Prof. Dr. Cinel: Üç günde yoğun bakımlık olabilirsiniz, sosyal hareketliliği acilen azaltmamız gerekiyor

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Cinel, “Daha önce bir Covid-19 hastası ortalama 1 hafta sonra yoğun bakıma ihtiyaç duyuyordu. İngiltere mutasyonu ile bu süre üç güne düştü. Yani üç günde yoğun bakımlık olabilirsiniz” dedi.

04 Nisan 2021 Pazar 10:05
Prof. Dr. Cinel: Üç günde yoğun bakımlık olabilirsiniz, sosyal hareketliliği acilen azaltmamız gerekiyor

Covid-19 salgınında vaka sayısı önceki gün 42 bini geçerken hastanelerin pandemi servisleri ile koronavirüs yoğun bakım servisleri de hızla doluyor. Uzmanlar, vaka artışıyla birlikte Covid-19 yoğun bakım servislerinin doluluk oranının da ülke genelinde artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, İngiltere mutasyonu nedeniyle hastaların durumunun daha hızlı bir şekilde ağırlaştığını söyledi.

BirGün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, “İngiltere mutasyonunda en önemli nokta daha öldürücü olması. Ayrıca daha fazla öldürücü olması, vücutta daha fazla tahribat yarattığının göstergesi. Daha önce Covid-19’a yakalanan yurttaşlar ortalama bir hafta sonra hastaneye yatıyordu; ama şimdi üç gün sonra akciğerleri tahrip olmuş bir şekilde hastaneye geliyorlar ve yoğun bakım servisine yatırılıyorlar. Mutasyonla beraber hastalık daha hızlı ilerliyor ve bir hasta çok kısa sürede kritik hale gelebiliyor. Yani artık üç günde yoğun bakımlık olabilirsiniz” dedi.

Hastanelerin yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayan Cinel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal hareketliliği acilen frene basarak azaltmamız gerekiyor.

Hastaneler hızla doluyor. Hastanelerde hem Covid-19 hastaları yatıyor hem de Covid-19 olmayan hastalar. Sağlık Bakanlığı yoğun bakım doluluk oranın yüzde 64’lerde olduğunu ifade ediyor. Bu da yoğun bakımlarda henüz yer olduğunu gösteriyor; ama İngiliz mutasyonu da hızla yaygınlaşıyor.”

Aralık ayındaki ikinci dalga sırasında, vaka sayısı 33- 34 binlerdeyken ağır hasta sayısının 5 bin 980‘e ulaştığını hatırlatan Prof. Dr. Cinel, “O dönemde yoğun bakım doluluğu bazı yerlerde yüzde 100’ü bulmuştu. ‘Yoğun bakımlar dolu, trafik kazası bile yapmayın’ diyorduk. Şimdi ise günlük vaka sayısı 42 bini geçse de ağır hasta sayısı 2 bin civarında. Yani yoğun bakımlarda biraz daha yer var. Ancak çok dikkatli olmamız gereken bir dönem” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Yoğun BakımKoronavirüs
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15