördüğünün göstergesidir. Kişi içgüdüsel olarak kendisini yetersiz gördüğünün farkında olsa da bu durumdan kaçınmak için hile yaparak aslında durumun öyle olmadığını gösterme çabası filtreli fotoğraflardır."

"ZİHNİNİ EĞİTENLER,ADIM ATAR"

"Oysa, zihnini eğiten bir insan, kendisinin ve bedeninin nasıl olmasına karar verir ve kararını verdikten sonra da keyifle özveri göstererek eyleme geçer. Zihnini eğitmeyen insanlar özveri göstermek yerine filtreli selfie çekimi gibi bu tarz kamuflajlara ihtiyaç duyar ve sadece kendisini kandırır."

Son Güncelleme: 24.11.2023 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.