HES, Çayı Kuruttu, 14 Köy Susuz Kaldı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hidroelektrik santralden (HES) su verilmemesi nedeniyle çayı kuruyan çiftçilerinin sorunlarını dinledi. Bulut, “Körkün Çayı’na canlı hayatı tamamen bitti. Sadece Hacılı Köyü değil, çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan hemşerilerimiz mağdur oldu” dedi.

16 Eylül 2021 Perşembe 13:42
HES, Çayı Kuruttu, 14 Köy Susuz Kaldı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana Karaisalı İlçe Başkanı Mustafa Eren, Karaisalı İlçe Kadın Kolları Başkanı Şenel Çileli ile birlikte; geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Karaisali Hacılı Köyü’ndeki vatandaşların sorunlarını dinledi.

“14 KÖY SUSUZ KALDI”

Köyün içinden geçen Körkün Çayı üzerine kurulan HES’in tarım ve hayvancılık faaliyetlerini bitirme noktasına getirdiğini belirten Bulut, şunları söyledi:

“Seyhan Nehri’nin önemli kollarından birisi olan Körkün Çayı bölgeye hayat veriyor. Çayı hemşerilerimiz tarımda ve hayvancılıkta kullanıyor. HES’ten son 2 yıldır çaya belirli aralıklarla az miktarda su veriliyordu.  Ancak son 4 gündür hiç su verilmiyor. Körkün Çayı’nın can suyunu kestiler. Çay tamamen kurudu. Bölgede tek bir damla su yok. Adı çay, ama su akmıyor. HES’ler doğaya geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Körkün’de canlı hayatı tamamen bitti.”

“YASAL DÜZENLEMEYE UYULMUYOR"

Bulut, “HES’in, buradaki suyu tamamen kesmeye hakkı yok. Yasal bir düzenleme olmasına rağmen uyulmuyor.  Düzensizlik ve denetimsizlik burada da hâkim durumda. Sadece Hacılı Köyü değil, çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Vatandaşlar ektikleri ürünleri sulayamıyor, hayvanlarına su içiremiyor” dedi.

“KÖYLÜLER MAĞDUR”

Hacılı Köyü Muhtarı İbrahim Özkan, dört günden bu yana sularının tamamen kesik olduklarını belirterek, bütün köylülerin mağdur olduğunu bildirdi.

Muhtar Özkan; sorunun çözümü için kaymakamlığa gittiklerini, ‘üç gün sonra suyu vereceğiz’ dediklerini ancak suyun gelmediğini söyledi. “HES’teki küçük bir sızıntı nedeniyle bizin suyumuzu kestiler” diyen; ‘suyu tarımın ve hayvancılığın olmadığı kışa doğru kesin’ dediklerini ancak sonuç alamadıklarını aktaran Özkan, suyun verilmemesi halinde 14 köyün de etkileneceğini belirtti.

“ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK?”

Hacılı Köyü’nden bir yurttaş da “15 günden bu yana yaşadığımız topraklarda mağduruz. Tarlalarımızı sulayamıyoruz. Biri 7 aylık biri 2.5 yaşında iki çocuğum var. 4 dönüme ektiğim biberimle geçiniyordum. Suyumu kestiler, biberimin verimi bitti. İki sezondur zarar ediyorum. Para kazanamıyorum. Benim zararımı kim verecek?” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15