Rusya TL'de umduğunu bulamadı

Yaptırımlar nedeniyle "dost ülke" para birimlerini rezervlerinde değerlendirmek isteyen Rusya Merkez Bankası, dün açıkladığı raporda Çin yuanı dışındaki alternatiflerin riskli olduğunu, kurlarının çok değişken olduğunu vurguladı.

30 Mart 2024 Cumartesi 17:50
Rusya TL'de umduğunu bulamadı

Rusya Merkez Bankası, rezervleri için Çin yuanından daha iyi bir seçeneği olmadığını açıkladı. 

Banka dün yayımladığı yıllık raporda, rezervler için sınırlı alternatif bulunduğu, diğer dost ülkelerin finansal araçlarının çok fazla risk taşıdığı vurgulandı. 

NATO destekli Ukrayna ile savaşta olan Rusya, yaptırımlar nedeniyle dolar ve Euro kullanımından uzaklaşmak zorunda kaldı.

600 milyar dolarlık rezervinin yaklaşık yarısı Batılı ülkeler tarafından dondurulan Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerini güçlendirmek için "dost ülke" para birimleri olarak görülen Çin yuanı, Türk lirası ve Hindistan rupisini değerlendirmek istediği daha önce basına yansımııştı.

ENGELLER SIRALANDI

Ancak dün açıklanan raporda, yuan dışındaki dost ülke para birimlerinin kurlarının çok değişken olduğu, piyasalarında likiditenin düşük olduğu, sermaye hareketlerine ilişkin kısıtlamalar olduğu vurgulandı ve söz konusu özelliklerin de bu para birimlerinin rezerv para olarak kullanımını engellediği belirtildi. 

Son Güncelleme: 30.03.2024 17:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.