Sanayi ve Teknoloji Bakanı: "65,9 milyar liralık yatırım tutarında 185 proje ile cari açığın kapanmasına yılda 7 milyar dolar katkı sağlayacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklı 65,9 milyar liralık yatırım tutarında 185 proje ile cari açığın kapanmasına yılda 7 milyar dolar katkı sağlayacaklarını belirtti. Bakan Kacır, "Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A’nın testlerini büyük ölçüde tamamladık. Uyduyu önümüzdeki aylarda fırlatmayı hedefliyoruz” dedi. Kacır, TOGG’la ilgili Yıl sonuna kadar teslimatı tamamlanması planlanan 20 bin araç için gerçekleşen 177 bin 467 araçlık talep milletimizin yerli ve milli otomobil markasına hasret ve güveninin önemli bir göstergesi. Bugüne kadar 9 binden fazla araç sahiplerine teslim edildi” diye konuştu.

07 Kasım 2023 Salı 14:30
Sanayi ve Teknoloji Bakanı: "65,9 milyar liralık yatırım tutarında 185 proje ile cari açığın kapanmasına yılda 7 milyar dolar katkı sağlayacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklı 65,9 milyar liralık yatırım tutarında 185 proje ile cari açığın kapanmasına yılda 7 milyar dolar katkı sağlayacaklarını belirtti. Bakan Kacır, "Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A’nın testlerini büyük ölçüde tamamladık. Uyduyu önümüzdeki aylarda fırlatmayı hedefliyoruz” dedi. Kacır, TOGG’la ilgili Yıl sonuna kadar teslimatı tamamlanması planlanan 20 bin araç için gerçekleşen 177 bin 467 araçlık talep milletimizin yerli ve milli otomobil markasına hasret ve güveninin önemli bir göstergesi. Bugüne kadar 9 binden fazla araç sahiplerine teslim edildi” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Komisyonda bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşları 2024 bütçe teklifi ile kesin hesap raporları görüşülüyor. Görüşmeler Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın sunumuyla başladı. Bakan Kacır'ın sunumundan öne çıkan başlıklar şöyle:

"SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATIMIZ 17 KAT ARTTI, 4,4 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ"

"Ticari araç üretiminde Avrupa lideriyiz. Otomotiv ihracatımız 13 kat arttı, 31,5 milyar dolara yükseldi. Askeri insansız hava aracı üretiminde, dünyada bir numarayız. Savunma ve havacılık ihracatımız 17 kat arttı, 4,4 milyar dolara yükseldi. Beyaz eşya üretiminde Avrupa lideriyiz. Beyaz eşya ihracatımız 8 kat arttı, 5,6 milyar dolara yükseldi. Kimya ihracatımız 10 kat arttı, 29,65 milyar dolara yükseldi. Çelik ihracatımız 6 kat arttı, 24,1 milyar dolara yükseldi. Mobilya ihracatımız 15 kat arttı, 4,6 milyar dolara yükseldi. Makine ihracatımız 9,5 kat arttı, 22,6 milyar dolara yükseldi. Güneş paneli üretiminde Avrupa’da lideriz, dünyada dördüncüyüz. Çimento ve seramik sağlık gereçleri üretiminde Avrupa birincisiyiz. Düz cam, demir çelik ve cam ev eşyası üretiminde Avrupa’da, MDF üretiminde dünyada ikinciyiz.

"DEPREM BÖLGESİNDE 5 BİN 283 HEKTAR BÜYÜKLÜĞÜNDE 28 YENİ SANAYİ ALANI İLAN ETTİK, YAKLAŞIK 26 MİLYAR LİRA TUTARINDA 49 YATIRIM PROJESİNİ SÜRDÜRÜYORUZ"

6 Şubat depremlerinde yaptığımız hasar tespit çalışmasında bölge sanayinin bina, makine, stok ve altyapı kayıplarının 8 milyar doların üzerinde olduğunu belirledik. Depremden yoğun olarak etkilenen 65 ilçede gerçekleştirilecek yatırımları, en üst seviyedeki yatırım teşvikleriyle destekliyoruz. 84 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip ve 25 bin 629 kişiye istihdam sağlayacak 481 yeni ve yerine koyma yatırımına teşvik belgesi düzenledik. Deprem bölgesindeki sanayicilerimizden gelen talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda 5 bin 283 hektar büyüklüğünde 28 yeni sanayi alanı ilan ettik. 11 ilde yaklaşık 26 milyar lira tutarında 49 yatırım projesini sürdürüyoruz. Depremde zarar görmüş iş yerleri için KOSGEB desteğiyle, acil destek kredisi kapsamında 6 bin 850 KOBİ’mizin 2,4 milyar lira krediye faizsiz erişimini sağladık. Dünya Bankası finansmanı ile 450 milyon dolar bütçeli Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi’ni yürürlüğe aldık. İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında 28,6 milyon avroyu deprem bölgesine ayırdık.

"65,9 MİLYAR LİRALIK YATIRIM TUTARINDA 185 PROJE İLE CARİ AÇIĞIN KAPANMASINA YILDA 7 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

2002 yılında Türkiye’nin toplam Ar-Ge harcamaları ancak 1 milyar 212 milyon dolardı. Geldiğimiz noktada ise Ar-Ge’ye yılda 11,3 milyar dolar kaynak ayırıyoruz. Özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payı yüzde 29’dan yüzde 61’e yükseldi. İmalat sanayi ihracatını 167 milyar dolardan 240 milyar dolar seviyesine yükselttik, stratejideki hedefimizi aşmış olduk. Orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklı 65,9 milyar liralık yatırım tutarında 185 proje ile cari açığın kapanmasına yılda 7 milyar dolar katkı sağlayacağız. Bu yılın ilk on ayında, 285 bin ilave istihdam sağlayacak, yatırım tutarı 1 trilyon lira olan 12 bin 987 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Yatırım teşvik belgesi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış sağlanmış.

