Nobel Edebiyat Ödülü'nün Peter Handke'ye verilmesine tepki

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Peter Handke'ye 1990'lı yıllarda Yugoslav Savaşı'nda Sırpların yanında yer aldığı ve Slobodan Miloseviç'e destek açıklamaları yaptığı gerekçesiyle gösterilen tepkiler sürüyor.

07 Aralık 2019 Cumartesi 14:17
Nobel Edebiyat Ödülü'nün Peter Handke'ye verilmesine tepki

 Pazartesi günü yapılacak ödül töreninden önce Nobel Komitesi'nden iki üyenin istifa etmesinin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. Nobel Komitesi, vicdanı olmayan birine nasıl ödül verebilir?" dedi. 

Karar'ın haberine göre, 10 Ekim'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldığı açıklanan Handke, ödülünü almak üzere geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'deki Kraliyet Akademisi'nde basın mensuplarının sorularını cevaplamış, soykırımı onaylayan ifadelerini yinelemişti. 

"Dışkılı tuvalet kağıdını tercih ederim"

Yugoslav Savaşı sırasında Srebrenitsa'da gerçekleşen Boşnak soykırımını inkar ettiği ve Sırp savaş suçlularını savunduğu yönündeki sorulara sinirlenen Handke, "Son 8-9 haftada okuyuculardan birçok harika mektup aldım. Bunlardan biri isimsiz bir mektuptu ve üzerinde bir tür dışkı kalıntısı olan tuvalet kağıdı içeriyordu. Bu tür sorular soran gazetecilere boş sorularınız için isimsiz gönderilen dışkılı tuvalet kağıdını tercih ettiğimi söylemek istiyorum" ifadesini kullandı.

Stockholm'de yapılacak protestolardan korkmadığını söyleyen Handke, "4 yıl önce Ibsen Ödülü'nü almak için Oslo'ya gittim ve orada da birçok protesto yapıldı. Bana 'Faşist, faşist' dediler. Göstericilerle konuşmak için durdum ama onlar benimle konuşmak istemedi" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan sert tepki

Bosna'da yaşanan soykırımın sorumlularından eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Miloseviç'i de destekleyen Handke'ye ödül verilmesine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da sert tepki gösterdi. 

Twitter hesabından paylaşım yapan Kalın, "2019 Nobel Edebiyat ödülü, Miloseviç’i destekleyen ve Bosna soykırımını inkar eden Peter Handke'ye Pazartesi günü verilecek. Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. Nobel Komitesi, vicdanı olmayan birisine nasıl ödül verebilir? Yeni soykırımları özendirmek için mi?!" ifadelerini kullandı.

Protesto hazırlığı 

Nobel Ödülleri'nin taktim edileceği 10 Aralık gecesi Stockholm'de yazara ödül veren İsveç Kraliyet Akademisi'ne yönelik ülkede yaşayan Bosnalı STK'lar büyük bir protesto organize ediliyor. Gösteriye katılımın yüksek olması bekleniyor. 

İki Nobel Komitesi üyesinden istifa

İsveç devlet televizyonu STV'nin haberine nobel ödüllerinin sahiplerini belirleyen İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesi'nin üyesi Gun-Britt Sundström, 2019 Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesine tepki olarak üyelikten istifa etti.

İstifa eden diğer üye Kristoffer Leandoer, geçen yıl ortaya çıkan taciz skandallarının ardından gerekli değişikliklerin yapılmadığını öne sürerek istifa ettiği ettiği öğrenildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Dagens Nyheter'e konu hakkında makale yazan Sundström, ''2019 yılında Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri belirlenirken işin içine siyaset karıştı. Bu benim ideolojim değil" ifadelerini kullandı. 

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesi üzerine, olaya ilişkin Salman Rushdie, Hari Kunzru ve Slavoj Žižek’in de aralarında olduğu pek çok yazarın tepki gösterdiği biliniyor. 

Son Güncelleme: 07.12.2019 14:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15