Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan Manisa Turgutlu için uyardı: "7 büyüklüğünde deprem bekliyorum"

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde depremle ilgili söyleşiye katılan deprem bilimci Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, ilçede 7 büyüklüğünde deprem beklediğini ve bunun ortalama 35 saniye sürebileceğini ifade ederek hem vatandaşları hem de yetkilileri uyardı.

11 Mart 2023 Cumartesi 10:44
Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan Manisa Turgutlu için uyardı: "7 büyüklüğünde deprem bekliyorum"

Deprem bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 7 büyüklüğünde deprem beklediğini ve bunun ortalama 35 saniye sürebileceğini ifade ederek, vatandaşları ve yetkilileri uyardı.

Prof. Dr. Ercan, Turgutlu Belediyesi'nde, "Türkiye'nin Deprem Kuşakları ve Turgutlu'nun Fay Hatları" konulu söyleşide, deprem konusunda hem ilçe hakkındaki görüşlerini hem de yapılması gerekenleri anlattı. Sözcü’de yer alan habere göre, Prof. Dr. Ercan, Turgutlu ilçesinde çeşitli incelemelerde bulunduğunu ve ilçenin büyük bir kısmının Gediz Ovası üzerindeki eski tarım arazileri içerisine kurulduğunu söyledi. Prof. Dr. Ercan, ilçedeki 7 büyüklüğündeki depremin en son 1862'e yaşandığına dikkati çekti.

"İlçe güneye kaydırılmalı"

lçede yaptığı incelemelerde bazı yapılardaki yanlışlıkları da gözler önüne seren Prof. Dr. Ercan, konuşmasında şöyle dedi:

“Turgutlu'da olabilecek en büyük deprem büyüklüğü 7'dir. Turgutlu'nun çarşı alanındaki kesim eski bir tarım alanıdır. Unutmayalım ki deprem mutlaka tarım alanlarını da yıkar ve yok eder. Kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için ilçeyi güneye doğru kaydırmanız gerekiyor. Dağlara doğru zaman içinde taşımanız gerekir. Çünkü günü geldiğinde tarım alanına yapılmış olan yapılar yıkılacaktır. Bu işin şakası yok.

"Bunlar intihar evler"

Turgutlu'da en çok 7 şiddetinde bir deprem olmasını, aşağı yukarı 35 saniye sürmesini bekliyorum. Turgutlu'yu söyleşi programından önce gezme fırsatım oldu. Beğendiğim ve beğenmediğim yapıları gördüm. Kentte, yapı temel derinliği 80 cm ile 1 metre arasında yapılar gördüm. Bunlar intihar evler, bu binaların bir an önce saptanması gerekiyor. Yeni binalarda zemin katılana sadece kolonların olduğu garajların yapıldığını gördüm. Bu çok sakıncalı. Duvarlar yok.

Duvarlar olası bir depremde yüzde 15'lik gücü taşır. Zemine garaj yaparak o gücü ortadan kaldırıyorsun. Olası bir depremde göçer. Garaj olacaksa bodrumlu ve yerin altında olsun. Sayın Başkan, buna müsaade etmeyin. Deprem ne kadar büyük olursa sarsıntının süresi de o kadar olur. Sarsıntı süresi ne kadar uzarsa yıkımda o kadar fazla olur. Bu nedenle bir an önce yapılarınıza güçlendirme çalışması yaptırın. Bunu için bir kaynak yaratın. Turgutlu'da depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bir an önce yapılarınızı denetleyin. Biz bilimcilerde her zaman sizin hizmetinizdeyiz.”

Son Güncelleme: 11.03.2023 11:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15