Saray'dan Arınç'a Ahmet Türk tepkisi

Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'de kurulacak 'güvenli bölge' için "Askerimizin sahada olması gerekiyor" dedi. Kalın, Ahmet Türk hakkındaki açıklaması nedeniyle Bülent Arınç'a tepki gösterdi

11 Eylül 2019 Çarşamba 10:30
Saray'dan Arınç'a Ahmet Türk tepkisi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Kalın açıklamalarında, Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç’ın görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’le ilgili “Terörle alakası yoktur” sözlerine değindi. Kalın, “Sayın Arınç tecrübeli bir siyasetçidir. Büyüğümüzdür. Yaptığı bu açıklamalar şahsi fikirleridir. Cumhurbaşkanlığını bağlamaz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kalın, "Biz Amerikalıların verdiği bilgilerden hareketle sahanın tamamen güvenli hale geldiğini teyit edemeyiz. Bunu kendi kaynaklarımız üzerinden teyit etmek durumundayız. Askerimizin sahada olması gerekiyor" dedi.

'TEDBİRLERİN SINIRDA DEĞİL YERİNDE ALINMASI GEREKİYOR'

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

"Suriye'den Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasına yönelik tedbirlerin sınırda değil yerinde alınması gerekiyor. Amacımız bütün bölgeyi terörden arındırmak.

Hedef Fırat'ın doğusundan Irak'a kadar güvenli bölge oluşturmak. Mültecilerin dönebileceği bir yer olmalı. Cumhurbaşkanımızın New York'ta temasları olacak."

'BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ'

"Güvenli bölgeye prensipte herkes onay verdiği halde adım atılmıyor. Biz bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Devriyelerin yapılması güzel ama yeterli değil. Bizim askerimizin ve uzmanlarımızın sahada olması ve bilgileri teyit etmesi gerekiyor.

Burada bir gecikme olursa, bir oyalama taktiğine döner, 'güvenli bölge' terör örgütüne, sınırın 10-20-30 kilometre aşağısında yeni bir güvenli bölge oluşturma haline dönüşürse, bu konuda en ufak bir şüphemiz olursa tabii ki Türkiye Cumhuriyeti güvenli bölgeyi fiilen oluşturma imkan ve kabiliyetine sahiptir. Münbiç'tekine benzer bir oyalama, bir dikkat dağıtıma, bir hedef saptırma türü yola başvurulmasına tabii ki müsaade etmeyiz."

'TRUMP'IN GAYRET İÇERİSİNDE OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

"F-35 programından çıkarıldığımıza dair resmi bir yazı, bilgi yok. Tek taraflı atılan adımlar bizim için inandırıcı değil. Farklı alternatifler üzerinde kafa yorup başka yollar denenebilir. Trump'ın buna çözüm bulmak için gayret içerisinde olduğunu biliyoruz. Şuanda hala bizim teklifimiz geçerli. Yani S-400'lerin olduğu bir ülkede F-35'ler çalışırsa bir güvenlik riski oluşturur' kaygısını ortadan kaldıracak adımları atmaya biz hazırız. Bu, NATO çerçevesinde olabilir, ikili düzeyde olabilir ama bütün meseleyi bu teknik konuya indirgemek bize inandırıcı gelmiyor.

Biz F-35 programından çıkmış değiliz, Türkiye'yi o programdan çıkarmak kolay bir şey değil. Bir şekilde ülkemize geleceği konusunda bir endişemiz yok."

Son Güncelleme: 11.09.2019 10:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15