Muharrem Erkek'ten Berberoğlu Çağrısı: Milletvekilimiz Görevine Dönmelidir!

CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu ile ilgili olarak ikinci kez verdiği hak ihlali kararı için, “Milletvekilimiz hakkında yeniden yargılanma kararı verilmelidir, hakkındaki mahkumiyet kararı kaldırılmalıdır ve milletvekilimiz görevine devam etmelidir. Unutulmasın ki hukuk, adalet bir gün hepimize lazım olacak” yorumunu yaptı.

03 Şubat 2021 Çarşamba 12:39
Muharrem Erkek'ten Berberoğlu Çağrısı: Milletvekilimiz Görevine Dönmelidir!

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, AYM’nin Berberoğlu ile ilgili ikinci kararının bugün Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

"14.AĞIR CEZA NEREDEN GÜÇ ALARAK AYM KARARINI UYGULAMADI?"

Erkek, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu için açıkladığı gerekçeli kararı şöyle değerlendirdi:

"İstanbul milletvekilimiz Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi ikinci kez karar vermek zorunda kaldı ve gerekçeli kararını da yayınladı. İstanbul milletvekilimizin bireysel başvurusuyla ilgili verilen karar niçin uygulanmadı? Çünkü anayasa askıda, çünkü demokrasi askıda, çünkü yargı sarayın ağır vesayeti altında. Anayasa Mahkemesi, maalesef ikinci kez oy birliği ile karar vermek zorunda kalıyor. ‘İlk derece mahkemesi benim kararımı sorgulayamaz, uymuyorum diyemez, çünkü bireysel başvurulara ilişkin kesin ve son kararı ben veririm’ diyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ‘kararı yerine getirmezsen hukuk devletine açık ve ağır bir aykırılık oluşturursun’ diyor. Maalesef devletin çivisi çıkmıştır. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararını nereden güç alarak uygulamadı? Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar.”

“AYM VE HSK DA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN”

AYM’nin kararını bu kez TBMM Başkanlığı ve Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) göndermesine de değinen Erkek şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi ilk kez TBMM Başkanlığı’na Adalet Bakanlığı’na ve Hakimler Savcılar Kurulu’na da gönderiyor. İlgileri nedeniyle gönderiyor. Bu kararını tebliğ ediyor. ‘Anayasa hükümlerini korumak sadece benim değil, sizin de göreviniz’ diyor. Buradan TBMM Başkanlığı’na ve Hakimler Savcılar Kurulu’na seslenmek istiyorum. Siz de üzerinize düşen görevi yerine getirin. Enis Berberoğlu, parlamentoda olmalı, görevini yapmalı. Milletvekilimiz Enis Berberoğlu, halkın oylarıyla milletvekili olarak seçildi. İlgililerine biz de çağrıda bulunuyoruz. Milletvekilimiz hakkında yeniden yargılanma kararı verilmelidir, hakkındaki mahkumiyet kararı kaldırılmalıdır ve milletvekilimiz görevine devam etmelidir. Hakimler Savcılar Kurulu’na sesleniyoruz. 14. Ağır Ceza Mahkemesi karara uymadığında gereğini yapamadınız. Onun için bunları yazmak zorunda kalıyor Anayasa Mahkemesi. Onun için kararı size de tebliğ ediyor. Unutulmasın ki hukuk, adalet bir gün hepimize lazım olacak.”

"YENİ ANAYASA DİYENLER ANAYASAYA SADAKAT YEMİNİNİ UNUTMASIN"

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin gelen soruya Erkek, “Yeni anayasa vurgusu yapanlar öncelikle Anayasa’ya sadakat yeminini unutmasınlar. Tarafsızlık için yemin ettiler, önce o tarafsızlığı gerçekleştirsinler. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması için gereğini yapsınlar. Ancak ondan sonra samimiyetleri tartışılabilir” dedi.

"KARARA UYULMAYACAKSA DEVLETİN ÇİVİSİ ÇIKMIŞ DEMEKTİR"

Berberoğlu için kararın kimde olduğuna ilişkin gelen soruya Erkek, “Bireysel başvurulara ilişkin nihai ve bağlayıcı karar verme yetkisi bizzat Anayasa tarafından Anayasa Mahkemesi’ne verilmiştir. Yani bu karar bağlayıcıdır. Yerel mahkeme, oybirliği ile verdiği karar uyarınca yeniden yargılama ile ilgili işlem başlatmalı ve durma kararı vermelidir. Burada demokrasi açısından da çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Eğer bu karara uyulmayacaksa ve yerine getirilmeyecekse devletin çivisi çıkmış demektir. Hak ve özgürlükler, ciddi tehdit altında demektir” yanıtı verdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlara ilişkin Erkek, “Kutsal değerler konusunda zaten herkes aynı şeyi düşünüyor ama ciddi bir provokasyonla karşı karşıya olduğumuz açık. Öncelikle asıl sorunun sistemde olduğunu görelim. Öğrenciler, öğretim üyeleri istemiyor. Siz ne yapıyorsunuz? Keyfi şekilde ‘ben istediğimi atarım’ diyorsunuz. Öğrenciler, öğretim üyeleri demokratik haklarını kullanıyorlar. Yine Anayasa’da yazıyor. Hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadıkça, kimseyi suçlayamazsanız. Masumiyet karinesini yok edersiniz” dedi.

Yeni anayasa ile ilgili ortak nokta olup olmadığına ilişkin soruya da Erkek, “Biz ne diyoruz? Demokratik bir hukuk devleti için iki şey söylüyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistem ve bağımsız ve tarafsız yargı. Aramızda çok büyük bir fark var. Onlar bu sistemi savunuyorlar. Bu hukuk devletini yıkan sistemi savunuyorlar. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Onlar yapamaz, biz ilk seçimden sonra güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis edeceğiz” dedi.

"TBMM’NİN BERBEROĞLU’NU DAVET ETMESİ LAZIM"

Enis Berberoğlu için TBMM’ye bir başvuru yapıp yapmayacakları yönündeki soru üzerine Erkek, “En güzel başvuruyu Anayasa Mahkemesi yapmış. Meclis Başkanlığı’nın Enis Berberoğlu’nu derhal davet etmesi lazım. Enis Berberoğlu’nun yeri Meclis çatısı altındadır. Sanki çok zor bir şeymiş gibi algı yaratmaya gerek yok” yanıtı verdi.

SOYLU’YA FETÖ SORUSU: 15 TEMMUZ’U KİMİN YAPTIĞINI AÇIKLASIN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘Türkiye ayağa kalksa izin vermem’, ’15 Temmuz’u FETÖ yapmadı’ ifadeleri hakkında Erkek, “Kimin yaptığını lütfen açıklasınlar. 15 Temmuz’a giden süreçte kimlerin sorumluluğu olduğu da çok açık. FETÖ’nün tüm ayakları ortaya çıkarıldı. FETÖ’nün siyasi ayağı nerede? Kimler FETÖ’yü devletin en kılcal damarlarına kadar yerleştirdi? Maalesef bizde, adalet olmadığı için sorumluluğu olanlar da yargılanmıyor. Boğaziçi Üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri, üniversitelerinin tarihini koruyorlar. İçişleri Bakanı’nın saygı göstermesi lazım” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15