Okuma yazma bilmeyen çocuk işçi: "6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın Sakarya’da annesi ile birlikte patates halinde çalışırken ziyaret ettiği 10 yaşındaki Işıl isimli kız çocuğu, okuma yazma bilmediğini söyleyerek, “6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum” dedi. Bir esnaf da “İnsanların alım gücü düştü. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek; ambalaj, işçilik, nakliye… Zaten patates, soğan, yerinde yüksek; maliyetler de üzerine binince bayağı fiyat artışı oldu” diye konuştu.

20 Kasım 2022 Pazar 10:26
Okuma yazma bilmeyen çocuk işçi: "6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum"

Haber: MERVE GÜVEN - Kamera: FURKAN ERDEM

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın Sakarya’da annesi ile birlikte patates halinde çalışırken ziyaret ettiği 10 yaşındaki Işıl isimli kız çocuğu, okuma yazma bilediğini söyleyerek, “6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum” dedi. Bir esnaf da “İnsanların alım gücü düştü. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek; ambalaj, işçilik, nakliye… Zaten patates, soğan, yerinde yüksek; maliyetler de üzerine binince bayağı fiyat artışı oldu” diye konuştu.

Aylin Nazlıaka, dün Sakarya’da üretici, işçi kadınlar ve esnaf ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Nazlıaka, ilk olarak Sakarya’nın Erenler ilçesindeki patates halinde çalışan kadınları ziyaret etti.

Nazlıaka, halde annesi ile patatesleri torbaya dolduran 10 yaşındaki Işıl isimli kız çocuğu ile sohbet etti. Okuma yazma bilmediğini söyleyen Işıl, “6 gün çalışıyorum, okula gitmiyorum” dedi.

Erenlerli bir esnaf da ekonomik dar boğazdan dert yanarak Nazlıaka’ya şunları anlattı:

“ZATEN PATATES, SOĞAN, YERİNDE YÜKSEK; MALİYETLER DE ÜZERİNE BİNİNCE BAYAĞI FİYAT ARTIŞI OLDU”

“Son zamlardan sonra işlerimiz biraz ağırlaştı, bir ay önce iyiydi, şu bir aydan beri işlerimizde büyük düşüş var. İnsanların alım gücü düştü. Patates, soğan çok yükseldi, insanlar zorlanıyor. İşlerin iç açıcı durumu yok, yani bayağı ağır gidiyor. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek; ambalaj, işçilik, nakliye… Zaten patates, soğan, yerinde yüksek; maliyetler de üzerine binince bayağı fiyat artışı oldu.”

Ambalaj satışı yapan bir esnaf da ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden gençlerin daha çok etkilendiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“GENÇLERİN GELECEKLERİ PEK PARLAK DEĞİL”

“Ben, çocuklardan çok umutsuzum şu anda; gelecekleri pek parlak değil. Benim kızım iki tane üniversite bitirdi, şu anda yeni asgari ücretle işe başladı, o da çok şükür işi bulabildi yani. Her gün fiyatlar değişiyor. Biz de esnafız, bizde haftada iki defa fiyat değişiyor bazen.”

Günlük yevmiye ile çalışan bir kadın da şunları söyledi:

“YENİ BİR İKTİDARI DENEMEKTE YARAR VAR”

“10 günden beri 2 gün işe geldik. Soğan pahalı olunca satışlar düştü. (Yeni bir iktidarı) Denemek istiyoruz tabii, artık yeter diyoruz. Denemekte yarar var.”

Nazlıaka, daha sonra Söğütlü ilçesinde pekmez yapan kadınları ziyaret etti. Pancardan pekmez yapan bir kadın üretici, Sakarya’daki şeker fabrikasının kapanmasının bölgeyi olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

“ESKİŞEHİR’DEN TONU 2 BİN LİRAYA SATIN ALINDI”

“Bizim çocukluğumuzda şeker fabrikasından kartlarımız vardı, pancarı teslim eden çuvalla şekerimiz gelirdi. Şu anda hiçbir şey, tabii pancar yok, bırakın şekeri… Kantara teslim ettiğin her tonaja şeker hakkın olurdu. İster hepsini al istersen sat şekeri. Eskişehir’den tonu 2 bin liraya satın alındı, 1 ton pancar 2 bin lira.”

Nazlıaka, son olarak, Söğütlü’deki bir kıraathanede kadınlara CHP’nin iktidara geldikten sonra hayata geçirme sözü verdiği Aile Destekleri Sigortası’nı anlatarak kadınlar ile sohbet etti.

Anka

Son Güncelleme: 20.11.2022 11:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15