"YIL SONUNA KADAR TESLİMATI PLANLANAN 20 BİN TOGG İÇİN 177 BİN 467 TALEP VAR, BUGÜNE KADAR 9 BİNDEN FAZLA ARAÇ TESLİM EDİLDİ"

Doğuştan elektrikli, yerli ve milli akıllı otomobilimiz TOGG söz verdiğimiz gibi artık yollarda. Yıl sonuna kadar teslimatı tamamlanması planlanan 20 bin araç için gerçekleşen 177 bin 467 araçlık talep milletimizin yerli ve milli otomobil markasına hasret ve güveninin önemli bir göstergesi. Bugüne kadar 9 binden fazla araç sahiplerine teslim edildi. Otomotiv sektörümüzün rekabet gücünü elektrikli araçlarda da sürdürebilmesi için ülkemizde batarya üretim kapasitesini artırmak zorundayız. Bu doğrultuda yaklaşık 35 Gwh kapasite hedefiyle gerçekleşecek araç batarya üretim tesisi yatırımlarına teşvik verdik.  Ülkemizin tüm şehirlerinde hızlı şarj istasyonları kurulmasını sağladık. 81 şehrimizde 2 bin 800’ü hızlı şarj olmak üzere 10 bin 100 halka açık şarj bağlantısına ulaştık. Elektrikli araç başına düşen hızlı şarj istasyonu sayısında Avrupa’da birinciyiz.

"YATIRIMCILARIMIZA BU YIL 7 MİLYAR LİRA NAKDİ DESTEK ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Yatırımcılarımıza bu yıl 7 milyar lira nakdi destek ödemesi gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar Kalkınma Ajanslarımızla 25 bin 591 projeye 42,2 milyar liralık destek sağladık. Kent ekonomilerini canlandırmaya yönelik Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile 14 ilde 159 projeye 7 milyar lira destek verdik. Dünya Bankası iş birliğiyle 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesi’nde KOBİ’lerimiz öncelikli olmak üzere imalatçılarımızın; yeşil inovasyon, yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği gibi alanlarda Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerini destekleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde teşvik sistemimizde dijital ve yeşil dönüşüm desteklerini kuvvetlendireceğiz.

"UFUK AVRUPA’DA 405 PROJEDE 233 MILYON AVRO FONU ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK"

Tüm illerimizden 3 bin 300’den fazla okuldaki 250 bin öğrencinin 50 binin üzerindeki projesi TÜBİTAK bilim fuarlarında sergilenecek. Bu yıl 10 bin lisans ve ön lisans öğrencimizi TÜBİTAK araştırma projelerinde destekledik. 3 bin 700 doktora ve doktora sonrası araştırmacımıza yurt dışındaki saygın araştırma kurumlarında 1 yıllık araştırmaları için burs verdik. İstanbul ve Kocaeli’nde açtığımız yeni nesil yazılım okullarımızda 692 öğrenciye ücretsiz yazılım eğitimi veriyoruz. Dünyanın en yüksek bütçeli kamu Ar-Ge programı Ufuk Avrupa’da 405 projede 233 milyon avro fonu ülkemize kazandırdık.

"TÜRKİYE’NİN İLK MİLLİ HABERLEŞME UYDUSU TÜRKSAT-6A’YI ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA FIRLATMAYI HEDEFLİYORUZ"

KOSGEB, etkin destek ve hizmetlerle KOBİ'lerimizin yanında olmaya devam ediyor. Yılbaşından bu yana 61 bin işletmeye, 5,2 milyar lira destek sağladık. KOBİ Finansman Destekleri ile 4,5 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A’nın testlerini büyük ölçüde tamamladık. Uyduyu önümüzdeki aylarda fırlatmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz milli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN, 2024’te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girecek. Askeri hava Trafik Kontrol Yazılımını millileştirdik ve 3 askeri havaalanında devreye aldık. Milli ana hat lokomotifimiz ESKİŞEHİR 5000’i raylara indirdik. Sağlıkta Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yürütüleceği TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü’nü hizmete aldık.

"TOGG’A TAM ARAÇ ULUSAL TİP ONAY BELGESİ DÜZENLEDİK"

2002’den bu yana ülkemizde bir yılda gerçekleşen yerli patent başvurularının sayısı 414’den 9 bin 9’a, yerli patent tescillerinin sayısı ise 73’den 3 bin 407’e yükseldi. Dünyada yerli patent başvurularında 13’üncü, marka başvurularında 5’inci, tasarım başvurularında 3’üncü sıradayız. Bu yıl yerli tasarım başvurularında Avrupa birinciliğine yükseldik. Milli gururumuz TOGG’a tam araç ulusal tip onay belgesi, TÜRASAŞ tarafından üretilen milli elektrikli tren setine ulusal yeterlilik belgesi düzenledik.

"2022 BÜTÇEMİZİN 704 MİLYON 768 BİN 709 LİRALIK KISMI 2023 YILI BÜTÇESİNE DEVRETTİ"

Bakanlığımız ile bağlı ve ilgili kuruluşlarımıza 2022 yılında Bütçe Kanunu ile 25 milyar 140 milyon 581 bin lira ödenek verildi. Yıl içerisinde yapılan eklemelerle 56 milyar 294 milyon 843 bin 744 liraya ulaşan ödeneğin, 52 milyar 904 milyon 776 bin 909 liralık kısmı bütçe giderine dönüştü. 704 milyon 768 bin 709 liralık kısmı ise 2023 yılı bütçesine devretti."

Son Güncelleme: 07.11.2023 14:32
Anahtar Kelimeler:
Mehmet Fatih Kacır
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.